Megpályázzuk az Arany Európa Liga döntőjének megrendezését

Hétfőn délután tartotta meg soros ülését a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége. Dr. Kovács Ferenc elnök úrnak, a miniszterelnökségen zajló, elhúzódó tárgyalása miatt a meghatározott napirendi pontok átszervezésével, operatív döntések meghozatalával kezdődött az ülés.

 

– A Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottság elnökének, dr. Bánki Ágnesnek két javaslatát is elfogadták. Az első a bizottság tagi összetételének megváltoztatására vonatkozott, amely szerint Király András helyét a továbbiakban Oláh Zsolt foglalja el.

Emellett pedig kiírásra kerül az első hóröplabda (Snow Volleyball) magyar bajnokság is, amelynek győztesei kvalifikációt szereznek a március végi, ausztriai Európa-bajnokságra is. A bajnokságot valamikor november 15. és március 5. között kell megrendezni, mégpedig az elnökség döntésének értelmében egy magyarországi helyszínen.

A hóröplabda  az utóbbi időben nagyon dinamikusan fejlődő szakág, mert a nemzetközi szövetség törekvése, hogy a sportág szerepeljen a 2022-es pekingi téli olimpia programjában is. Éppen a sportág minél erőteljesebb szélesítése miatt a jövő márciusban, első ízben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon való részvételre az erre jelentkező nemzeti szövetségek külön kvótákat kapnak.

– Az elnökség elfogadta a versenynaptár módosítását, amelyet az áprilisi Eb-selejtezők és az esetleges döntőben való részvétel, valamint az Iskolai Világjátékok tettek indokolttá. Azért, hogy a korosztályos válogatottaknak legyen elegendő ideje az eseményekre való felkészülésre, több utánpótlástorna ideje, valamint a döntők időpontja is megváltozik.

A módosított versenynaptárt itt tekinthetik meg:

Versenynaptár_2017-18

Az utánpótlás válogatottakkal kapcsolatos döntés, hogy az elnökség megköszönte a női junior-válogatottat (U19) eddig irányító Csizmadia Szabolcs munkáját, akinek helyét a tervek szerint Jerome Dumas veszi át.

– Az elnök úr megérkezése után az elnöki és főtitkári beszámolók következtek, amelyek részletesen kitértek a 2019-es Európa-bajnokság rendezésének előkészületeire, illetve a szövetség TAO-programjának helyzetére.

– Az elnökség tagjai abban is megállapodtak, hogy az előkészítés alatt álló nyilvántartási és átigazolási szabályzat kapcsán azt az elvet követik, amely szerint a kérdéses ügyekben úgynevezett vélelmezési eljárást kell lefolytatni. A nevelési költségtérítés jelenlegi rendszerét is érintő szabályzat megújulása januárra várható.

– A Magyar Olimpiai Bizottság megváltozott alapszabálya miatt a szövetség számára a továbbiakban egy tagsági hely jár a MOB-ban, amelyet az elnökség döntése alapján dr. Kovács Ferenc elnök tölt be.

– Döntött az elnökség arról is, hogy az MRSZ iroda férőhely-kapacitásának növelése érdekében a jelenlegi székház első emeletét veszi bérbe, amely elegendő lesz a megnövekedett humánerőforrás kiszolgálására. A februárra tervezett beköltözés így nem érinti a tagszervezeteket, hiszen az továbbra is a Váci úti Panoráma irodaház lesz Budapesten.

– Ezt követően az elnökség néhány kiemelt TAO-támogatási igényt vitatott meg, melyek mindegyikénél korrekcióra szorult a beadvány.

– Az ülés második felében döntés született egy fellebbezésről is. A doppingszabályzat megsértése miatt négy hónapra eltiltott Pesti Marcellnek, a HÉP-Kecskeméti RC játékosának ügyében a másodfokon eljáró elnökség jóváhagyta az első fokú határozatot.

– A hagyományosnak mondható MRSZ-évzáró időpontját is kijelölték, amely december 18., vagy 19. lesz a helyszín foglaltságának függvényében. Ehhez kapcsolódóan megszavazták az Év legjobbjait is, ez azonban majd az évzárón kerül kihirdetésre.

Az eseményen az MRSZ díjazni kívánja a 40 éve, 1977-ben Európa-bajnoki negyedik helyezést szerző férfi, illetve a 2017-ben a World Grand Prix harmadik csoportját megnyerő női válogatottat is.

Idén is lesz közönségdíj, amelyre három kategóriában – legjobb női és férfijátékos, valamint csapat – is szavazhatnak a szurkolók december 1, péntektől az MRSZ facebook-oldalán.

– A női válogatottal kapcsolatos hír, hogy véglegesen döntöttek a World Grand Prix-győztes csapat prémiumának felosztásáról. Amint arról korábban is hírt adtunk, a csapat tagjai az FIVB győzelemért járó pénzdíját (25.000 dollár) kapják meg, emellett pedig a szakmai stáb négy tagja is külön jutalmazásban részesül.

Elkészült az Európai Röplabda Konföderáció 2018-as Európa Liga tervezete is, amelyben női csapatunk az úgynevezett Arany Európa Ligába (CEV Golden European League) kapott besorolást, a férfiak pedig az Ezüstbe (CEV Silver European League).

A tervezet szerint női csapatunk Finnországgal, Franciaországgal és Horvátországgal kerültek egy csoportba (idén és tavaly mindhárom válogatottat legyőztük vb- és Eb-selejtezőn, illetve a WGP-n). A három csoportból a csoportgyőztesek, illetve a négyes döntőt rendező ország jut a fináléba.

A férfiak ellenfelei az Ezüst Ligában Albánia, Fehéroroszország, Horvátország és Izrael lesznek. Itt két csoport van, ahonnan a csoportgyőztesek mellett a döntőt rendező, illetve a jobbik második jut be a fináléba. Ezúttal nem tornarendszerben rendezik majd a mérkőzéseket, hanem mindenki játszik mindenkivel egy-egy mérkőzést hazai pályán és idegenben is. A nőknél május 20. és június 6., a férfiaknál május 26. és június 20. között rendezik a találkozókat, ami azt jelenti, hogy három-három alkalommal idehaza is pályára lépnek válogatottjaink.

Az Európa Ligával kapcsolatban december 12-én tart ülést majd a CEV Luxemburgban, amelyen Ludvig Zsolt főtitkár képviseli az MRSZ-t. Ezen kerül majd véglegesítésre a tervezet is.

Az elnökség döntött arról, hogy a 2019-es Európa-bajnokság előeseményeként, illetve tesztrendezvényeként megpályázza a női Arany Liga vagy a férfi Ezüst Liga négyes döntőjének rendezését, amelynek helyszíne a tervek szerint a Papp László Sportaréna lenne. A női döntő időpontja június 16-17., a férfié július 7-8.