Remek Eb-főpróba a lányoknak Kronplatzban

Első hóröplabda Európa Tour-versenyén az elődöntőbe jutott a jövő heti Európa-bajnokságra készülő Győri Panna és Lutter Eszter. A Penta Gödöllői RC országos bajnok párosa végül a negyedik helyen végzett, amivel száz ranglistapontot szerzett.

 

Egy héttel korábban a szlovéniai Kranjska Gorában Bán Viktor és Soós Izsák mérette meg magát, s végzett negyedik helyen 21 induló közül. A múlt hétvégén az olaszországi Kronplatzban rendeztek Európa Tour-fordulót, ahová Győri Panni és Lutter Eszter nevezett be.

A páros először az eplényi országos bajnokságon játszott havon, amelyet meg is nyert, szombaton pedig először lépett pályára nemzetközi mérkőzésen, mégpedig egy svéd páros ellen. A lányoknak hiába volt szettlabdájuk is a második játszmában, végül 2:0-s vereséget szenvedtek.

Ezek után azonban a vigaszágon nem akármilyen menetelésbe kezdtek: előbb két szoros játszmában legyőztek egy német duót, majd másnap előbb a házigazdák harmadik helyen kiemelt párosa ellen győztek 2:1-re, majd az elődöntőbe kerülésért a negyedik helyen rangsorolt német páros következett, amelyet már magabiztos játékkal győztek le két játszmában.

Az elődöntőben az osztrákok élpárosa, Elisabeth Klopf és Viktoria Mair már túl nagy falat volt, bár az első szett itt is nagyon szoros, csakúgy, mint a bronzmérkőzés két játszmája egy svájci duó ellen, így a fiúkhoz hasonlóan végül ők is a negyedik helyen zártak.

„Az első mérkőzésen még inkább a körülményekkel ismerkedtünk és a pályát szoktuk, de aztán fokozatosan belelendültünk a játékba és érezhető volt, hogy mérkőzésről mérkőzésre fejlődtünk – nyilatkozta Lutter Eszter. – Nagyon hasznos volt a verseny az Európa-bajnokság előtt, sok tapasztalatot szereztünk és nem mellékesen önbizalmat is. Köszönjük a lehetőséget az MRSZ-nek.”

Nem mellékesen, a negyedik helynek köszönhetően 100 ranglista ponttal lett gazdagabb a páros, amivel az Eb-sorsolásnál a középső kalapba kerülnek. A lebonyolítás szerint hármas csoportokba lesznek beosztva a párosok, ahonnan a körmérkőzések után az első kettő jut a nyolcaddöntőbe, onnan pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a verseny. Persze becsapós is lehet a kiemelés, mert a nullapontos párosok között több olyan rutinos strandröplabda duó is van, amelyek World Tour-versenyeken edződtek, mint például a litvánok, vagy a németek.

Az Európa-bajnokság március 23-án, pénteken kezdődik majd az ausztriai Wagrainban, amelyen nemenként 24-24 páros indul majd 18 országból, köztük természetesen a két magyar bajnok páros is.

HÓRÖPLABDA EURÓPA TOUR (KRONPLATZ, OLASZORSZÁG)
1. Knoblochova/Dostalova (cseh, 1. kiemelt)
2. Klopf/Mair (osztrák, 2.)
3. Greber/Huber (svájci, 11.)
4. Lutter/Győri (magyar, 8.)

A magyar páros mérkőzései
1. forduló: – Tivefält/Kirkor (svéd, 9.) 0:2 (-7, -10)
Vigaszág, 1.: – Leiner/Tiegel (német, 10.) 2:0 (10, 10)
2. forduló: – Marino/Fabbian (olasz, 3.) 2:1 (4, -11, 8)
3. forduló: – Büttner/Nicolaus (német, 4.) 2:0 (4, 8)
Elődöntő: – Klopf/Mair (osztrák, 2.) 0:2 (-9, -2)
A 3. helyért: – Greber/Huber (svájci, 11.) 0:2 (-8, -9)