Szakmáry Gréta és Keen Cameron az év röplabdázója

Kedden este tartotta évzáró gálaestjét a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen fény derült arra, hogy kik lettek az év legjobbjainak, további díjak is átadásra kerültek, felköszöntötték az idén kerek évszámú születésnapjukat ünneplő egykori kiváló röplabdázókat, illetve emlékeztek az idei és a 40 évvel ezelőtti sikerekre is.

 

A díjátadón beszédet mondott dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke, Sárfalvi Péter, a az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Fábián László a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója és Ludvig Zsolt az MRSZ főtitkára, de tiszteletét tette Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

És akkor az év legjobbjai:

Legjobb felnőtt női teremröplabda játékos:
Szakmáry Gréta
A 25 éves négyes ütő a válogatott legeredményesebb játékosa volt a vb-selejtezőkön, a World Grand Prix-győzelem során és az Európa-bajnokságon. A nyáron a német bajnok Schwerinhez igazoló játékos vezérletével, tavasszal a Linamar-BRSE megvédte elsőségét a Magyar Kupában és a bajnokságban, megnyerte a Közép-európai Ligát és bejutott a CEV-kupa negyeddöntőjébe.

Legjobb felnőtt férfi teremröplabda játékos és közönségdíjas: Keen Cameron
A mindössze 20 éves játékos ebben az évben valósággal berobbant a legjobbak közé: egyik pillanatról a másikra a Fino Kaposvár első számú feladója lett, s a somogyi csapattal megnyerte a felnőtt és a junior bajnokságot is. Meghívót kapott az újjá formálódó felnőtt válogatottba is és az Európa Liga során már a kezdőcsapat biztos pontjává vált.

Legjobb felnőtt női teremröplabda edző:
Szasa Nedjelkovics
Irányításával a Linamar-BRSE sorozatban negyedszer is megnyerte a bajnokságot és másodszor a Magyar Kupát. Két éves békéscsabai edzősködése során csapata egyetlen egyszer sem kapott ki magyar csapattól. De nem csak idehaza, hanem nemzetközi szinten is eredményes évet zárt, hiszen első magyar klubként megnyerték a Közép-európai Ligát és a legjobb nyolc közé jutottak a második számú európai kupasorozatban, a CEV-kupában. Jelenleg már a HÉP-Kecskeméti RC férficsapatát irányítja.

Legjobb felnőtt férfi teremröplabda edző: Gulyás Ferenc
Csapatával sporttörténelmet írt, hiszen a szolnoki röplabdaklub története során először nyerte meg a Magyar Kupát, többek között a Kazincbarcikát, a címvédő Fino Kaposvárt, a döntőben pedig a Pénzügyőrt legyőzve. Emellett a bajnokságban is az elődöntőig menetelt a csapat, amely ugyancsak a Tisza-parti alakulat legjobb eredménye.

Legjobb utánpótlás női teremröplabda játékos: Kotormán Réka
A 17 éves feladó idén junior és ifjúsági bajnok lett a Vasas Óbudával, nyáron pedig csapatkapitánya volt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon hetedik helyet elérő utánpótlás-válogatottnak. Ősszel már a Fatum-Nyíregyháza felnőttcsapatában is megmutatta oroszlánkörmeit.

Legjobb utánpótlás férfi teremröplabda játékos: Horváth Kristóf
Az ősszel már a Fino Kaposvárban szereplő 18 éves ütő tavasszal még a HÉP-Kecskemét tagjaként lett bronzérmes a Magyar Kupában és nyert aranyérmet az ifjúsági bajnokságban. Emellett korosztályos válogatottunk egyik legjobbja volt a győri Európa-bajnokságon és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is.

Legjobb utánpótlás női teremröplabda edző: Fésüs Irén
A játékosként Európa-bajnoki negyedik helyig jutó mester, már hosszú idő óta híres nevelőmunkájáról. Példaként elég annyi, hogy a 2015-ben Európa Ligát nyert női válogatottból négy játékosnak is ő volt a nevelőedzője. Jelenleg is tehetségesebbnél tehetségesebb röplabdázó palántákat nevel Székesfehérváron, s idén csapatai az Országos Gyermek és Serdülő bajnokságban sem találtak legyőzőre.

Legjobb utánpótlás férfi teremröplabda edző: Varga Péter
Több mint egy évtizede meghatározó alakja a kaposvári utánpótlás-nevelésnek, irányításával a klub számtalan korosztályos bajnoki címet szerzett, többek között az idei Országos Serdülő Bajnokságon is az ő irányításával győztek. Megannyi válogatott játékos nevelőedzője.

Legjobb felnőtt női strandröplabda páros: Lakatos Enikő és Lutter Eszter
A Penta Gödöllői RC strandröplabdázói sorozatban negyedszer nyerték meg az országos bajnokságot, ami eddig még senkinek nem sikerült Magyarországon. A lányok mérlege igencsak imponáló, hiszen az idei három ob-fordulón és a döntőn három aranyérmet és egy ezüstöt szereztek, húsz találkozójukból tizenkilencet megnyertek. Az elmúlt három évben nem volt olyan hazai verseny, amelyen nem jutottak legalább a döntőig, de idén már komolyabb nemzetközi tornákon is megmérettették magukat, s első magyar párosként érmet szereztek az egyik legnagyobb múltú, sokszáz versenyzőt felvonultató olaszországi Bibione Beach Volley Marathonon.

Legjobb felnőtt férfi strandröplabda páros:
Bagics Balázs és Nacsa Gábor
A Pénzügyőr és a Strandsport SE versenyzői mindössze két hazai versenyen indultak az évben, de mind a kettőt meg is nyerték. Ezek közül az utóbbi az országos bajnokság volt. Az amúgy a női válogatott másodedzőjeként tevékenykedő Nacsa Gábor másodszor, a Pénzügyőr teremcsapatával idén bajnoki és Magyar Kupa-ezüstig jutó Bagics Balázs pedig már ötödször szerezte meg a bajnoki címet. Utóbbi teljesítményére még nem volt példa a férfiaknál Magyarországon, ami pedig még érdekesebbé teszi ezt, hogy mind az öt aranyat más-más párral szerezte.

Legjobb utánpótlás női strandröplabda páros:
Tátrai Nikolett és Tóth-Lakits Petra
A Strandröplabdázásért SE versenyzői idén aranyérmet szereztek az U18-as országos bajnokságon és sikerült kiharcolniuk a főtáblára kerülést a korosztályos Európa-bajnokságon is. A siófoki ifjúsági olimpiai selejtezőn való sikeres szereplésüket pedig csak egy sajnálatos sérülés akadályozta meg.

Legjobb utánpótlás férfi strandröplabda páros:
Benkő Balázs és Oláh Botond
A Strandröplabdázásért SE versenyzői idén megnyerték az U20-as országos bajnokságot, ezüstérmesek lettek az U20-as MEVZA-tornán és továbbjutottak csoportjukból az U22-es Európa-bajnokságon. De már a felnőttek között is megvillantották oroszlánkörmeiket, hiszen két országos bajnoki fordulón is ezüstérmet szereztek, majd a döntőben is beverekedték magukat a legjobb négy közé.

Év felfedezettjei strandröplabdázásban: Hajós Artúr és Stréli Bence
A Strandröplabdázásért SE versenyzői megnyerték az U18-as és az U20-as korosztály MEVZA-tornáját, aranyérmesek lettek az U18-as országos bajnokságon és ezüstérmesek egy korosztállyal feljebb. Sikerült kiharcolniuk a továbbjutást az ifjúsági olimpia selejtezőjének első fordulójából, s az U18-as Európa-bajnokságon csoportjukat megnyerve minden idők legjobb magyar Eb-helyezését elérve a kilencedik helyen végeztek.

Legjobb felnőtt ülőröplabda női játékos:
Szabóné Sipos Éva
Az MTK feladója kezdetektől fogva tagja a női ülőröplabda-válogatottnak és oroszlánrészt vállalt a nemzeti csapat idei Európa-bajnokságon elért hatodik helyéből. Kitartása és szorgalma példaértékű, hiszen hetente többször is Salgótarjánból utazik fel a fővárosba, hogy részt vehessen a csapat edzésein.

Legjobb felnőtt ülőröplabda férfi játékos: Kertész Róbert
A Nyíregyházi Sportcentrum fiatal ütője az egyik legjobbja volt a bajnok és Magyar Kupa-győztes csapatnak, emellett pedig meghatározó játékosa az Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatottnak, amely az európai ranglistán az előkelő hatodik helyen zárta az évet.

Legjobb ülőröplabda női edző: Raska Gyula
Két éve lett a női ülőröplabda-válogatott szövetségi kapitánya, illetve az azzal gyakorlatilag teljesen megegyező összeállítású MTK vezetőedzője. Irányításával nemzeti csapatunk történetének legjobb helyezését érte el az idei Európa-bajnokságon, ahol hatodikként zártak, s emellett az európai ranglistán az igen előkelő negyedik helyen állnak.

Legjobb ülőröplabda férfi edző: Erdősné Balogh Erika
A Nyíregyháza korábbi sokszoros teremválogatott centere egy éve lett a Nyíregyházi Sportcentrum csapatának edzője, s irányításával a klub visszahódította a Magyar Kupa elsőséget, és megvédte bajnoki címét. A csapat több játékosa emellett oszlopos tagja az Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottnak is.

Szakmai Kollégium különdíja: Pénzügyőr SE
A fővárosi csapat történetének legjobb eredményeit érte el ebben az évben, miután a bajnokságban és a Magyar Kupában is kiharcolták a döntőbe jutást, sőt, a bajnoki cím megszerzésétől sem voltak messze.

A legjobb női játékos közönségdíja: Bleicher Réka
A tavasszal a Jászberény színeiben a Magyar Kupában és a bajnokságban is negyedik helyet szerző, nyár óta pedig az UTE-ban szereplő feladó tagja volt a World Grand Prix harmadik csoportját megnyerő válogatottnak, a világbajnoki selejtezőkön és az Európa-bajnokság utolsó mérkőzésén pedig kiválóan pótolta a megsérült Tálas Zsuzsannát.

A legjobb csapat közönségdíja:
Linamar-Békéscsaba
A klub idén sorozatban negyedszer is megnyerte a bajnokságot és másodszor a Magyar Kupát. Több mint két és fél évig nem akadtak legyőzőre a hazai csapatokkal szemben, emellett pedig nemzetközi szinten is eredményes évet zártak, hiszen első magyar klubként megnyerték a Közép-európai Ligát és a legjobb nyolc közé jutottak a második számú európai kupasorozatban, a CEV-kupában.

MRSZ emlékplakett: Serényi Tamás
A ’70-es években az utánpótlás-válogatott vezetőedzőjeként tevékenykedett, emellett pedig klubedzőként számos válogatott játékos nevelőedzője volt. 85. születésnapja alkalmából kapja meg az MRSZ emlékplakettjét.

MRSZ emlékplakett: Nagy Zoltán
Évtizedek óta Nagybajomban neveli a tehetségesnél tehetségesebb röplabdázókat. Ennek a munkának az elismeréseképpen kapja az MRSZ emlékplakettjét.

MRSZ emlékérem: Garamvölgyi Mátyás
1975 és 1983 között volt először a férfiválogatott szövetségi kapitánya, az ő irányításával végzett 30 évvel ezelőtt az Európa-bajnokság negyedik helyén nemzeti csapatunk. Emellett még további egy-egy világbajnokságon és Eb-n dirigálta a válogatottat.

MRSZ emlékérem: Liszi Ferenc (posztumusz)
A dunaújvárosi röplabdázás meghatározó alakja, olyan játékosok kerültek ki a keze alól, mint Grózer György, Németh Szabolcs, Baróti Árpád és Tóth Gábor. Idén januárban, 74 éves korában érte a halál.

MRSZ emlékérem: Czanek Kálmán (posztumusz)
A Szolnoki Röplabda Klub játékosa, majd szakosztályvezetője volt ősszel bekövetkezett haláláig. Az ő vezetése alatt érte el a klub eddigi legnagyobb sikerét azzal, hogy idén megnyerte a Magyar Kupát.

MRSZ Abád József díj: Jókay Zoltán
Az idén 50 éves szakember az elmúlt évtized legeredményesebb edzője. A Vasas Óbudával négy bajnoki cím mellett nyolc Magyar Kupát nyert, emellett volt a női válogatott szövetségi kapitánya és Jan De Brandt segítője a 2015-ös Európa Liga-sikernél.

MRSZ Abád József díj: Müller Ferenc (posztumusz)
Mesteredző, az utánpótlás válogatott korábbi edzője volt. Az idén elhunyt szakember kezei közül számos neves férfijátékos került ki.

Elnöki különdíj
A Magyar Röplabda Szövetség először tavaly részesítette Elnöki különdíjban azon városok polgármestereit, amelyek megnyerték a férfi és a női bajnokságot. A díjazottak nem változtak tavaly óta, hiszen a bajnokcsapatok megvédték címüket.
Férfi bajnokcsapat városának, Kaposvár polgármesterének – Szita Károly
Női bajnokcsapat városának, Békéscsaba polgármesterének – Szarvas Péter

Egyedi emlékplakett az 1977-es női EB III. helyezett csapatának:
Anker Irma, Bánhegyiné Radó Lúcia, Bardi Gyöngyi, Feketéné Csapó Gabriella, Fodorné Gálhidi Zsuzsa, Halászné Marczis Katalin, Juhász Ágnes, Kőszegi Bernadett, Kutas Zita, Schlégl Judit, Szőnyi Ildikó, Torma Ágnes, valamint Hennig Ernő szövetségi kapitány

Egyedi emlékplakett az 1977-es férfi EB IV. helyezett csapatának:
Bogár Géza, Börcsök Csaba, Buzek László, Dévényi László, Hoboth Sándor, Huszár Ferenc, Járosi János, Kovács Károly, Kovács Lajos, Mondi József, Nagy István Gyula, Takács Benjámin, valamint Garamvölgyi Mátyás szövetségi kapitány

Egyedi emlékplakett az 2017-es Női FIVB WGP III. Győztes csapatának:
Dékány Bernadett, Dobi Edina, Kötél Dóra, Liliom Rita, Pallag Ágnes, Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsanna, Bleicher Réka, Nagy Eszter, Soós Nikolett, Szpin Renáta, Villám Lilla, Pekárik Eszter, Török Kata, valamint Alberto Salomoni szövetségi kapitány

Születésnaposok, 85 éves:
Kövér György – 1953 és 1962 között 94 mérkőzésen szerepelt a magyar válogatottban. Két-két világ- és Európa-bajnokságon is szerepelt nemzeti csapatunkban.

80 éves:
Tatárné Kékesi Éva – 1958 és 1967 között 78 mérkőzésen szerepelt női válogatottunkban. Egy világ- és két Európa-bajnokságon vett a magyar nemzeti csapatban.
Tatár Mihály – 1956 és 1973 között 265 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban. Tagja volt az 1964-es tokiói olimpián 6. helyezést, az 1963-as Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerző nemzeti csapatnak. Öt világbajnokságon és négy Eb-n szerepelt játékosként, edzőként pedig azon kevesek közé tartozott, aki a férfi és a női válogatottat is irányította.

75 éves:
Tüske Ferenc Dr. – 1962 és 1967 között 78 mérkőzésen szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt az 1964-es tokiói olimpián 6. helyezést, az 1963-as Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerző nemzeti csapatnak. Egy világ- és két Európa-bajnokságon vett részt.

70 éves:
Törökné Bokros Zsuzsa – 1965 és 1972 között 93 alkalommal szerepelt válogatottunkban. Tagja volt az 1972-es müncheni olimpián 5. és az 1970-es világbajnokságon 4. helyen végzett válogatottnak. Emellett két Európa-bajnokságon szerzett 5. helyet.
Nyári Sándor – Az egykori kiváló játékos edzőként teljesedett ki igazán, hiszen azon kevesek közé tartozott, aki férfi (Szeged) és női (BSE) csapattal is felért a csúcsra, azaz szerzett bajnoki címet. Emellett 1996 és 2001 között férfiválogatottunk szövetségi kapitánya volt, az ő irányításával jutott ki a 2001-es Európa-bajnokságra férfiválogatottunk.

65 éves:
Balajczáné Juhász Ágnes – 1973 és 1981 között 158-mérkőzésen szerepelt a magyar válogatottban. Tagja volt az 1980-as moszkvai olimpián 4. helyet, 1975-ben Eb-ezüstöt, 1977-ben és 1981-ben pedig bronzérmet szerző nemzeti csapatnak. Egy világbajnokságon és négy Európa-bajnokságon szerepelt.
Babati Ferenc – A Csepel sokszoros bajnokcsapatának feladója 1974 és 1978 között 17 mérkőzésen ölthette magára a válogatott mezét. Részt vett az 1978-as olaszországi világbajnokságon is.
Oláh Balázs – 1973-ban négy válogatott mérkőzésen lépett pályára a válogatottban. Játékospályafutása befejezése után országos minősítésű játékvezető lett, de edzősködött is az élvonalban. Jelenleg is aktív tagja az MRSZ Versenybizottságának.
Rádi Gyula – Egykori nemzetközi játékvezető, korábban a Nemzetközi Röplabda Szövetség, jelenleg az Európai Röplabda Konföderáció Játékvezetői Bizottságának tagja.
Ratimorszky Károly – Számos NB I-es csapat edzője volt, legutóbb a Budaörs csapatát vezette fel az NB I-be, s szerepelt velük eredményesen. Utánpótlásedzőként is sikerült maradandót alkotnia, kezei alól számos tehetséges játékos került ki.

60 éves:
Vadászné Gálhidi Zsuzsanna – 1977 és 1986 között 240 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Két világ- és négy Európa-bajnokságon vett részt, tagja volt az 1981-ben és 1983-ban Eb-bronzig jutó magyar csapatnak.
Demeter György – 1979 és 1989 között 201 alkalommal volt tagja a magyar válogatottnak, játékosként két Európa-bajnokságon vett részt. Ezt követően sikeres edzői pályafutást tudhat maga mögött, amelyet Kaposváron és Kazincbarcikán számos bajnoki cím és Magyar Kupa-siker fémjelez, jelenleg is a somogyi bajnokcsapat mestere. De volt ő török bajnok is, két alkalommal pedig a férfiválogatott szövetségi kapitánya, s ő irányította a mieinket a 2001-es Európa-bajnokságon.
Győri Attila – 1976 és 1988 között 231 alkalommal lépett pályára a magyar válogatottban. Egy világbajnokságon és két Európa-bajnokságon képviselte a magyar színeket. A Csepel sokszoros bajnokcsapatának tagja volt, de szerepelt Törökországban is.
Hóbor Béla – Nemzetközi játékvezető, négy olimpián szerepelt, s háromszor a férfidöntőben is közreműködött, a 2012-es londoni olimpia döntőjében pedig első számú játékvezető volt. Emellett több más nagy verseny, nemzetközi kupa, Európa-bajnokság világliga döntőjében is közreműködött.
Illés László – 1981-ben mutatkozott be a férfiválogatottban, edzőként pedig az utánpótlás-válogatottaknál edzősködött. Jelenleg az általa alapított RUNKIL SE (Röplabda Utánpótlás Nevelő Központ Illés László) vezetőjeként és edzőjeként tevékenykedik.