Hungarian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Belarusian Bosnian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French Georgian German Greek Hebrew Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh
2015. december 02., szerda 10:29

Vollé! 2020 - Röpsuli Program

volle2020ropsuli logoA Magyar Röplabda Szövetség 2013 őszén régóta fennálló tartozását kezdte el törleszteni a „Vollé! 2020 – Röpsuli” program életre hívásával. Az eddig kizárólag a versenysport területét felügyelő sportági szakszövetség ezzel a kezdeményezéssel a szabadidős sport felé kinyitotta az első ajtót, és az iskolás gyerekek, valamint testnevelőik számára olyan koncepciót kezdett el építeni, amivel lehetősége van hosszú távon biztos alapokra építeni a röplabda sportágat Magyarországon.


Az elképzelés nem saját, Őry Tamásné Merő Nóra, az MRSZ korábbi szakfelügyelője és az ELTE korábbi tanszékvezető tanára a Budapesti Röplabda Szövetség keretein belül több mint 15 éve vágott bele fővárosi szinten egy olyan rendszernek a kiépítésébe, amivel a célja nem volt sem több, sem kevesebb, minthogy minél szélesebb körben megszerettesse a röplabdát az általános iskolások körében. A program az elmúlt években látványos eredményeket produkált: a Röpsuli versenyek talán a legnagyobb létszámú röplabda versenyek lettek Budapesten.

2013-tól a röplabda a kiemelt sportágak közé lépett, így az MRSZ számára lehetőség nyílt, hogy olyan programokat is elindítson, amivel korábban nem tudott foglalkozni, holott feladata lett volna. A Budapesti Röplabda Szövetség aktivistái és Őry Tamásné Merő Nóra segítségével 2013 őszének elején kialakította az MRSZ a vázat, azóta pedig saját lábán áll az országos program.

A Vollé! 2020 – Röpsuli program 2013/2014. tanévi indulásakor az éppen általános iskolás, azon belül is a legfeljebb hatodikos, 12 éves (a Diákolimpia szerinti III. korcsoport, illetve az MRSZ besorolás szerinti mini korcsoport – abban a tanévben a 2001. január 1-én és később született) gyerekek számára kínált versenyzési lehetőséget; edzőik, testnevelőik számára szakmai képzési lehetőséget, akik csapatkísérői munkájukért anyagi díjazásban részesülnek az MRSZ-től. A program felmenő rendszere révén a következő tanévben a 2001-ben született gyermekek számára immáron egy korcsoporttal följebb (Diákolimpia szerinti IV., MRSZ besorolás szerinti gyermek) is megrendezésre kerültek a versenyek, ám szakmai és szervezési szinten továbbra is a mindenkori mini és fiatalabb korosztályok igényei lesznek az elsődlegesek.

A program kimondottan az iskolai sportra, a sportág vérkeringésébe még be nem került játékosokra koncentrál.

A gyerekek számára a legfontosabb nem az, hogy röplabda versenyen vesznek részt, hanem hogy élményben van részük. Ezeken a röplabda-jellegű eseményeken az eredmény másodlagos, maga a játék a lényeg, a játékosok egyszerre keveset, csak egy játszmát töltenek a pályán, több alkalommal, a verseny során elosztva lesznek főszereplői az eseménynek. Nem egész napos, hanem szülő-, testnevelő- és főként gyerek-barát módon csak 4-6 óráig tart egy megmérettetés, viszont ez a kevés idő alatt megállás nélkül zsong a terem, a tömeg, amely részt vesz egy tornán, már magában azzal is élményt nyújt a játékosoknak, hogy ennek részesei lehetnek. Minden gyerek díjazásban részesül, a csoportok helyezettjei pedig mindenképpen éremmel térhetnek haza.

Régi hiányossága a magyarországi versenyeknek, hogy az igazolt és nem igazolt játékosoknak általános iskolai szinten nincs különválasztott versenyük, a Diákolimpia keretein belül mindössze a Diákversenyek között szereplő, ezáltal nem támogatott, így önköltséges, a II., III. és IV. korcsoportban is mindössze évi 1-1 verseny szól a most tömegesen megszólított, le nem igazolt gyerekeknek.

A felkészítő edzők, testnevelők számára egy ösztönző rendszer került lefektetésre. Nem az oktatási intézményeket, hanem magukat a testnevelőket célozta meg a program, és a számukra juttatandó anyagi ellenszolgáltatás, valamint szakmai programcsomagért cserébe az MRSZ szeretné elvárni, hogy az általa megjelölt iskola csapatával legalább kettő alkalommal részt vesz a Vollé! 2020 – Röpsuli program keretében szervezett versenyen, és ezeken a versenyeken összesen legalább tíz fő mini korosztályú játékos is alkotja a csapatot (és mini korosztályban is indít csapatot), és legalább egy alkalommal részt vesz az MRSZ által szervezett szakmai továbbképzésen.

Az anyagi juttatás szerény, a testnevelők lelkesedését hivatástudatuk és az MRSZ részéről a program iránti lelkesedéssel lehet felkorbácsolni. A program első évében egy összegben, mindenkinek ugyanannyi összeget (majd tanév végén kompenzálva) fizette ki az MRSZ a csapatkísérési díjat, míg a második évre versenyenkénti kifizetés történt, így reálisabban oszlott el az erre fordítandó támogatási összeg. A program során folyamatos törekvés van rá, hogy a jövőben a szakemberek minél méltóbb módon legyenek elismerve az anyagiak terén is.

A szakmai programcsomag részeként elsőként az MRSZ éves továbbképzési rendszerébe kapcsolódtak be a testnevelők, az ország legkiemelkedőbb gyakorló röplabdás szakembereitől hallgathatnak a munkájukba beépíthető ismeretanyagot. Emellett elkészült egy hat részből álló látvány- és oktató elemeket szolgáló poszter-sorozat, amit minél több oktatási intézménybe szeretnénk eljuttatni. A pár éve az ország legelismertebb utánpótlás edzőinek összefogásával létrejött, a főként az alapérintések oktatását bemutató Tanuljunk röplabdázni! oktató DVD újra kiadása mellett ennek folytatását, a különböző játékelemeket, gyakorlatokat bemutató részt is le szeretné forgatni a szakszövetség. Ezek még sajnos kevesek ahhoz, hogy valódi szakmai segítséget és irányvonalat kapjanak a testnevelők, úgyhogy az egyesületek szakembereinek gyakorlati segítségét is igénybe kell a jövőben venni, hogy helyi szinten, egy a mindennapjait a sportágban élő edző személyesen is segítse a testnevelők munkáját. A 2015/2016. tanévben bevezettük, hogy a versenyeken szakmailag – egy előre leírt minimum kritériumrendszer alapján – fölmérjük a csapatok technikai tudását, a leggyakoribb hibákat, és ennek a kritériumrendszernek a hibajavító gyakorlatokkal bővített változatát ki is szeretnénk adni a közeljövőben. Mint ahogy kiadás előtt áll a manó röplabda oktatását beindító programfüzet is.

Eszköztámogatásként eddig mindkét tanévben testnevelőnként 5-5 röplabdát osztottunk szét a programban részt vevők között, azaz a két év folyamán nagyjából 1100 labda került ki az oktatási intézményekbe.

A továbbképzések az első, 2013/2014. tanévben az edzőtovábbképzéssel közösen kerültek lebonyolításra a Sport XXI. program keretében, míg a második, 2014/2015. tanév folyamán már önálló, kimondottan az iskolai keretekre koncentráló képzéseket is szerveztek, amik főként az újonnan bekerülő Manók, azaz a zsinórlabda játékforma oktatására és felhasználására összpontosított. A 2015/2016. tanévben már teljesen elkülönül az edzői és testnevelői továbbképzés, egy külön csapat dolgozik a testnevelők „Vollé! 2020 – Röpsuli” program keretében történő képzésén több témakörben, sok helyszínen.

És hogy mit nyer ebből az egészből a röplabda? Először is hatalmas tömegbázist, ami nagyon hiányzik évek óta utánpótlásszinten. Az MRSZ végre rálátást nyer a különböző műhelyek, régiók munkájára, felügyelni, követni és irányítani tudja az ország egész területén a röplabda sportot, ami nélkül nem nagyon lehet teljes a szakszövetség szakmai és szervezési koncepciója.

És bizakodás van annak reményében, hogy 2020-ra válogatott játékosok kerülnek ki azok közül, akik 2013 ősze óta vettek részt életük első versenyén a „Vollé! 2020 – Röpsuli” keretein belül!

A program számokban:

Tanév

Versenyek száma

Versenyen résztvevők száma

Játékosok száma

Programban részt vevő edzők/ testnevelők száma

Versenyeken részt vevő iskolák száma

2013/2014

38

3722

kb. 2300

127

141

2014/2015

36

4043

kb. 2200

91

116


Az első, 2013/2014. tanévben 2 korcsoportban és 3 kategóriában szerepelhettek a gyerekek:

  • mini korcsoport: 4-4 elleni játék; külön kategória lányoknak, és egy másik kategória a fiú és fiú-lány vegyes csapatoknak;

  • szupermini korcsoport: 2-2 elleni játék, de legalább 3 játékosnak kell alkotnia a csapatot, és állandóan cserélgetik egymást; ugyanabban a kategóriában játszanak a fiú, a lány és a fiú-lány vegyes csapatok.


A második, 2014/2015. tanévre bővült és változott szakmai alapon, és a program előrehaladásának köszönhetően a versenyszámok kiosztása:

  • gyermek korcsoport: 6-6 elleni játék; külön kategória lányoknak, és egy másik kategória a fiú és fiú-lány vegyes csapatoknak;

  • mini korcsoport: 4-4 elleni játék; külön kategória lányoknak, és egy másik kategória a fiú és fiú-lány vegyes csapatoknak;

  • szupermini korcsoport: 3-3 elleni játék, ugyanabban a kategóriában játszanak a fiú, a lány és a fiú-lány vegyes csapatok;

  • Manók korcsoport: 2-2 elleni játék, de legalább 3 játékosnak kell alkotnia a csapatot, és állandóan cserélgetik egymást; a labda bizonyos esetekben megfogható; ugyanabban a kategóriában játszanak a fiú, a lány és a fiú-lány vegyes csapatok.

A 2015/2016. tanévben az előző évinek megfelelő korcsoportokban hirdettük meg a versenyinket.

A résztvevő testnevelők, edzők visszajelzései pozitívak mind a versenyek formája, mind a továbbképzési lehetőségek, mind az anyagi juttatás tekintetében, ami mellett természetesen el kell mondani, hogy nem lehet mindenkinek a kedvében járni, de a nagyon nagy többség örömmel vette a kezdeményezést, és lelkesen részt vesznek benne.

 

Tájékoztatók:

Tájékoztató a programról: rs03_tajekoztato.pdf
RS03 Program felhívása: rs03_felhivas.pdf
RS03 Program felhívásának melléklete: rs03_melleklet.pdf

 

RS03-1 Jelentkezési adatlapok:
WORD: rs03_1_adatlap.docx
Régi WORD: rs03_1_adatlap.doc
PDF: rs03_1_adatlap.pdf

Versenyek anyagai: https://www.dropbox.com/sh/pqrquty9toxu9bu/AABZ98lPa5inEJy8fiXcQGtNa?dl=0
YouTube-csatorna (oktató anyagok): https://www.youtube.com/channel/UCVKKgbYqgqHMoVhFwf3Io_w

 

Megjelent: 6059 alkalommal
mobil logo

U19 férfi EB beharangozó 1

U19 férfi EB beharangozó 2

u19 plakat
gyor ifi
hun flag english flag

Tabellák

 

Női NBI helyosztók-döntő

Csapat 1. Mérk. 2. Mérk. 3. Mérk. 4. Mérk. 5. Mérk. Hely.
Linamar-BRSE 3
3
3
X
X
1.hely
Vasas Óbuda 0 1 0
X
X
2.hely
Fatum Nyíregyháza 0 3 3
 3 X
3.hely
Jászberény 3 1 0
1
 X 4.hely
UTE 1
3 3 X X 5.hely
MTK 3
1
2 X X 6.hely
1. MCM Diamant KE 3  3 X
X X 7.hely
Penta Gödöllői RC 0
0
 X

8.hely

Kötelező statisztikai adatszolgáltatás tagszervezeteink részére

1% a magyar röplabdáért

A Magyar Röplabda Szövetség, mint közhasznú szervezet,  kéri a röplabdabarátok segítségét az adójuk 1%-ának
fölajánlására. A befolyt összeget az MRSZ közhasznú céljaira fordítja.
Szervezet neve: Magyar Röplabda Szövetség
Adószáma:  18158713-2-41 (az adó 1%-a felajánlásakor ezt  szíveskedjen megadni)
Felajánlását hálásan köszönjük!

Következő mérkőzések

Eredmények

2017-04-04
17:30
2017-03-29
20:00
2017-03-26
15:15
2017-03-25
17:00
2017-03-25
16:00
2017-03-25
15:00
2017-04-24
19:00
2017-04-21
18:00
2017-04-20
20:15
2017-04-17
18:00

YouTube-csatornánk

Hunvolley Instagram

Kiemelt programok

  volle2020ropsuli logo

FairPlayLogo

Green Way

Kövesd twitjeinket!

Támogatóink

GraboplastGrabo Sport logologo gala

 

 sport36 smleurostarMikasa logolv log

 

   UFS felul csillagAz Európa Liga hazai mérkőzéseire a különdíjakat Weczera Csaba a serlegmester.hu tulajdonosa biztosította!Hunair Ticket LogoBest Volleypress Kft

 

 

Kiemelt médiapartner

MTVA

Oldalainkat 1841 vendég és 0 tag böngészi