Interjú az új kapitánnyal – Bogdan Tanase hisz az Eb-szereplésben!

Németh Szabolcs a játékosa, jól tudja, hogy ki Gergye és Pádár, s igyekszik az itthon játszókat is alaposan megismerni. Terveiről, a válogatott előtt álló feladatokról kérdeztük az új férfi szövetségi kapitányt, Bogdan Tanasét.

Lát reális esélyt arra, hogy a magyar férfi röplabda-válogatott kijusson a jövő évi Európa-bajnokságra?

– Ez a legfőbb oka, amiért a magyar válogatottat választottam. Több játékosukat is ismerem, akik az elmúlt években a válogatott gerincét képezték és értékesnek tartom őket. Azt gondolom, van esélyünk kijutni az Eb-re, már csak azért is, mert a selejtezős rendszer megváltozott, és az eddigi 16 helyett 24 csapat is részt vehet a tornán…

Milyen koncepció alapján kezdi meg a munkáját a magyar csapatnál?

– Egyelőre korai koncepcióról beszélni. Megpróbálom azon játékosok köré építeni a csapatot, akik külföldön játszanak. Vannak olyan röplabdázók, mint például Gergye vagy Pádár, akikre lehet alapozni. Látnom kell a keretet és csak utána választok koncepciót. Olyan munkát kell végeznünk, hogy reális esélyünk legyen az Eb-szereplés kivívására.

– A szezon végéig még a Steaua csapatát is irányítja. Hogyan tudja így felmérni a magyar mezőny erősségét, összetételét?

– A Steaua csapatánál Németh Szabolcs a játékosom, akivel gyakran beszélünk a magyar viszonyokról, a játékosokról. Emellett természetesen többször jövök a tavasz folyamán Magyarországra. Például, március 17-én a Magyar Kupa bronzmérkőzését és döntőjét, azt követően pedig a bajnokság rájátszásának több mérkőzését is a helyszínen tekintem meg. Összességében már most sok információval rendelkezem, de szeretném személyesen megismerni a játékosokat, mielőtt elkezdjük a közös munkát.

– A közös munka mikor kezdődik majd?

– Májusban, mert addigra fejeződnek be a bajnokságok. Feszített lesz a tempó, hiszen májusban és júniusban az Európa Ligában szereplünk majd. Ebben a sorozatban szeretnék a keret összes játékosának lehetőséget adni a bizonyításra.

– Milyen slusú magyar csapatot láthatnak majd a nézők az Ön irányítása alatt?

– Először egy közösséget szeretnék felépíteni, azt szeretném, hogy szívesen jöjjenek játszani a válogatottba a játékosok. Ez számomra a legfontosabb, ezt követően lehet majd konkrét stílusról beszélni.

Minden idők egyik legeredményesebb edzője, a legendás Moculescu is segíti majd a munkáját a magyar válogatottnál. Erről mit tudhatunk?

– Moculescu úr azért jön, hogy segítsen nekünk. Ő egész jól ismeri a magyar röplabdát. Neki Németországban is több magyar játékossal volt dolga és egy nem elhanyagolható részlet vele kapcsolatban, hogy beszéli a magyar nyelvet. Ő karizmatikus alakja a röplabdasportnak, ráadásul jó barátok is vagyunk, nem volt kérdés, hogy segíti majd a munkám.

Stelian Moculescu és Bogdan Tanase

 

Németh Szabolcs: “a legmegfelelőbb edzőre esett a választás!”

Németh Szabolcs a folytatásban már nem a játékával, hanem a szakmai stáb tagjaként csapatmenedzserként és másodedzőként segíti a válogatottat.

– Nem lesz újdonság a közös munka az új kapitánnyal, mivel játékosként már két éve együttdolgozom vele! Ezért is mondhatom biztosan, hogy a legmegfelelőbb edzőre esett a választás, mert a maximalizmusa és az elhivatottsága segíteni fog a magyar férfiválogatottnak elérni a céljait. Ami az új feladatkörömet illeti: januárban végeztem el az edzői képzést, már régóta ilyen szemszögből is figyelem a munkát, amit nap mint nap végzünk Bukarestben, és ugyanezt várom majd a válogatottban. Mindenben a lehető legtöbbet igyekszem segíteni a kapitánynak.

 

A magyar férfi röplabda-válogatott 2018. évi programja:

Ezüst Európa Liga, férfiak
Május 20: Horvátország–Magyarország
Május 23: Magyarország–Albánia
Május 26: Fehéroroszország–Magyarország
Május 30: Magyarország–Horvátország
Június 3: Albánia–Magyarország
Június 6: Magyarország–Fehéroroszország

Férfi Eb-selejtező
Augusztus 15.: Magyarország – Macedónia
Augusztus 18: Svájc – Magyarország
Augusztus 22: Ukrajna – Magyarország
Augusztus 25: Magyarország – Ukrajna
2019.
Január 5: Magyarország – Svájc
Január 9: Macedónia – Magyarország