Légióskörkép: újabb három külföldi az NB I-ben

Az elmúlt hétvégén három légiós debütált az NB I-ben, kettő közülük ráadásul ugyanazon a mérkőzésen, mégpedig az MTK és a Kaposvár összecsapásán. A harmadik játékos a férfi NB I rangadóján lépett pályára, a Pénzügyőr színeiben.

 

Kezdjük a sort a hölgyekkel: az MTK Dessa Legross személyében egy amerikai ütőt igazolt, míg ellenfelüknél, az 1. MCM Diamant Kaposvárban egy szerb ütő, Szara Vojnics-Purcsar debütált. Kettőjük közül az eredménnyel utóbbi lehetett elégedettebb, hiszen a somogyiak 0:2-ről fordítva nyerték meg a találkozót, ám a pályán eltöltött időt tekintve csak az első két, elvesztett játszmában lépett pályára csereként, s mindössze egy pontig jutott, az amerikai ezzel szemben végigjátszotta a találkozót, amelyen hét pontig jutott.

Kettőjükkel immár harmincra nőtt a női NB I légiósainak száma, s ebből huszonnégy az extraligába jutott hat csapat játékosa, ami azt jelenti, hogy az elitkategóriában, minden csapatra négy külföldi játékos jut (az alsóház négy csapatában viszont egy sincs). Idén volt olyan találkozó (Vasas–Nyíregyháza) a bajnokságban, ahol összesen kilenc légiós volt a pályán a két kezdőcsapatban, a két klub MEVZA-kupa mérkőzésén – igaz, nem egyszerre – tíz külföldi játékos is szerepelt.

 

A férfi NB I-ben még messze nem tartunk itt. A Pénzügyőrbe igazoló olasz feladóval, Francesco Gallóval is csak mindössze kilencen vannak. Ami még érdekesség, mind a kilenc játékos kilenc különböző nemzetből érkezett.

Ami a 22 éves Gallót illeti, 10 évesen kezdett röplabdázni a Volley Bisignano csapatában, s az olasz utánpótlás bajnokságban többször játszott bajnoki döntőt. Ezt követően a Bisignano felnőtt együttesével az Olasz C ligában szerepelt, majd két évet játszott Piacenzában a Volley Canotierri Ongina csapatában. A Kecskemét elleni rangadón az első két játszmában csereként lépett pályára.

A FÉRFI NB I LÉGIÓSAI:
Kaposvár
Gallin Nikolov (bolgár)
MÁV Előre
Németh Zsolt (szlovákiai)
PTE PEAC
Yanier Cordies Salazar (kubai)
Leopold Schwind (német)
Pénzügyőr
Francesco Gallo (olasz)
Ryan Moonogian (amerikai)
Vegyész RC Kazincbarcika
Vlado Milev (macedón)
Carlos Paez (venezuelai)
Zachary Palánkai-Omoshebi (angol)