Ezüst és bronz a cseh U20-as strandröplabda bajnokságról

Négy magyar páros is részt vett a múlt hétvégén megrendezett cseh nyílt U20 bajnokságon. A verseny remek magyar eredményeket hozott, hiszen a fiúknál Benkő Balázs és Oláh Botond ezüst-, a lányoknál Harmat Borbála és Orbán Orsolya bronzérmet szerzett.

 

A szombati napon először a csoport meccsekkel kezdődtek el a küzdelmek, ahonnan mind a négy párosunk a továbbjutott. A tavalyi U18-as bajnok és az ifjúsági olimpiai selejtezőre készülő Hajós Artúr/Stréli Bence (Strandröplabdázásért SE) duó és a tavalyi U20-as ob-győztes Harmat Borbála/Orbán Orosolya (Beach Sport) páros 3-3 győzelemmel a csoportjában első, míg Benkő Balázs és Oláh Botond (Strandröplabdázásért SE), valamint Faragó Anna és Papp Lujza (Strandröplabdázásért SE) 2-2 győzelemmel és 1-1 vereséggel csoportmásodik lett.

Ami jó és egyben rossz hír volt, hogy biztosak lehettünk abban, hogy az egyenes kiesési szakaszban lesz a legjobb nyolc között magyar páros, ugyanis mindkét nemben éppen egymás ellen játszottak csapataink.

A fiúknál a tavalyi U20-as bajnok Oláh/Benkő páros 2:0-ra győzte le Hajóst és Strélit. Miután azonban megnyerték a magyar párharcot, meg sem álltak a döntőig: A fiúk harmadik kiemelt Tezelle/Rulisek, majd a hetedik Benes/Maixner duót verték egyaránt 2:1-re, csak a döntőben fogott ki rajtuk a legjobb cseh páros: a Manas/Sedlák kettős 2:0 (11,13) arányban győzött a fináléban. Ez azonban így is nagyon szép eredmény, pláne, hogy az egész torna alatt Oláh Botond kisebb sérüléssel játszott.

„Természetesen örülünk a második helynek – mondta Oláh Botondde van bennünk pici hiányérzet a döntőben mutatott játékunk miatt. A vége most nem sikerült, de ebből is sokat tanultunk. Jól szolgálta ez a színvonalas torna a felkészülésünket és kijelöli a további munka irányát. Jó volt látni, hogy van ahol ennyi ügyes játékos indul egy korosztályos fedett pályás strandröplabda ob-n, úgy hogy közülük sokan termeznek is. Remélem, egy-két év múlva itthon is lesznek ilyen színvonalú utánpótlás versenyek!”

A lányoknál az Orbán/Harmat duó kicsit nehezebben, egy sima és két szorosabb szett után nyert 2:1-re Faragó és Papp ellen. Az idei felnőtt hóröplabda ob-n ezüstérmet szerző magyar lányok az elődöntőbe kerülésért a harmadik kiemelt Dunarova/Balakova párost kapták, de talán a torna legjobb játékát nyújtva 2:0-ra (16,18) győztek. Ezután a döntőbe jutásért a 2. kiemelt Honzovicova/Sulcova duó következett. Pazar játékkal 14-re hozták a lányok az első szettet, de a másodikban már nem sikerült pontosan játszani, a harmadik felvonásban pedig egy érthetetlen bírói ítélet után szétesett a játékuk és nem sikerült a döntőbe jutás.

A bronzmérkőzést a negyedik kiemelt Lorenzova/Seredova kettőssel vívták, ahol az első szett újra szépen alakult (21:14), a másodikban viszont egy rövidzárlat megpecsételte a sorsukat. A döntő játszmát azonban nagy küzdelemben 15:13-ra megnyerték, így a bravúros harmadik helyet szerezték meg.

„Nagyon boldogok vagyunk a harmadik hely miatt – mondta el a verseny után Harmat Borbála –, bár, ha az elődöntőben az ominózus vitatott eset után hidegebb fejjel játszunk fényesebb is lehetett volna az érem. Viszont nagyon jól szolgálta a torna a felkészülésünket, hiszen játszottunk a korosztályunk cseh 2., 3. és 4. kiemeltje ellen, sőt partiba is voltunk velük. Úgy érzem sokat léptünk előre az elmúlt időszakban.”