Dr. Kovács Ferenc: “Eb-főpróba lesz a budapesti Európa Liga négyes döntő”

A Magyar Röplabda Szövetség elnöke, Dr. Kovács Ferenc szerint a női Európa Liga négyes döntő megrendezése egy újabb sportdiplomácia siker, ami igazolja az elmúlt időszak munkáját és nagymértékben fogja segíteni a jövő évi Európa-bajnokságra való felkészülést is.

– Büszke lehet! 2019-ben Európa-bajnokság, idén júniusban pedig – az európai szövetség (CEV) március 15-i tájékoztatásának értelmében – női Európa Liga négyes döntő lesz Budapesten…

– És mindkettő sporttörténelmi jelentőségű, hiszen Európa-bajnokságot és Európa Liga Final Fourt sem rendezett még Magyarország. Ennek az újabb sportdiplomáciai sikernek voltak előzményei, fontos volt, hogy az FIVB, azaz a világszövetség World Grand Prix-sorozatában részt vett a női válogatott, ráadásul kiválóan szerepelt, hiszen megnyerte csoportját és természetesen az is sokat számított, hogy tavaly ősszel Magyarország megkapta a már említett jövő évi Európa-bajnokság társrendezői jogát.

– A szövetség milyen eredményeket tud, tudott felmutatni, amelyeknek köszönhetően érdemesnek találták Magyarországot a júniusi “Arany” Európa Liga-döntő megrendezésére?

– Az elmúlt három évben kiváló kapcsolatot alakítottunk ki az európai szövetséggel (CEV), van egy versenyképes női válogatottunk, amelynek csaknem három évtized után folyamatos az Eb-részvétele (2015, 2017, 2019), és az utóbbi években klubszinten is tapasztalható a fejlődés a hölgyeknél. Három-négy együttesünk rendszeresen részt vesz a nemzetközi kupákban, s az eredményeiknek köszönhetően már ott vannak az európai röplabda térképén. Jól mutatja ezt a Békéscsaba múlt hétvégi címvédése is a Közép-európai Kupában… Mindemellett a közelmúltban junior férfi és női vonalon is több sikeres nemzetközi tornát bonyolítottunk le, ami ugyancsak elősegítette az Európa Liga négyes döntő rendezései jogának elnyerését.

– A Final Four megrendezése milyen terheket ró a magyar szövetségre?

– Nagy feladat és komoly kihívás ez számunkra, hiszen nem volt még hasonlóra példa Magyarországon, de természetesen a legjobb tudásunk szerint készülünk. Napokon belül felállítjuk azt a teamet, ami a szervezőbizottságot jelenti. Ez a csapat készül a jövő évi Európa-bajnokság megrendezésére is, mondhatjuk tehát, hogy ez az Európa Liga négyes döntő a 2019-es Eb-re való felkészülést is nagymértékben fogja segíteni és több szempontból egy főpróba lesz!