Hungarian Afrikaans Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Belarusian Bosnian Bulgarian Catalan Chinese (Simplified) Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French Georgian German Greek Hebrew Icelandic Indonesian Irish Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Thai Turkish Ukrainian Vietnamese Welsh
2017. április 16., vasárnap 13:29

CSAPAT született – az U16-osok az Eb köszöbén

Szombaton befejezte Eb-selejtezőket Belgrádban leány U16-os válogatottunk, amely hajszállal lemaradva a csoportgyőzelemről a második helyen végzett, de továbbra is versenyben van a júliusi, bulgáriai Európa-bajnokságra való kijutásért. A következőben Szabados Istvánnak, az MRSZ utánpótlás szakág-vezetőjének – aki csapatvezetőként személyesen is ott volt Szerbiában –, írását olvashatják.

„Utcára nyílik a kocsma ajtó, kihallatszik belőle, hogy HAJRÁ MAGYARORSZÁG!” Ezekkel a sorokkal és örömtánccal végződött az U16-os lány válogatottunk szerbiai Eb-selejtezője. Érthető módon, hiszen az utolsó szett eredménye ritkaságnak számít, hiszen nem csak nemzetközi mezőnyben, de még egy hazai OGYB-n sem gyakran látunk 25:4-et az eredmény jelzőn.

A 3:0-s siker Montenegró ellen pedig örömre ad okot mindenkinek a belgrádi csarnokban. Együtt örül játékos az edzőkkel, csapat a szülőkkel, egészséges a beteggel. Hisz betegből is akadt pár, ahogy problémából is bőven... Velünk van gond magyarokkal? Vagy nem bírjuk a klímaváltozást? Mindig van valami bibi. Eszembe jutott több történet is a múlt heti kálváriánk kapcsán, sajnos nem is kellett sokat gondolkoznom, hogy problémás eseteket idézzek fel. Ám szerencsére volt több olyan, aminek álomszerűen alakult a vége. Inkább ezekből merítettünk erőt ezúttal is.

Azon szerencsés edzők közé tartozom, akik átélhettek szép sikereket utánpótlás válogatottak mellett. 2009 januárjában vívtam meg akkori csapatommal ez első sikeres Eb-selejtezőmet, nem akármilyen előjelek és előzmények után. Csak hogy néhányat említsek, a közvetlen felkészülésünk alatt több megfázás nehezítette a munkát, a repülőre nem szállhatott fel a csapat egyik edzője, hiszen nem fért bele a büdzsébe (más belefért, akinek nem volt ott semmi dolga!), a bolognai reptéren olyan hó volt, hogy már a landolás is nehézkes volt, de utána következett az izgalom.

A buszunkat félúton le kellett cserélni, mert nem bírt a havas tereppel, így a 40 km-es utat sikerült bő két óra alatt megtenni, ezzel le is késtük az edzésünket. Elfoglalhattuk kényelmes kórházi ágyainkat(!), és „pihenhettünk” a másnapi mindent eldöntő meccsre a lengyelek ellen. Megnyertük. Továbbjutottunk. Irány a döntő! Teltház előtt megmérkőzni a házigazdákkal fantasztikus érzés.

Erre most is volt lehetősége a magyar lányoknak. Nehezen kezdődött a '92-eseknek Rotterdamban, némi ellenszélben kellett játszani (erős volt a hazai pálya játékvezetői támogatottsága), el is vesztettük az első szettet. Most sem indult másképp Belgrádban. De aztán másfél óra múlva elnémult a hazai tábor és zúgott a maroknyi magyar tábor torkából a „MAGYAROK! MAGYAROK!”. Szerbiában legyőzni a szerbeket?! Nem tudom, hogy mikor volt utoljára ilyen, ha volt egyáltalán! Ezt csak CSAPAT tudja megtenni! Ahogy CSAPAT győzött Hollandiában 8 éve épp a napokban.

Aztán eszembe jut a ’92-es keret 2010-es junior Eb-selejtezője, amire szintén nem volt jellemző az ideális jelző. A felkészülés előtt megsérült egy alapember, így szerkezeti váltással kellett készülnünk és liberóból „csináltunk” szélső ütőt. (Nem is akármilyet!) Aztán irány Krosno. Nyolcvannal „száguldunk” úgy, hogy az ajtót fognom kell, ki ne tépje a menetszél. A zajtól mindenki feje megfájdul az út végére. De csodás szállodába érkezünk legalább. Tényleg! A lengyelekkel játsszunk az első nap, akik egy 3:2-es maratoni ütközetben vágnak vissza a zoccai vereségért. Elúszni látszik a továbbjutás, hisz ekkor a csehek már jobb csapatnak számítanak nálunk. Ráadásul harmadnap Izrael még 21-nél is vezet az első szettben, és nem fér bele, hogy játszmát veszítsünk. De felállunk innen is, mert volt, aki beugrott azok helyett, akik addig „tolták a szekeret”. Hiszen így működik egy CSAPAT!

Nyertünk. Legyőztük a cseheket, és mindenkit. Az utolsó napon a csehek és a lengyelek kezében volt a sorsunk. Kísérteties a hasonlóság a mostani selejtezővel. Ráadásul még az eredménynek is ugyanannak kellett volna lennie. Krosnoban egy 3:1-es cseh siker jelentette volna a csoportelsőséget. A csehek 2:0-ra vezettek, a lengyelek szenvedtek. Ráadásul az elnökük tragikus repülőszerencsétlensége miatt zártkapus volt az esemény a második, vagy harmadik naptól, így közel 1000 szurkoló biztatását nélkülözték a hazaiak. Ezt éreztük mi is, így kiszurkoltunk nekik egy játszmát, majd csendben kivártuk, hogy a csehek bejuttatnak minket az Eb-döntőbe. Megtették. Fantasztikus érzés volt!

A szerbek is vezettek Belgrádban 2:0-ra majd jött egy roppant szoros szett, amit a buszon izgultunk végig. Minden fehérorosz pontot taps, sikítás követ. De nem hagyják magukat a szerbek. A gyomromban ugyanaz az érzés, mint 8 éve. A többiekében is hasonló lehet. 22-nél egyenlítenek. Úgy érezzük, percek telnek el két pont között, de aztán frissül a „live score”: 25!!! Felrobban a busz! (Hál’istennek ezúttal nem a hűtőtartály). Óriási az öröm, hiszen jól alakulnak a dolgok. Épp ideje, hogy jól alakuljanak! Megérdemeljük, hogy jól alakuljanak. Sokat dolgoztunk érte mindannyian. Az egész CSAPAT: a gyerekek, a szülők, az edzők, a csapattársak a klubban, az egyesület vezetői, a szövetség, a válogatott stáb. Kiböjtöltük a sikert! Elég rögös út vezetett idáig, hogy egy szett válasszon el csupán az Eb-től.

Már az előzetes orvosi vizsgálaton kiesett egy játékos, majd a közvetlen felkészülési fázisban is történt sérülés. Az utazást egy kósza személyi igazolvány, majd egy lerobbanás is nehezítette. Belgrádban aztán meg kellett küzdenünk egy vírussal is. Zárójelben jegyezném meg, ez sem egyedi eset az utánpótlás válogatottjaink történetében. Volt már, hogy az első versenynapra alig maradt hadra fogható játékos, de kórházi esetek is előfordultak fiúknál, lányoknál egyaránt.

Szóval a csapat másodedzője volt az első áldozat, ő már az első meccsen sem tudott leülni a kispadra. Aztán jöttem én, de bár ez lett volna a legnagyobb bajunk. De a „vírus-listán” nem csak stáb tagok voltak. A második meccsre elvesztette egyik kezdő centerét a csapat, harmadnapra pedig a legponterősebb szélsőütőjét. Ezek után jött egy olyan meccs, amin lehengerelték ellenfelüket a lányok.

Tényleg megtették, ami tőlük telt. Jár nekik az Eb! És csak egy szettre vagyunk tőle. 25 perc múlva, pedig egy pontra. Kétszer is. De nem kerülünk közelebb. Elbukják a szettet a szerbek. Elcsendesedik a busz. Az érzés a gyomorban megváltozik. Vagy lehet, hogy ugyanaz, de másképp érezzük. Nézzük a képernyőt, várjuk a megmentő kommentet, hátha... De nincs megváltás. Még nincs. Ugyanakkor...

Van okunk bizakodni! De még mennyire! Megelőztük a lengyeleket, ez nem akármi. És nem is akárhogyan: két ponttal! Úgy értem, két „kis ponttal”. Két ásszal, két beütött labdával, két blokkal, két jó ejtéssel, két jó védekezéssel két vitatott szituációban történt higgadt viselkedéssel, ez csupán nézőpont kérdése. Kettő apró, pici, ám igen értékes ponttal jobbak vagyunk, mint ők.

Igaz, a dánok, vagy belgák mindenképp előttünk végeznek a második helyezettek rangsorában, de továbbjutó helyen vagyunk. Ez pedig bizakodásra ad okot. Lehet, hogy csak péntekig kell várnunk, de nem kizárt, hogy vasárnap este tudjuk meg a hivatalos végeredményt. És biztos, hogy újra ott lesz a gyomrunkban az az érzés, ami a buszon volt 28 kilométerre a határtól. És történjen bárhogy, robbanjon fel a végén, vagy halkuljon el, egy biztos: CSAPAT született! Nem is akármilyen!
Megjelent: 420 alkalommal
mobil logo
u19 plakat
gyor ifi
hun flag english flag

Tabellák

 

Női NBI helyosztók-döntő

Csapat 1. Mérk. 2. Mérk. 3. Mérk. 4. Mérk. 5. Mérk. Hely.
Linamar-BRSE 3
3
3
X
X
1.hely
Vasas Óbuda 0 1 0
X
X
2.hely
Fatum Nyíregyháza 0 3 3
 3 X
3.hely
Jászberény 3 1 0
1
 X 4.hely
UTE 1
3 3 X X 5.hely
MTK 3
1
2 X X 6.hely
1. MCM Diamant KE 3  3 X
X X 7.hely
Penta Gödöllői RC 0
0
 X

8.hely

Következő mérkőzések

Eredmények

2017-04-04
17:30
2017-03-29
20:00
2017-03-26
15:15
2017-03-25
17:00
2017-03-25
16:00
2017-03-25
15:00
2017-04-24
19:00
2017-04-21
18:00
2017-04-20
20:15
2017-04-17
18:00