Megvannak az Eb-résztvevők és a kalapok beosztása

Szerda este lezárultak az idei férfi és női Európa-bajnokság selejtezői, amelyen eldőlt, hogy mely 24-24 válogatott szerepel majd a kontinenstornákon. A ranglista alapján már adott a kalapok beosztása is, a sorsolásra január 2e3-án kerül sor Isztambulban.

Férfiválogatottunk tegnapi búcsúja után számunkra a továbbiakban elsősorban a női válogatottak listája érdekes. A négy házigazda és a legutóbbi Eb első kilenc helyezettje mellett további tizenkét hely talált gazdára a selejtezőkön, amelyek a következők: MAGYARORSZÁG, Szlovákia, Törökország, Lengyelország (rendezők), Szerbia, Hollandia, Azerbajdzsán, Olaszország, Oroszország, Fehéroroszország, Németország, Bulgária (a 2017-es Eb első kilenc csapata – a törökök már házigazdaként a résztvevők között vannak), Belgium, Görögország, Horvátország, Ukrajna, Franciaország, Portugália, Finnország, Spanyolország, Románia, Svájc, Észtország, Szlovénia (a selejtezőből továbbjutók).

Az Európa-bajnokság csoportbeosztását január 23-án sorsolják ki Isztambulban, ahol az előzetes tervek szerint az európai ranglista alapján hat kalapba osztják majd a csapatokat.
1. kalap: MAGYARORSZÁG, Szlovákia, Törökország, Lengyelország (rendezők)
2. kalap: Szerbia, Hollandia, Olaszország, Oroszország
3. kalap: Németország, Belgium, Bulgária, Horvátország
4. kalap: Fehéroroszország, Azerbajdzsán, Ukrajna, Franciaország
5. kalap: Románia, Finnország, Spanyolország, Szlovénia
6. kalap: Portugália, Svájc, Görögország, Észtország

Az azonos kalapban lévők nem kerülhetnek azonos csoportba, azaz a mieink értelemszerűen nem szerepelhetnek egy csoportban a szlovák, a török és a lengyel válogatottal, és a többi kalapból is csak egy-egy válogatott lehet a mieink ellenfele. A többi már a sorsoláson múlik, azaz lehetünk például egy szerb, bolgár, azeri, román, görög csoportban, amelyben minden mérkőzésen vért kellene izzadnia a mieinknek, de akár összejöhet egy holland, horvát, francia, szlovén, svájci csoport is, ahol azért jónéhány olyan válogatott is szerepel, amelyeket legyőzték a mieink az elmúlt években.

Ami a férfiakat illeti, ott a következő válogatottak szerepelnek majd az Eb-n: Belgium, Franciaország, Hollandia, Szlovénia (rendezők), Oroszország, Németország, Szerbia, Olaszország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Törökország (a legutóbbi Eb első 11 helyezettje – Belgium, Franciaország és Szlovénia házigazdaként már résztvevő), Ausztria, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Görögország, Macedónia, Montenegró, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna (a selejtezőből továbbjutók).

A listából kiderül, hogy húsz olyan ország is van, amely mindkét Eb-n részt vesz majd, Magyarország, Azerbajdzsán, Horvátország és Svájc csak a nőin, Ausztria, Csehország, Macedónia és Montenegró pedig csak a férfi kontinenstornán lesz ott. Ebből a legnagyobb meglepetés a cseh női válogatott kiesése, a legfájóbb pedig természetesen a magyar férficsapat lemaradása.