Szakmáry Gréta Németországban is az aranyéremért küzd

Szakmáry Gréta, a magyar női röplabda-válogatottal ütőjátékosa 2017 nyarán állt légiósnak, miután megállapodott a német bajnok SSC Palmberg Schwerin vezetőivel. A 2016-ban és 2017-ben az év legjobb magyar röplabdázójának választott sportolónő korábban Nyíregyházán és Gödöllőn, majd az elmúlt két szezonban a Linamar-BRSE együttesében játszott, amellyel két magyar bajnoki cím és két Magyar Kupa-győzelem mellett a Közép-európai Ligát is megnyerte. A 26 esztendős röplabdázó immár német klubjának sikereiért küzd a pályán.

Hogy alakult számodra eddig az új évad?

A lehető legjobban mutatkoztunk be, hiszen alig pár nap felkészülés után nyertünk Szuper Kupát a csapattal. Azóta elkezdődött a bajnokság, és nagyon szoros a mezőny a Bundesligában. Jelenleg a harmadik helyen állunk a Schwerinnel, a Stuttgart és a Drezda előz meg minket. Én igyekszem beilleszkedni a csapatba, és felvenni a ritmust. Még közel sincs vége a szezonnak, és addig is sokat kell fejlődnünk csapatszinten. Sajnálatos módon nem lehetünk ott a Német Kupa döntőjében, mert nagy mérkőzésen alulmaradtunk a Drezda ellen. Emiatt elég csalódottak voltunk, de még mindig itt van nemzetközi kupa és a német bajnokság.

Hogy tetszik a légiós élet?

Én élvezem a légiós életet, mert új dolgokkal, kihívásokkal találom magam szemben. Ez persze olykor nehéz, de sokat segít, hogy a párommal érkeztem, és nem vagyok egyedül. Nagyon jól megtaláltam a közös hangot a többi légióssal, gyakran szervezünk közös programokat.

Mit érdemes tudnunk arról a városról, ahol élsz, és a csapat szurkolóiról?

Schwerin egy észak német kisváros, a 7 tó varosának is nevezik, gyönyörű kastélya van, jellegzetes utcái. A német szurkolók nagyon elhivatottak: mindegy, hogy hazai, vagy idegen csarnokban járunk, mindig teltház fogad minket. A klub saját szervezéssel biztosítja a törzs-, illetve más szurkolóknak az idegenbeli meccsekre való eljutást, így az ellenfél pályáján sem szenvedünk hiányt a buzdításban.

 Mit vársz a 2018-as esztendőtől?

A 2018-as év is hosszúnak ígérkezik. Természetesen vannak céljaim, amiket el szeretnék érni. Klubcsapatommal a nemzetközi kupában, szeretnénk a négyes döntőbe jutni, a német bajnokságban pedig aranyérmet szerezni. Válogatott szinten a helytállás az első feladat az Euro Ligában, és mindemellett igyekszem fejlődni a játékelemekben, és szeretném tovább építeni a karrieremet.