Egy helyszínen a női és a férfiválogatott az EL-ben

Kedden Európa Liga-ülést tartott az Európai Röplabda Konföderáció Luxemburgban, ezen elfogadtak a nyári torna csoportbeosztását, lebonyolítását és menetrendjét. Női válogatottunk az Arany, a férfiak az Ezüst Európa Ligába kaptak besorolást.

 

Amint arról már korábban beszámoltunk, női válogatottunk Finnországgal, Franciaországgal és Horvátországgal került egy csoportba, ahonnan a csoportgyőztesek jutnak a négyes döntőbe, a finálé rendezője mellé. Ha a három csoport győztese között szerepel a rendező is, akkor a legjobb második is a négy közé jut. Amint azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a Magyar Röplabda Szövetség megpályázta a női négyes döntő rendezési jogát, amit amolyan főpróbának is szánnának a 2019-es női Európa-bajnokságra.

Már a csoportmérkőzések időpontja is megvan:
Május 20: Magyarország–Franciaország
Május 23: Magyarország–Horvátország
Május 26: Finnország–Magyarország
Május 30: Franciaország–Magyarország
Június 3: Horvátország–Magyarország
Június 6: Magyarország–Finnország
Június 16-17: Négyes döntő

A torna összdíjazása 413 ezer euró, a győztes válogatott 125 ezer euróval gazdagodik. A győztes a nemzetközi szövetség (FIVB) második számú sorozatának számító Challenger Kupába jut fel.

 

A férfiaknál, akik az Ezüst Európa Ligában indulnak, annyi változás történt, hogy Izrael végül nem indul, így ott is négyes csoportok lesznek, s a mieink Albániával, Fehéroroszországgal és Horvátországgal meccselnek majd a négyes döntőbe kerülésért. Itt a két csoportgyőztes, illetve a jobbik második jut be az elődöntőbe, de ha a finálé rendezője is köztük van, akkor mindkét második helyezett továbbjut. A győztes az Arany Európa Ligába jut fel.

A férfiválogatott Európa Liga mérkőzései:
Május 20: Horvátország–Magyarország
Május 23: Magyarország–Albánia
Május 26: Fehéroroszország–Magyarország
Május 30: Magyarország–Horvátország
Június 3: Albánia–Magyarország
Június 6: Magyarország–Fehéroroszország
Június 15-16: Döntő

Mivel május 23-án és június 6-án mindkét válogatottunk idehaza játszik, ezért a tervek szerint ekkor az MRSZ páros mérkőzéseket rendezne, azaz a szurkolók egy helyszínen mindkét csapatunkat láthatják és biztathatják. A mérkőzések helyszínei később kerülnek kijelölésre, amennyiben az MRSZ rendezheti a női döntőt – amire elég jó esély van –, úgy az várhatóan a Papp László Sportarénában lesz. Erről január 30-ig születik majd döntés.