Kiegyensúlyozott csoportban a magyar válogatott az Eb-n

0
1

Isztambulban megtartották az idei lengyel, magyar, szlovák és török közös rendezésű női Európa-bajnokság sorsolását. Női válogatottunk Hollandiával, Horvátországgal, Azerbajdzsánnal, Romániával és Észtországgal szerepel együtt az augusztus 23-án rajtoló, budapesti Eb-csoportban.

A sorsolás felvezetéseként a Magyar Röplabda Szövetség főtitkárát, Ludvig Zsoltot is megszólították, aki elmondta, hogy Magyarország számára történelmi jelentőségű a rendezés, hiszen korábban soha nem volt még ilyen esemény hazánkban, de a magyar röplabdázás rengeteget fejlődött az elmúlt években és ennek is köszönhető, hogy most Budapest lesz az egyik házigazda, amely ebben az évben Európa sportfővárosa is egyben, s ebben a rendezvénysorozatban kiemelt szerepet kap majd a női Eb.

Ezután megkezdődött a sorsolás, az első kalapot a magyar szövetségi kapitány, Jan De Brandt, a másodikat pedig Dobi Edina sorsolta, s rájuk nem lehetett panasz, hiszen ezekből Hollandia és Horvátország került a budapesti csoportba, annál keményebb a következő két kalap, hiszen Azerbajdzsán és Románia is egy csoportban lesz velünk, míg az ötödik kalapból Észtországot kaptuk.

Ami az ellenfeleket illeti, az első kalapból mindenképpen nehéz ellenfelet kaptunk volna. A hollandok a legutóbbi Eb-n másodikak, a vb-n negyedikek lettek. Legutóbb 2014 januárjában találkoztunk velük, akkor a még a Hollósy László által irányított válogatottunk 3:0-s vereséget szenvedett tőlük világbajnoki selejtezőn.

A második kalapból viszont úgy tűnik, számunkra a lehető legkönnyebb csapatot sikerült megkapnunk, hiszen a legutóbbi Eb-n 11. horvátokat 2017-ben Eszéken győztük le 3:2-re, vb-selejtezőn, majd tavaly az Európa Ligában is nyertünk Budapesten 3:1-re, a visszavágón pedig úgy kaptunk ki 3:2-re, hogy akkor például Szakmáry Gréta csak csereként lépett pályára. Velük egyébként az idei Európa Ligában is egy csoportban szerepelünk.

A harmadik kalapban viszont előzetesen a legutóbbi Eb-n 4., a vb-n pedig 15. Azerbajdzsán tűnt a legnehezebbnek, sikerült is kifognunk őket. Velük egyébként a legutóbbi két Európa-bajnokságon is játszottunk, s 2015-ben, Antwerpenben a mi nyertünk 3:1-re, két éve viszont hazai pályán ők 3:0-ra. Kérdés azonban, hogy az akkori csapatukból minden ászuk vállalja-e még az idei Eb-t, hiszen közülük már akkor is volt olyan, aki csak a hazai rendezésű kontinenstorna miatt tért vissza.

Románia sem tartozik éppen a könnyű esetek közé, márpedig a negyedik kalapból őket kaptuk. A két nemzet összecsapásai minden sportágban komoly presztízsharcnak számítanak, s ez alól nem kivétel a röplabda sem. A legutóbbi emlék persze kedves a számunkra, hiszen a 2016-os érdi Eb-selejtező visszavágóján 3:1-re nyertünk, s az ezt követő aranyjátszmában az Eb-részvételt is sikerült kiharcolni. Azonban az egy héttel korábbi első meccsen sima 3:0-s vereséget szenvedtek a mieink, mint ahogyan abban az évben az Európa Ligában is két 0:3 volt a mérleg, igaz, akkor csapatunk nem a legerősebb összeállításban szerepelt.

A legkönnyebb ellenfélnek az ötödik kalapból az Eb-újonc Észtország tűnik, velük is találkoztunk a 2016-os Eb-selejtezőkön, s Érden 3:1-re, Lengyelországban pedig 3:2-re nyertek a mieink. Azon sem lepődnénk meg, ha a válogatottunk ellenük játszaná első mérkőzését.

A sorsolást értékelték a magyar küldöttség tagjai is.

Ludvig Zsolt: – Minden csapatot várunk szeretettel, és igyekszünk minden elvárásnak megfelelni házigazdaként. A sorsolás alapján minden mérkőzés nagyon izgalmasnak ígérkezik és arra bíztatok minden szurkolót, hogy legyenek részesei ennek a remek eseménynek és minél nagyobb számban látogassanak ki a meccsekre.

Dobi Edina: – Azt hiszem, hogy mi Jannal a lehető legkedvezőbb csapatokat húztuk. Nagyon fontos dolog az is, hogy gyakorlatilag minden válogatottat ismerünk, hiszen az elmúlt években majdnem mindegyikkel játszottunk. nem lesz könnyű, de ehhez képest például az A igazi halálcsoportnak tűnik.

Jan De Brandt: – Nagyon vegyes csoportba kerültünk, ahol egyértelműen Hollandia a favorit, de a többi válogatott nagyjából egyforma játékerőt képvisel. Ha jól játszunk, akkor akár a második-harmadik hely is elérhető, s ez azért lenne fontos, hogy legyen esélyünk sikerrel megvívni a nyolcaddöntőt is. A negyedik helyet mindenképpen el kellene kerülnünk, mert akkor várhatóan a világbajnok Szerbiával kellene megmérkőznünk a folytatásban. Összességében örülhetünk a csoportbeosztásnak, hiszen remek csapatok jönnek majd Magyarországra.