A csabai munka elismerése az akadémia elindítása

Gőzerővel folynak az előkészületek Békéscsabán, ahol valóra válhat a nagy álom: Európa egyik legnagyobb utánpótlás-projektjeként, Magyarország Kormányának csaknem 2 milliárdos forrásával elindulhat a Békéscsabai Röplabda Akadémia. Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára a napokban a BRSE elnökével, Baran Ádámmal egyeztetett az előkészületekről.  

„A ­Magyar Röplabda Szövetség is bekapcsolódott a projektbe, vagyis a közel egy­milliárd-kilencszázmillió forintos támogatás a kedvezményezett szövetségen keresztül fog érkezni Békéscsabára – mondta Ludvig Zsolt. – Ezt az összeget mi fogjuk a cél megvalósítására lekötötten és kizárólag erre a célra a csabai klub rendelkezésére bocsátani, mind az infrastruktúra-fejlesztési, mind a működési elképzelések tekintetében. Mindez az első lépcsőfoka a projektnek, és valószínűleg a következő években folytatódni fog a támogatás kiegészítése is. Elindítható a műhelycsarnok építési projektje, amit nagyon igényel már a sportág nemcsak Békéscsabán, hanem az ország több pontján is. Mi azt a szerepet kaptuk és vállaltuk, hogy egyfajta közvetítőként felügyeljük ezt a támogatást, ami nem egy kis feladat. Óriási felelőssége van a szövetségnek, hiszen mi vagyunk az elszámolók a minisztérium felé. Nagyon bízunk azonban a csabai vezetésben, a klub körül munkálkodó szakértőkben. Tapasztalatukra, munkájukra, az alaposan kidolgozott terveikre fogunk alapozni, azokat nem fogjuk áthúzni, vagy abba belenyúlni. Nagyon örülnék annak, ha nyáron egy alapkőletétellel elindulna a projekt.”

A főtitkár hozzátette: nem egy versenyt szeretnének kialakítani a különböző műhelyek között. Azt akarják, hogy mindenhol emelkedjen a színvonal, azt, hogy mindenhol jelenjenek meg hasonló akadémiák, fiúvonalon Kaposvár, Kazincbarcika vagy Kecskemét, a nőin Székesfehérvár is megfelelő képzőközpontokká válhatnak, így a gyerekeknek nem kell majd elmozdulniuk ahhoz, hogy jó képzést kapjanak. A szövetség pedig megpróbálja előtérbe helyezni, hogy a tehetségeknek helyük legyen a bajnokságban, és élcsapataink ne főként külföldi játékosokkal lépjenek pályára.

„Egyeztettünk az akadémia és az utánpótlás-válogatottak ­közötti együttműködésről. Tárgyaltunk Békéscsaba szerepéről, mint a magyar röplabdázás regionális központja, folytatjuk a szakmai előkészítő munkát. Jelenleg a projekt előkészítő fázisa tart, hiszen egy ilyen volumenű fejlesztés komoly előkészületeket igényel. Terveink szerint már idén lesznek kézzelfogható lépések, eredmények. Az első lépéseket már közel két éve megtettük, hiszen Kormos Mihály szakmai igazgató vezetésével nagy ívű szervezetfejlesztés zajlik az utánpótlásban, melynek eredményeként immár közel háromszáz gyerek röplabdázik. Ez szolgálja az alapokat. Ennek a további szakmai lépéseit­ kell megtennünk, amely eszközbeszerzésből és humánerőforrás-fejlesztésből áll, illetve a megfelelő infrastruktúrát is biztosítani szükséges. Legkésőbb 2019-ben már szeretnénk, hogy teljes intenzitással működjön a rendszer” – mondta a BRSE elnöke, Baran Ádám.

(a beol.hu cikke nyomán)