Hóbor Béla fair play életműdíja

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága május 14-én tartotta éves díjátadó gáláját a Danubius Hotel Héliában, ahol a magyar sport- és művészeti élet 13 személyiségét, illetve csapatát jutalmazta fair play-díjjal. Az ünnepségen fair play életműdíjat vehetett át az utóbbi évtizedek legsikeresebb röplabda-játékvezetője, Hóbor Béla.

A résztvevőket Kamuti Jenő fair play-elnök, Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Gyurta Dániel, a NOB tagja és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár is köszöntötte. A Magyar Fair Play Bizottság hat különböző kategóriában hirdetett pályázatot, amire több mint harminc jelölés érkezett. A bizottság végül a márciusi ülésén bírálta el a beadott jelöléseket, és végül öt kategóriában – fair play életműdíj, fair play cselekedet, ’a sport szolgálatában’, a fair play eszméjének népszerűsítése, illetve művészet/tudomány – ítélt oda elismeréseket.

Hóbor Béla élete első hivatalos mérkőzését 20 éves korában, 1977-ben vezette, hét évvel később már bemutatkozott az NB I-ben is. 1986-ban Szófiában tette le a nemzetközi játékvezetői vizsgát. A nemzetközi pályafutását alapvetően meghatározó esztendőben, 1989-ben, részt vett a Svédországban rendezett férfi Európa-bajnokságon, majd az itteni sikeres működés eredményeként az FIVB által első alkalommal lebonyolított férfi Klub-világbajnokságra kapott küldést. A későbbiekben számos világ- és kontinensviadal döntőjében kapott lehetőséget. Egyetlen magyar röplabda játékvezetőként négy olimpián vett részt, Sydneyben, Athénban, Pekingben és Londonban. Közülük három esetben működött a férfi döntőn, és pályafutása megkoronázásaként a 2012. évi finálé első játékvezetője volt az Oroszország – Brazília férfi döntőn.

„A nemzetközi játékvezetést 2012-ben, életkorom miatt be kellett fejezni, rá egy évre pedig az itthoni első osztályban is szögre akasztottam a sípot. A játékvezetés sírig tartó szerelem, így alsóbb osztályokban és utánpótlás tornákon napjainkban vezetek – mondta Hóbor Béla a díjátadó után. – Pályafutásom csúcsa, csakúgy, mint a sportolóknak, az olimpiai részvétel volt, büszke vagyok arra, hogy négy olimpián kaptam szerepet. A mai röplabda rendkívül felgyorsult, a játékosok fizikailag nagyon erősek, így egyre nehezebb a játékvezetők dolga is: minden egyes érintés megítélésének óriási jelentősége van. Nekem nagy álmom volt, hogy egyszer azért ne vezethessek döntőt, mert az egyik résztvevője a magyar válogatott. Nekem ez nem adatott meg, de bízom benne, hogy a fiatalabb kollégák átélhetik mindezt.”