75 páros nevezett a siófoki World Tour-versenyre

A múlt héten zárult le az augusztus 23. és 26. között Siófokon megrendezendő egy csillagos World Tour-tornára. A viadalra végül 27 férfi és 38 női páros adta be jelentkezését, de csak közülük csak 28–28 indulhat majd.

 

A tavalyi évhez képest annyi a változás, hogy immár nem csak európai versenyzők indulhatnak a szatellit-tornákon, ezért is lettek besorolva ezek a versenyek a World Tour-sorozatba. Így aztán húsz európai ország versenyzői mellett amerikai, dél-afrikai, japán, kanadai és új-zélandi strandröplabdázók is érkezhetnek, ha beférnek a mezőnybe.

Na meg persze a rendező jogán a magyarok is, hiszen a főtáblán is garantált három hely jut a rendezőnek, s további egy hely juthat a szabadkártyakérelem elfogadása esetén. A mieink közül a férfiaknál hat, a nőknél hét páros jelentkezett, s az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottsága úgy döntött, hogy közülük az eddig megszerzett világranglistapontok döntenek majd a helyek kiosztásánál.

Így a férfiaknál a Benkő Balázs/Oláh Botond, a Hajós Artúr/Stréli Bence és a Bán Viktor/Rozgonyi Bálint kettősök indulhatnak majd biztosan. Ezzel gyakorlatilag el is fogytak a jelenleg világranglista-ponttal rendelkező párosok, s a másik három közül a hazai ranglista alapján Jánossy Bálint és Takács Gergely szabadkártyakérelmét támogatják. De még a maradék két párosnak – Berkes Zoltánnak és Soós Izsáknak, illetve Kovács Boldizsárnak és Pető leventének – sem kell lemondania az indulásról, hiszen a 37 nevező között hat cseh kettős van, akik közül legfeljebb négy indulhat, emellett pedig várhatóan lesznek még visszalépők is.

A nőknél a Lutter Eszter/Szombathelyi Szandra, a Háfra Dominika/Szabó Dorottya és a Dénesi Brigitta/Győri Panna párosok indulhatnak biztosan a főtáblán, emellett pedig a Papp Lujza/Tátrai Nikolett kettősök nyújtottak be szabadkártyakérelmet, azaz a legutóbbi, dunaújvárosi ob-forduló első négy helyezettje lehet majd ott Siófokon. A többiek helyzete hasonló, mint a férfiaknál: két cseh páros biztosan kiesik még, biztosan lesznek más visszalépők is és mivel jónéhány nulla pontos páros is nevezett, így a Harmat Borbála/Kovács Eszter kettősnek komoly esélye van még a selejtezőbe kerülésre, hiszen előbbi 24 ponttal rendelkezik a világranglistán. A többiek – Faragó Anna és Hajós Aliz, illetve Lutter Liza és Szombathelyi Kitti – számára a remény marad.

***********************************

És ha már a hölgyeknél tartunk, a Lutter Eszter/Szombathelyi Szandra páros fantasztikus múlt heti, samsuni ötödik helye után ezen a héten Ljubljanában szerepelnek a lányok, csakúgy, mint a Háfra/Szabó és a Dénesi/Győri páros, akik a selejtezőben próbálnak majd szerencsét pénteken.

Ezt követi majd a jövő heti országos bajnokság, de Siófok előtt még a szlovéniai Portorozban is rendeznek egy MEVZA-tornát, ami ugyancsak ad világranglista-pontokat. Itt nem lesz selejtező, hanem 32-es táblát rendeznek, ahol mindegyik MEVZA-tagállamnak, így Magyarországnak is három garantált helye van, de további indulási lehetőség is van a ranglistapontok alapján. A férfiaknál hétfő reggelig két magyar páros – Benkő Balázs/Oláh Botond, illetve Kovács Boldizsár/Pető Levente – adta be nevezését, míg a hölgyeknél eddig a Lutter Eszter/Szombathelyi Szandra, a Háfra Dominika/Szabó Dorottya és a Lutter Liza/Szombathelyi Kitti kettősök jelentkeztek, de itt augusztus 1., szerda a nevezési határidő.

A hónap végén a franciaországi Montpellierben is rendeznek még egy World Tour-tornát, oda a Benkő/Oláh és Hajós/Stréli, illetve a Lutter Eszter/Szombathelyi Szandra és a Papp/Tátrai kettősök jelentkeztek, itt azonban csak 32-32 nevező van a 28 helyre.