Női U17-es Eb-selejtező: tízen küzdenek hét helyért

Leány U17-es válogatottunk két mérkőzés után százszázalékos teljesítménnyel továbbra is harcban van az Európa-bajnoki kvalifikációért. Amennyiben a mieink legyőzik vasárnap Törökországot Miskolcon, úgy csoportelsőként biztos résztvevői az áprilisi, bulgáriai Eb-nek, ám a csapatunk – köszönhetően az eddigi makulátlan teljesítménynek – vereség esetén is ott lehet még a kontinensviadalon, hiszen a nyolc csoport legjobb három másodikja is kvalifikál oda. Ezért aztán körülnéztünk a csoportok háza táján, amelyből négyben már be is fejeződtek a küzdelmek.

 

Mivel vannak olyan csoportok, amelyben csak három válogatott indult, ezért a legjobb második helyezettek kiszámításánál a többi csoportban is kiesnek a negyedik helyezettek ellen elért eredmények. Bár ennek a csapatnak a kiléte még több csoportban sem ismert, de a miénkben ez nem is jelent gondot, hiszen a mieink és a törökök is egyaránt 3:0-ra győzték le a portugálokat és a szlovákokat. A H-ban azt a találkozót már korábban lejátszották, így ott már csak egy találkozó van hátra, csak az A- és a C-csoportot befolyásolhatja a negyedik helyezett kiléte.

 

A csoport:
1. Románia     6 (6:1)
2. Belgium      3 (4:4)
Svédország – Svájc 0:3
Románia – Belgium 3:1

Az A-csoportban a belgák és a románok vívnak ki-ki meccset. Előbbiek vesztettek játszmát Svájc ellen, így ha ők legyőzik a svédeket, akkor a belgáknak legalább pontot kell szerezniük a továbbjutáshoz. Ezt a meccset egy órával korábban kezdik, így fél hatkor már sokkal okosabbak leszünk.

Mivel a svájciak legyőzték Svédországot, így a belgákon igazából már csak a győzelem, vagy a pontszerzés segít. Végül csak egy szettre futotta az erejükből Románia ellen, ami kevésnek bizonyult.

 

B csoport (végeredmény):
1. Olaszország           6 (6:1)
2. Lengyelország          2 (4:5) – nem juthat tovább

Itt már véget értek a küzdelmek. Az olaszok mindenkit legyőzve lettek csoportelsők, a lengyelek viszont pontot vesztettek Horvátország ellen, így ők már biztosan nem jutnak tovább.

 

C csoport:
1. Szlovénia               5 (6:3)
2. Spanyolország        2 (4:5) – nem juthat tovább
3. Csehország            2 (4:6)
Izland – Spanyolország 0:3
Csehország – Szlovénia 2:3

Ebben a csoportban a legkuszább a helyzet, mivel a házigazda csehek kikaptak Spanyolországtól, akik várhatóan azért legyőzik a szettet sem nyerő izlandiakat (ha mégsem, akkor az alaposan összezavarja a szálakat). A házigazda csehek így már csak akkor lehetnek csoportelsők, ha legfeljebb négy szettben legyőzik a szlovénokat, ha ezt öt szettben teszik (a múlt heti MEVZA-torna elődöntőjében ez lett az eredmény), akkor már a pontarányon múlna a továbbjutásuk, az pedig nem túl fényes, vereség esetén pedig csak a csoport harmadik helyén zárnak. Ez esetben viszont a spanyolok hiába lesznek másodikak, már ők sem juthatnak tovább.

A spanyolok természetesen legyőzték az izlandiakat, így jelenleg ők vannak a csoport második helyén. A cseheknek le kellett volna győzniük a szlovénokat ahhoz, hogy ez változzon, de nem sikerült, mert a szlovénok behúzták a döntő szettet, így a csehek még a második helyről is lemaradtak.

 

D-csoport (végeredmény):
1. Oroszország           6 (6:1)
2. Franciaország           3 (4:4)

Ebben a csoportban csak három csapat volt. Az oroszok jutottak ki az Eb-re, s bár a franciák raboltak tőlük egy szettet, viszont vesztettek egyet a finnekkel szemben, ami annyit ér, hogy ugyan jelenleg matematikailag még van esélyük a továbbjutásra, de ha a mieink legalább egy játszmát rabolnak a törököktől, akkor már mögöttünk vannak.

 

E-csoport (végeredmény):
1. Szerbia       6 (6:1)
2. Hollandia    3 (4:3)

Ez szintén egy háromcsapatos csoport, ahonnan Szerbia már kijutott az Eb-re (őket a mieink tavaly Belgrádban győzték le 3:0-ra), s a másodikak közül jelenleg a hollandok vannak még a legkedvezőbb helyzetben, akik egy játszmát elraboltak tőlük. Elvileg azonban még ő is lecsúszhatnak.

 

F-csoport (végeredmény):
1. Ukrajna                 6 (6:1)
2. Görögország           2 (4:5) – nem juthat tovább

Egy újabb háromcsapatos csoport, ahonnan az ukránok jutottak tovább, s mivel a görögök pontot vesztettek a lettek ellen, így ők már lemondtak az Eb-kvalifikációról, hiszen már most öt olyan csapat is van, amelyik biztosan jobb lesz náluk.

 

G-csoport:
1. Törökország            6 (6:0)
2. Magyarország          3 (3:3)
Szlovákia – Portugália 1:3
Magyarország – Törökország 0:3

A mieink ki-ki meccset vívnak majd a törökökkel, de a vesztes csapat is továbbjuthat, amennyiben nyer legalább egy játszmát. Ha pontot, akkor meg szinte biztos az Eb-kvalifikáció.

Kisebb meglepetésre a legjobbjukat nélkülöző portugálok 3:1-re legyőzték a szlovákokat, de ennek csak akkor van jelentősége, ha a pontarányt is számolgatni kell. Mint utólag kiderült, volt is jelentősége. Mivel a mieink három szettben kikaptak a törököktől, a belgákkal és a franciákkal azonos pontszámuk és szettarányuk lett. Végül egyetlenegy ponttal voltunk jobbak a franciáknál, de ez az Eb-kijutást jelentette.

 

H-csoport:
1. Németország           3 (3:0)
2. Fehéroroszország    3 (3:0)
Németország – Fehéroroszország 1:3

A helyzet hasonló a magyar csoportéhoz: a házigazda németek és a fehéroroszok játszanak a csoportelsőségért. Érdekesség, hogy utóbbiak játszmát vesztettek a dánok ellen, ám mivel ők meg csak a negyedik helyen zártak (ott már csak a mindent eldöntő meccs maradt vasárnapra), így ez végül nem fáj a fehéroroszoknak. A képlet ugyanaz, mint a mieinknél: a szett-, vagy pontszerzés a vesztesnek is valószínűleg továbbjutást ér.

Így is történt: 2:0-s fehérorosz vezetés után a németek szépítettek és ez a játszma végől a továbbjutásukat jelentette.

 

Az Eb-re kijutott válogatottak: Bulgária (rendező), Fehéroroszország, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna

A csoportmásodikok sorrendje:
1. Hollandia         3 (4:3) (E-csoport)
2. Németország  3 (4:3) (H-csoport)
3. Magyarország 3 (3:3) (G-csoport) 123:117=1,051 pontarány

4. Belgium           3 (4:4) (A-csoport) 184:178=1,033
5. Franciaország  3 (4:4) (D-csoport) 173:171=1,011
6. Görögország   2 (4:5) (F-csoport)
7. Lengyelország 2 (4:5) (B-csoport)
8. Spanyolország 2 (4:5) (C-csoport)