Valóra válik a békéscsabaiak álma

Egy álom vált valóra: Európa egyik legnagyobb utánpótlás projektje indul Békéscsabán. Magyarország Kormánya közel 2 milliárdos forrást biztosít a Békéscsabai Röplabda Akadémia elindításához!

Orbán Viktor miniszterelnök 2016 áprilisában tett békéscsabai látogatásakor állapodott meg Szarvas Péter polgármesterrel, a Békéscsabai Röplabda Akadémia létrehozásáról. A felek elismerték a klubnál folyó magas szintű szakmai munkát és támogatták a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület azon törekvését, hogy európai viszonylatban is kimagasló utánpótlás nevelő bázis létesüljön Békéscsabán. Ezt követően a város és a klub vezetői folyamatosan egyeztettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakembereivel a megvalósításról, majd közel két esztendő előkészítő munkáit követően jutott odáig a projekt, hogy az első érdemi döntések megszülessenek.

A Magyar Közlöny 227. száma tartalmazza a Kormány 2065/2017. (XII.27.) Kormány határozatát az egyes sport infrastruktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások forrásszükségleteinek biztosításáról. Ebben a Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fejlesztésekhez költségvetési forrásokat a 2017. évben biztosítsák. Ennek értelmében a Békéscsabai Röplabda Akadémia fejlesztésére 1.878.000.000 forint támogatásról döntöttek. A kedvezményezett a Magyar Röplabda Szövetség, melyen keresztül érkezik a több év alatt felhasználható forrás a klubhoz, a deklarált célok megvalósítására.

„Volt egy álmunk, melyben makacsul hittünk. Célul tűztük ki, hogy egy hátrányos helyzetű régióban szeretnénk olyan körülményeket teremteni az utánpótlás neveléshez, mellyel a legfejlettebb röplabda kultúrával rendelkező nemzetek bírnak. Fontosnak tartom elmondani, hogy a támogatás kizárólag sport infrastruktúra-fejlesztésre, és utánpótlás neveléssel kapcsolatos kiadásokra használható majd fel. Lokálpatrióta klubvezetőként rendkívül büszke vagyok, hogy többek közt olyan sport infrastruktúra-fejlesztések valósulhatnak meg jelen projekt által, melyek egyes oktatási intézmények több évtizedes problémáit oldják majd meg. Munkacsarnokot építünk, kollégiumi szálláshelyet fejlesztünk és a legmagasabb szintű képzéshez szükséges eszközbeszerzéseket is finanszírozni tudjuk. Hatalmas a felelősségünk, minden egyes forintot a jó gazda gondosságával fogunk felhasználni. Köszönjük Magyarország Kormányának a bizalmat. Szarvas Péternek, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármesterének az ügyben tett erőfeszítéseit, valamint Borbola István fejlesztési tanácsadó segítségét és több hónapos áldozatos munkáját, aki hatalmas szerepet vállalt az Akadémia létrehozásában” – mondta Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke.