Lesz magyar a férfi Eb-n is

Sajnos férfiválogatottunknak nem sikerült kiharcolnia az idei belga, francia, holland, szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságon való részvételt. Ugyanez viszont összejött a szomszédos Ausztriának, amely csapatának nem más az egyik másodedzője, mint Koch Róbert.

Az 1994 és 2010 között 91 válogatott mérkőzésen pályára lépő, 2001-ben Európa-bajnoki résztvevő, nem mellesleg strandröplabdában is háromszoros magyar bajnok, 42 éves Koch Róbert már hosszú évek óta Ausztriában él és dolgozik, jelenleg pedig az UVC Holding Graz csapatának edzője. Erre már csak azért is jól emlékezhetünk, hiszen novemberben éppen ők búcsúztatták aranyjátszmában a Fino Kaposvárt a Challenge-kupából.

„Immár két éve dolgozom az osztrák szövetségnek is az U18-as és U20-as válogatottnál, ugyancsak másodedzőként, ahol a feladók taktikai és technikai képzése a munkám. A tavalyi Európa Liga előtt kértek fel arra, hogy a felnőtt válogatott mellett is lássam el ugyanezt a feladatot. Bár elvállaltam a dolgot, de szerettem volna nyáron valamennyit a családommal is lenni, így végül a tizenkét EL és az Eb-selejtező mérkőzésből kilencen voltam ott.”

Nem mellesleg, közben a nyáron nevelt fiával, Mikuláss Marcellel elindult a magyar strandröplabda országos bajnokságon is, ahol bejutottak a 16-os döntőbe. Ezt követően csatlakozott ismét az osztrák válogatott Eb-selejtezős felkészüléséhez.

„Elég erős csoportba kerültünk a portugálok, a horvátok és az albánok társaságában, ráadásul a kezdőcsapatból három játékos is megsérült. Azonban ez alaposan összekovácsolta a csapatot, s amikor aztán sikerült legyőzni Portugáliát, akkor már éreztük, hogy meg lesz a kijutás. Januárban pedig legyőztük Horvátországot és Albániát is, és ekkor valóra váltak az álmaink. Óriási szó ez az osztrák válogatott számára, mert ugyan rendezőként 1999-ben és 2011-ben vett már részt Eb-n a férfiválogatott, ám önerőből most jutottak ki először.”

De vajon miért sikerülhetett az osztrákoknak és miért nem a magyar válogatottnak? Mi a különbség a két csapat között?

„Játéktudásban egyáltalán nem jobbak az osztrákok, de nagyon komoly hangsúlyt fektetnek a fizikális és a mentális felkészülésre, például egy sportpszichológus is tagja a stábnak. A másik a stratégia. A már említett 2011-es, hazai Európa-bajnokság óta építik ezt a csapatot, azóta, azaz nyolc éve Michael Warm a szövetségi kapitány, a következetes munkájának pedig most érett be a gyümölcse. Ráadásul az sem mellékes, hogy itt nem szokás lemondani a válogatottságot, akit meghívnak az itt büszkén vállalja.”

A siker után természetesen az egykori magyar kiválóság az Eb-n is a stáb tagja marad.

„Hogy pontosan milyen lesz a felkészülés, azt még majd le kell ülnünk egyeztetni a szövetségben. Az mindenesetre adott, hogy a nyár elején indulunk az Európa Ligában, ahol egy csoportban leszünk a magyar válogatottal is. Bár szerintem ott egy megfiatalított csapattal veszünk majd részt. Augusztusra viszont már remélhetőleg fel fog épülni a három sérült játékos is, úgyhogy még erősebb kerettel vághatunk neki az Eb-felkészülésnek. Azt még meg kell beszélnem a családdal, hogy hogyan legyen az idei nyár, az is lehet, hogy csak az egyik versenyt vállalom be.”