Nyíregyházán jutott ötödször a csúcsra a békéscsabai hölgykoszorú

Nyíregyházán szerezte meg ötödik magyar bajnoki címét a Linamar Békéscsaba női röplabdacsapata. A címvédő színvonalas csata végén kerekedett felül 3:0 arányban, és 3-1-re megnyerte az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot.

A két csapat ebben az évadban immár nyolcadik alkalommal feszült egymásnak; a nyírségiek az aranyálmok életben tartása, a békésiek pedig az ötödik bajnoki cím megszerzésének reményében léptek pályára. Jobban kezdett a vendéggárda, Bodnár két blokkja után 1:4 állt a táblán, aztán Hollósy László kért időt. 3:7 után Fernandez szerzett fontos pontot a hazaiaknak, majd G. Francesco ász-értékű nyitásaival zárkózott a Fatum. Egy nagyszerű, hosszú labdamenet végén Maticot blokkolta Kosekova, megakadályozva a hazai egyenlítést. A túloldalon Fresco villant többször is, majd a csereként beállt Villám 16:18-ra hozta fel övéit, Fernandez pedig 20:20-nál egyenlített. Megint Fresco következett, aztán Glemboczki kiharcolta a 24. pontot. A következő támadás végén Matic nem tudta átütni a labdát a csabai térfélre, így eldőlt a játszma sorsa (21:25, 0-1).

Felváltva estek a pontok a térfélcsere után, és amikor a BRSE 7:9 arányban vezetett, hazai időkérés szakította meg a játék menetét. Ivanovic pontjával folytatódott a csata, a túloldalon pedig Valdez szaggatta a padlót. Fresco ejtése után négy pontra nőtt a címvédő előnye, 12:13-nál pedig már Kormos Mihály rendelte magához tanítványait. A jól küzdő Nyíregyháza 16:16-nál fogta be riválisát Matic jóvoltából, majd sikerült minimális lépéselőnybe kerülnie. 22:21 után Fernandez ütése túl hosszú volt, Fresco viszont nem hibázott. Parádés labdamenet végén Matic egyenlített egy finom mozdulattal, de ez sem volt elé az üdvösséghez: előbb Fresco szerzett pontot, majd Dobi blokkjával kialakult a végeredmény (23:25, 0-2).

A harmadik játékrészben is lendületben maradt a Békéscsaba, és Dobiék minden egyes pontért keményen megharcoltak. Glemboczki felnőtt a feladathoz, és a társak is hozzátették a részüket ahhoz, hogy a csapat egyre közelebb jutott a 25. ponthoz. 3:9 után Matic hozta fel együttesét két pontra, majd Villám bombájának szólt a taps. Újra beindult a BRSE, Kosekova háló előtti megmozdulása után 11:17 volt az eredmény, aztán még tovább nőtt a csabaiak előnye. Innen már nem volt megállás, a Fatum beragadt 14 pontnál, Fresco pedig pontot tett a mérkőzés és a bajnoki döntő végére (14:25, 0-3).

Női röplabda Extraliga, döntő, 4. mérkőzés

Fatum Nyíregyháza – Linamar Békéscsabai RSE 0:3 (-21, -23, -14)

Nyíregyháza, 1600 néző. V.: Mezőffy, Tillmann.

NYÍREGYHÁZA: Kalotai 6, Valdez 5, Fernandez 9, Kalicanin 5, G. Francesco 2, Matic 11. Csere: Tóth F. (liberó), Kotormán, Villám 3, Rutarová. Vezetőedző: Hollósy László.
BÉKÉSCSABA:
 Koseková 3, Ivanovics 7, Bodnár 7, Fresco 21, Glemboczki 4, Dobi 9. Csere: Molcsányi (liberó), Szpin, Nagy E., Szedmák. Szakmai igazgató: Kormos Mihály.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 1:0, 1:5, 5:9, 8:9, 8:13, 14:18, 16:18, 18:19, 20:20, 21:24. II. játszma: 5:5, 7:10, 9:13, 12:13, 13:16, 16:16, 18:17, 20:19, 22:21, 22:23, 23:24. III. játszma: 0:3, 2:6, 3:9, 7:9, 9:13, 11:17, 12:21, 13:23, 14:24.

A párharc végeredménye: 3-1 a Linamar Békéscsaba javára.

Hollósy László: Ha megnyertük volna a második játszmát, talán máshogy alakul a mai mérkőzés, de felesleges ezen keseregni. Most úgy érezzük, hogy elvesztettünk egy aranyérmet, de összességében a kupagyőzelem után nyertünk egy értékes bajnoki ezüstöt.

Kormos Mihály: Nagyon szépen felkészültünk, Lucija Mlinar nélkül is határozott játékot produkáltunk. Öt magyar bajnoki cím, és hogy idáig eljutottunk… elképesztő! Elképesztő, hogy Baran Ádámmal és Nagy Attilával felépítettük a klubot. Elnézést azoktól a játékosoktól, akiket ezúttal nem tudtam játszatni vagy a döntőben, annyit dolgoztak, megérdemelték volna. Leiszt Máté is óriási munkát végzett, nem is a segítőm volt, két vezetőedző dolgozott a csapattal.

ARANYSZAVAK

Bodnár Dorottya, BRSE: A harmadik mérkőzésen aratott 3-0-s siker feldobta a csapatot, most pedig követtük a taktikát, minden erőnket bevetettük a győzelemért. Bajnoknak lenni a legjobb érzés

Glemboczki Zora, BRSE: A döntő kezdete előtt nem volt időm megijedni sem, amikor kiderült, hogy pályára kell lépnem majd. Ez a csapat mindenkinek a második családja már, annyit dolgoztunk együtt az elmúlt hónapokban. Örülök a bajnoki címnek.

Dobi Edina, BRSE: Boldog vagyok, hogy megszereztem első magyar bajnoki címemet a békéscsabai csapattal. Büszke vagyok mindenkire, de külön kiemelném Glemboczki Zorát, aki 17 évesen szállt be, hogy megoldja a rá bízott feladatot.

EXTRALIGA, VÉGEREDMÉNY
1. Linamar-Békéscsabai RSE (Bodnár Dorottya, Dobi Edina, Lucia Fresco, Glemboczki Zóra, Kszenija Ivanovics, Barbora Koseková, Ludmán Réka, Lucija Mlinar, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Pekárik Eszter, Petőváry Panni, Petrenkó Brigitta, Szedmák Réka, Szpin Renáta),
 2. Fatum-Nyíregyháza, 3. UTE, 4. Jászberény, 5. 1 MCM-Diamant Kaposvári Egyetem, 6. Vasas Óbuda

NB I Liga, VÉGEREDMÉNY
7. MTK Budapest, 8. Hungast-Haladás Szombathely, 9. Penta Gödöllő RC, 10. Budaörsi DSE, 11. TFSE, 12. Palota RSC

Az Extraliga-osztályozók végeredménye:

1.MCM-Diamant Kaposvári Egyetem – Hungast-Haladás Szombathely 2-3

Vasas Óbuda – MTK 3-1

A győztesek az Extraligában, a vesztesek az NB I Ligában szerepelhetnek az ősztől.