Sógorverés után 9. hely a vb-n

A legjobb tizenhat közé kerülésért folytatta remek szereplését Hajós Artúr és Stréli Bence a kínai Nancsingban zajló U19-es strandröplabda világbajnokságon. A magyar fiúk az osztrákokat győzték le két sima játszmában, majd a folytatásban egy végletekig kiélezett mérkőzésen szenvedtek vereséget az oroszoktól és így a kilencedik helyen végeztek.

 

A fiúk éjjel az osztrák Laurenz Leitner és Theo Reiter ellen léptek pályára, s miután korábban már többször is játszottak velük és rendre legyőzték őket, ezért bizakodó volt a találkozó előtt a hangulat. Nem véletlenül: a pályán végig magabiztosan, álomjátékot bemutatva, két sima szettben győztek 21:15-re és 21:13-ra, s léptek tovább a nyolcaddöntőbe.

Ott azonban egy újabb nagy falat, az orosz Pavel Susztrov és Alekszej Guszev várt rájuk. Velük ugyancsak találkoztak már korábban, hiszen a badeni ifjúsági olimpiai selejtezőn éppen velük játszottak a négy közé kerülésért, s akkor a mieink vereséget szenvedtek. De hát ez nem volt másképpen a brit Bello-testvérek ellen sem, egy napja azonban őket is sikerült legyőzni.

Nagyon szorosan indult a találkozó, felváltva vezettek a csapatok, a technikai szünetben eggyel éppen a mieink álltak jobban. A pihenő azonban az oroszoknak jött jól, akik a folytatásban sorozatban három pontot szereztek, így a mieink kénytelenek voltak időt kérni, hogy rendezzék a sorokat. Nem sikerült, újabb három orosz pont következett és ezzel gyakorlatilag el is szállt az első játszma, hiába sikerült aztán háromra is felzárkózni a magyar fiúknak (17:21).

Sajnos a második játszma ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, 4:1-re elhúztak az oroszok. Ekkor sikerült kilábalni a hullámvölgyből, s 7:7-nél már egyenlő volt az állás, sőt a mieink fordítani is tudtak. Vezettek hárommal is, de a technikai szünetben megint egyre olvadt az előny. A pihenő után megint fordítottak az oroszok, de aztán szerencsére a magyar páros csinált sorozatban három pontot. Fej fej mellett haladtak a végjátékig, 19:19 után a mieinknek volt játszmalabdája, de sajnos innen is fordított az ellenfél és megnyerte a mérkőzést (20:22).

Első világbajnokságán tehát – csakúgy, mint a tavalyi Eb-n – a kilencedik helyen végzett Hajós Artúr és Stréli Bence, ami mindenképpen elismerésre méltó eredmény. Ráadásul a fiúknak nem csak az ellenfelekkel, hanem a körülményekkel is meg kellett küzdeni.

Ezekről női párosunk egyik tagja, Tátrai Niki mesélt: „Kína egy teljesen más ország, mint amivel eddig találkoztunk. Mind a kultúra, az ételek, a szokások kihívás elé állított minket. Kellett pár nap mire megtaláltuk a számunkra megfelelő napirendet, illetve a szervezők is felvették a fonalat, hogy kellően ki tudják szolgálni a világ minden részéről érkező játékosok igényeit. A pályák nagyon jó állapotúak voltak, azonban az időjárás nem segítette a jó játékot. Az első napokban folyamatos szűrt fényben, azt követően pedig tűző napon kellett játszanunk a 28 fok és 80% feletti páratartalomban, ami lefordítva annyit jelentett, hogy bárhová mentünk, bármilyen eszközzel, brutálisan nyomtak a klímákat 22 fok volt, de a járművekből kilepve egyből arcon vágott minket a meleg és a pára, és máris csorgott a hátunkon a víz. A versenyt megelőzően több nemzettel is edzőmeccset játszottunk, vagy közös edzést tartottunk, amelynek szervezését külön köszönjük csapatvezetőinknek. A vb-szereplésünk hatalmas tapasztalatot jelentett számunkra, számos értékes kapcsolatot szereztünk, köszönjük a szövetségnek a lehetőséget és a támogatásukat.”

Versenyzőink számára ugyan véget ért a világbajnokság, de a fiúknak így is van még tét, hiszen, ha a nyolc közé bejutott orosz vagy angol páros megnyeri a világbajnokságot, akkor a mieink kvótát szereznek az idén nyáron megrendezésre kerülő Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.