Hóröplabda országos bajnokság az Eb és az olimpia jegyében

A hétvégén első alkalommal rendezik meg a hóröplabda országos bajnokságot Eplényben, ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség.

 

A szakág alapjában véve a strandröplabdához hasonlít, csak a talaj, az öltözet és a szettek hossza más. A küzdelmek mindkét nap reggel kilenckor kezdődnek, szombaton a férfiak küzdelmeit, vasárnap pedig a nőkét rendezik meg az eplényi Síarénában, emellett szombaton az U16-os korosztály, vasárnap pedig a két évvel idősebbek is a bajnoki címért küzdenek.

 

Bánki Ágnes, az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottságának elnöke kiemelte, fontosnak tartja, hogy a szakágban már most tudnak országos bajnokságot rendezni, mert így nem lesz nagy a lemaradás a nemzetközi mezőnyhöz képest.

„Ahol a környezeti adottságok megfelelőek, ott már most nagy népszerűségnek örvend a hóröplabda, így nagy öröm, hogy az MRSZ égisze alatt meg tudjuk rendezni az országos bajnokságot.”

Ludvig Zsolt főtitkár arról beszélt, hogy fiatal, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szakágról van szó.

„Az országos bajnokság győztesei kijutnak a március végi, első Európa-bajnokságra, ez pedig hatalmas lehetőség” – mondta a főtitkár, hozzátéve, a hóröplabdázásnak 2026-tól kezdődően az olimpiai részvételre is lehet esélye. A pénteken kezdődő pjongcsangi téli olimpián már bemutató sportágként lesznek jelen, s amennyiben felvennék a műsorba, a röplabda lenne az első, amely a nyári és a téli olimpián is szerepelhet.

 

Az ob nevezői között olyan neves strandröplabdázókat is találunk, mint a négyszeres országos bajnok Lutter Eszter, a nőknél a tavalyi ezüstérmes Szabó Dorottya és Tóth Eszter, a 2015-ös bajnok Meszlényi Tamás és Soós Izsák vagy az ifjúsági olimpia selejtezőjének második fordulójára készülő, a 2017-es U18-as Eb-n kilencedik Hajós Artúr és Stréli Bence.

 

A versenyzőket ezúttal Czene Adrienn képviselte, aki elmondta, érdekes versenyre számít, mert a hazai játékosok főleg homokon tudtak készülni az országos bajnokságra, így nem tudni, kinek kedveznek majd a körülmények.

„Mivel alig van olyan magyar versenyző, aki már indult ilyen viadalon, ezért aztán az is sokat fog számítani, hogy kik alkalmazkodnak a legjobban a körülményekhez, a hóhoz és a hideghez. Az biztos, hogy rengeteget fog számítani a nyitás és a nyitásfogadás, de stoplis cipő sem volt még a többségünkön, szóval ez is egy teljesen új dolog lesz, de én már nagyon várom. – mondta el a Gödöllői RC strandröplabdázója.

Kiemelési lista, férfiak:
1. Hajós Artúr, Stréli Bence (Strandröplabdázásért SE)
2. Bán Viktor (Pénzügyőr), Soós Izsák (Gödöllői RC)
3. Krekk Zoltán, Meszlényi Tamás (Kispest SE)
4. Marton Tamás (Gödöllői RC), Molnár Gábor (Pénzügyőr)
5. Pordán Áron, Szabó Gábor (Nyugat-Balatoni RSE)
6. Mike Szabolcs, Zsembrovszky Dávid (Kispest SE)
7. Kovács Boldizsár, Lukács Róbert (Gödöllői RC)
8. Molnár Zoltán, Pető Levente (Gödöllői RC)
9. Decker Benjámin, Zsubori Barnabás (Strandsport SE)
10. Jahn Péter Balázs, Molnár István (Kispest SE)

Nők:
1. Győri Panna, Lutter Eszter (Gödöllői RC)
2. Szabó Dorottya, Tóth Eszter (Gödöllői RC)
3. Szokol-Humay Dea, Vercseg Zsuzsanna (MAFC)
4. Papp Dóra Lujza, Tátrai Nikolett (Strandröplabdázásért SE)
5. Faragó Anna (Strandröplabdázásért SE), Kovács Andrea (Strandsport SE)
6. Katona Janka, Sákovics Virág (Strandröplabdázásért SE)
7. Harmat Borbála (Strandröplabdázásért SE), Orbán Orsolya (Strandsport SE)
8. Czene Adrienn (Gödöllői RC), Császár Norina (UTE)
9. Kende Szilvia, Molnár Martina Rebeka (Szent Benedek)
10. Lászlop Alexandra (UTE), Tóth Eszter (PEAC)
11. Bíró Csenge, Rácz Annamária (Strandröplabdázásért SE)
11. Hábetler Hanna, Török Petra (Strandröplabdázásért SE)