Liberó nélkül is szettlabdák Peru ellen

Második mérkőzését vívta Peruban a magyar női válogatott, ezúttal a házigazda ellen, melynek tétje a legjobb négy közé kerülés volt a Nemzetek Ligája interkontinentális selejtezőjében.  A hazai együttes az első két szettet rendkívül simán nyerte, a harmadikban azonban magára talált a magyar csapat, háromszor is szettlabdához jutott, de egyikkel sem tudott élni, így végül Peru győzött és jutott az elődöntőbe.

 

Peru – Magyarország 3:0 (14, 11, 26)

Lima, 800 néző. V: Ronald Stahl Jr. (amerikai), Elbis Zamora Hernandez (venezuelai)

MAGYARORSZÁG: Szedmák 6, Dékány 10, Pintér 5, Nagy E. 1, Bleicher 2, Villám 5. Csere: Pekárik 4, Bagyinka 2.

PERU: La Rosa 6, Ortiz 12, De la Pena 4, Uribe 9, Montes 10, Yllecas 11. Csere: Palacios, Sanchez (liberók), Aquino 5, Mosquera, Lobaton 1, Almeida, Vigil 1, Olemar, Sanchez.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 0:1, 8:4, 13:6, 21:11. II. játszma: 3:4, 8:5, 15:7, 20:8. III. játszma: 0:3, 2:7, 7:11, 11:16, 16:20, 19:21, 23:22, 24:25.

Ugyan magyar ponttal indult a találkozó, de a hazai együttes azonnal átvette az irányítást, Jan De Brandtnak 6:2-es hátrányban időt kellett kérnie. Erre két ponttal válaszoltunk, de Peru is tudott újítani és növelte előnyét. Mezőnymunkában rettenetesen érződött Molcsányi Rita hiánya, aki sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, így liberó nélkül küzdött a magyar csapat. A Coliseo Eduardo Dibósban karneváli hangulat uralkodott, még annak ellenére is, hogy a hazaiak szövetségi kapitánya, Carlos Aparicio sárga lapot kapott szövegelésért. Nagy Eszter, Pintér Andrea és Dékány Bernadett pontjaival csökkentettük a hátrányunkat, így a peruiaknak is időt kellett kérniük. Ez megtörte a lendületünket és újat adott a hazaiaknak, akik le tudták zárni az első szettet (25:14).

A második felvonás is sikeres magyar támadással indult, majd Dékány hajszálpontos ütését hiába videóbírózták a peruiak. Kiválóan tartottuk magunkat és a blokkunk is jól működött, miközben mindenki csúszott, mászott, vagy repült a labdákért. Azonban érződött a fáradtság és az, hogy Peru a pihenőnap miatt frissebb volt, jobban bírta erővel a hazai válogatott és pontról pontra sikerült ellépnie. Sajnos még egy rövidebb fellángolás sem jött össze, így a játszma végére tekintélyes különbség alakult ki (25:11).

Ez sem szegte a magyar lányok kedvét, akik a harmadik szettet 3:0-val indították, majd 7:2-re is vezettek. A hazaiak természetesen nem hagyták annyiban és gyorsan zárkóztak, de az első technikai szünetre mi mentünk előnnyel. 10:7-es magyar fórnál időt kértek a dél-amerikaiak, viszont ez sem segített rajtuk, összeálltunk támadásban, ők pedig egyre többet hibáztak. Pekárik Eszter egymás utáni két blokkjával 16:11-es előnyben voltunk a második kisszünetnél. Amikor három pontra csökkent az előnyünk, Jan De Brandt időt kért, amire először jól reagáltunk, azonban a peruiak összeszedték magukat, és átvették a vezetést 23:22-re. De nem törtünk meg, 24:23-nál mi jutottunk szettlabdához, ők pedig időt kértek. Ezt azonban hárították, majd a következő kettőt is és már ők nyithattak a meccsért, amit sajnos elsőre be is ütöttek. Fantasztikus végjáték, de hazai örömmel, az utolsó szettet (28:26) és a mérkőzést is Peru nyerte, így a vendéglátó csapat jutott be az elődöntőbe, ahol Bulgária válogatottjával találkozik.

 

Jan De Brandt: – Az első két szettben rengeteget szenvedtünk a nyitásfogadással, liberó hiányában tapasztalatlan játékosok fogadtak és ez rányomta a bélyegét a játékra. A harmadik játszmát viszont nagyon jól kezdtük, ültek a támadásaink és a peruiak is hibázgattak. Sajnálom, hogy nem tudtuk behúzni a végét, mert megérdemeltük volna, de így is azt gondolom, hogy méltón zártuk ezt a túrát.