Bemutatót tartott a hóröplabda a téli olimpián

Szerdán tartotta meg bemutatóját a Pjongcsangban zajló téli olimpián a hóröplabdázás, amely szeretne felkerülni az ötkarikás játékok programjába is. Ha ez sikerül, akkor a röplabdázás lesz az első sportág, amely egyaránt szerepel a téli és a nyári olimpiákon is.

 

A bemutatót a pjongcsangi olimpiai falu, osztrák házánál felépített pályán tartották meg, s olyan neves röplabdázók vettek rajta részt, mint a 2004-ben teremröplabdában olimpiai bajnok brazil Giba, a 2000-ben aranyérmes szerb Vladimir Grbics, vagy a két Ázsia-játékokon is érmes koreai Kim Jon-Csung, a strandröplabdázókat pedig a 2004-ben ötkarikás aranyérmes brazil Emanuel, az ugyancsak olimpiai érmes kínai Hszüe Csen illetve két osztrák Európa-bajnok, Stefanie Schwaiger és Nikolas Berger képviselte.

Ez a neves versenyzőkből álló csapat tartott nagy sikerű bemutatómérkőzést a „Hóröplabdázás éjszakáján”, amelyen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság képviselőink kívül ott volt a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) elnöke, a szerb Alekszandar Boricsics, aki egyben az európai szövetség (CEV) elnöke is.

Idén márciusban rendezik meg a szakág első Európa-bajnokságát is amelyet az ausztriai Wagrainban rendezik. Ezen majd a múlt hétvégén, Eplényben, első ízben megrendezett országos bajnokság győztesei – a férfiaknál Bán Viktor és Soós Izsák, a hölgyeknél pedig Győri Panna és Lutter Eszter – képviselik a magyar színeket.