Menny, pokol, feltámadás – BRSE-címvédés!

Megvédte címét a Közép-európai Ligában a Linamar-BRSE, miután a békéscsabai döntőben, drámai mérkőzésen 3:2-re legyőzték a cseh VK UP Olomouc csapatát. A bronzérmet, ugyancsak ötjátszmás mérkőzésen a szlovén Branik Maribor szerezte meg a horvát Mladost Zagreb ellenében.

 

Volkswagen női MEVZA Kupa-döntő:

Linamar-BRSE – VK Olomouc (cseh) 3:2 (17, 22, –18, –18, 10)

Békéscsaba, 2000 néző. V: Vasko (szlovák), Muha (horvát).

BÉKÉSCSABA: Ivanovics 17, Pekárik 5, Fresco 24, Mlinar 20, Dobi 8, Koseková 2. Csere: Molcsányi (liberó), Bodnár 3, Glemboczki, Petrenkó 1, Szedmák. Vezetőedző: Alberto Salomoni.

OLOMOUC: Kubinová 4, Kosická 2, Cutuk 13, , Napolitano-Senková 14, Michaliková 16, Strusková 7. Csere: Sain 1 (liberó), Dediková 10, Sajdová 10, Dudová 2. Vezetőedző: Jiri Teply.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 1:4, 11:5, 16:9, 21:15, 24:15. II. játszma: 6:8, 10:13, 18:14, 24:21. III. játszma: 2:6, 5:8, 10:12, 12:16, 13:19, 18:20, 18:24. IV. játszma: 3:6, 8:6, 8:10, 10:10, 11:19, 17:24. V. játszma: 3:1, 3:3, 8:5, 9:8, 14:8.

Alberto Salomoni: – Nagyon nehéz meccsre számítottunk, és ez be is jött, az Olomouc erős védekezésben és támadásban. Kicsit elveszítettük a türelmünket, amikor jobban kezdtek játszani. Lényeges pillanat volt, hogy feladót cseréltem, illetve hogy a legfontosabb játékosok az ötödik játszmára kicsit feltöltődhettek. Nagyon büszke vagyok a csapatra, fantasztikusan játszottak a lányok, örülök a klub és a magyar röplabda sikerének.

Jirí Teply: – Mindkét csapat nagyon jó meccset vívott. Az első két játszmában nem röplabdáztunk jól, de aztán feljavultunk. Azt hiszem, a szerencsésebb csapat nyert.

(Fotó: Szőcs Pál/SzPortfotók)

 

Ezúttal nem kezdtek olyan ellenállhatatlanul a csabai lányok, mint a szombati elődöntőben, sőt… 1:4-nél azonban egycsapásra összeszedték magukat, s előbb egyenlítettek, majd 6:5-nél már a vezetést is átvették. Mlinar szerváira egész egyszerűen nem volt ellenszere a cseheknek, s 10:5-nél időt is kellett kérnie Jiri Teplynek, de ez sem sokat segített. A csabaiak Fresco bombáival hét pontos előnyt harcoltak ki, és a szett végéig ebből már nem is engedtek. Sőt, a végén 9 szettlabdája volt a BRSE-nek, amelyből a harmadikat Pekárik egylábas támadásával be is ütötték (25:17).

A második játszma már nem ment ilyen simán, csak egy-egy ponttal vezettek a csabaiak, sőt az első technikai szünet előtt fordított is az Olomouc. A szett közepén már hárommal is vezettek a vendégek, de aztán 11:14-nél újra beindult a csabai henger és a második szünetben Mlinar újabb remek szervasorozatának köszönhetően már megint ők vezettek. Sikerült négy ponttal is meglépniük, amit sikerült is tartani, csak a legvégén jöttek fel kettőre a csehek, de szerencsére ekkor már késő volt: mielőtt baj lett volna, Mlinar kíméletlenül bombázott a másik térfélre (25:22).

A harmadik szett elején – ahogyan a szombati elődöntőben is – kisebb hullámvölgybe került a BRSE, aminek köszönhetően három-négy ponttal is meglépett az Olomouc. Először cserélt a meccs során Alberto Salomoni, aki Bodnár Dorottyát küldte pályára, aki egyből pontot is szerzett. Azonban a csehek lendületét ez most nem tudta megállítani, a végjáték kezdetén már hat is volt a különbség, s ekkor bizony a levegőben lógott a negyedik játszma. A hangulatra azonban ekkor sem lehetett panasz, és fel is jöttek a csabaiak két pontra, de sajnos újabb három hiba megpecsételte a szett sorsát (18:25).

A negyedik felvonás elejei adok-kapokból aztán megint a csehek jöttek ki jobban, de ezúttal Salomoni mester tudta rendezni a sorokat egy időkéréssel, és az első szünetben már a BRSE vezetett kettővel. A pihenő ezúttal viszont a cseheknek jött jól, mert sorozatban négy pontot szerezve visszavették a vezetést. Egyszer ugyan még sikerült egyenlíteni, de aztán megint a csehek percei következtek, mintha a csabai lányok ekkorra teljesen elfáradtak volna fizikálisan és mentálisan is. A végjáték kezdetén nyolccal vezetett az ellenfél, amikor Alberto Salomoni elkezdte behozni cserejátékosait, akiknek sikerült is szűkíteni a különbségen, de már későn (18:25).

A kezdők viszont egy kicsit pihenhettek, s így újult erővel tudták felvenni a harcot a döntő szettben – de Petrenkó Brigitta például a kezdőben is maradt –, és gyorsan el is húztak két ponttal. A térfélcserénél már hárommal is vezettek, de ezután óriási hajrába kezdtek a csehek. Tényleg minden ponttért foggal-körömmel küzdöttek a csapatok, de aztán 9:8-nál a szerencse is elpártolt a csehek mellől, sorozatban öt pontot szereztek a csabaiak, és hat mérkőzéslabdájuk volt. Végül a harmadikat sikerült értékesíteni egy rontott szervának köszönhetően, de ez már senkit nem érdekelt (15:10). A csabai lányok teljesen megérdemelten védték meg címüket a MEVZA Kupában.

 

Dobi Edina: – Nagyon jól kezdtünk, nagyon akartuk ezt a kupát, de hát a másik csapat se veszíteni jött ide, felébredt. Olykor meglátszott rajtunk, hogy túl görcsösen szerettünk volna győzni, hála Istennek azonban olyan csapatunk van, amelyben mindig akad valaki, aki nehéz helyzetekben előlép, és tudja a hátán vinni az együttest. Az ötödik játszmában az döntött a javunkra, hogy jobban akartunk.

Petrenkó Brigitta: – Tudtuk, hogy lesznek hullámvölgyek, és nem vár ránk egyszerű mérkőzés, de szerencsére jól jöttünk ki a nehéz helyzetből, és örülök, hogy segíthettem a csapatomat. Egy pillanatig sem fordult meg a fejünkben, hogy nem mi nyerünk, mindvégig küzdöttünk. Néha már elfáradtunk kicsit, de a közönség biztatásával az utolsó erőnket is mozgósítottuk, és együtt sikerült nyernünk.

A 3. helyért:
Branik Maribor (szlovén) – Mladost Zagreb (horvát) 3:2 (26, –18, –15, 23, 11)

A női MEVZA végeredménye:
1. Linamar-BRSE (Bodnár Dorottya, Dobi Edina, Lucía Fresco, Glemboczki Zóra, Kszenija Ivanovics, Barbora Koseková, Ludmán Réka, Lucija Mlinar, Molcsányi Rita, Nagy Eszter, Pekárik Eszter, Petőváry Panni, Petrenkó Brigitta, Szedmák Réka, Szpin Renáta)
2. VK UP Olomouc (cseh)
3. Branik Maribor (szlovén)
4. Mladost Zagreb (horvát)
5. Strabag Bratislava (szlovák)
6. Calcit Kamnik (szlovén)
7. Fatum-Nyíregyháza
8. Vasas Óbuda
9. Slávia Bratislava (szlovák)
10. Sokol Post (osztrák)

A négyesdöntő legjobb
centere: Dobi Edina
liberója: Molcsányi Rita
legértékesebb játékosa: Lucia Fresco