Kupakörkép: a BRSE után a Fino következik

A békéscsabaiak Bajnokok Ligája-selejtezőjén már októberben túl voltunk, szerdán a kaposváriak Challenge Kupa-selejtezője következik. Ennek kapcsán igyekszünk teljes képet mutatni arról, hogy mikor melyik klubcsapatunknak, illetve légiósainknak szurkolhatunk az európai szövetség által szervezett klubkupákban.

 

Nincs könnyű helyzetben a Fino Kaposvár, amely szerdán 18:30-tól fogadja a szlovák Bystrina Nitra csapatát, a Challenge Kupa selejtezőjében, míg a visszavágóra egy hét múlva kerül sor Nyitrán. Nem egyszerű tehát a feladat, de azért nem is megoldhatatlan ez a kaposváriak számára. Amennyiben a magyar bajnokcsapat túljut az első párharcon, utána sem lesz könnyű dolguk, hiszen a következő fordulóban a török Maliye Piyango Ankara vár rájuk.

A bajnoki ezüstérmes Pénzügyőr rögtön az első fordulóba került, ám ott az orosz Gazprom Ugra-Szurgut vár Bagicsékra, amely ugyancsak elég nagy falatnak ígérkezik. Az első forduló mérkőzéseit egyébként decemberben rendezik majd.

A hölgyeknél ugyebár a Linamar-Békéscsaba a búcsúzott a BL-től a tavalyi döntős olasz Conegliano ellenében, de a bajnokcsapat így átkerült a CEV-kupába, ahol egy jóval könnyebbnek tűnő ellenfél, az izraeli Maccabi Haifa lesz az ellenfelük. Ugyanitt a Fatum Nyíregyháza az első fordulóban a belga Beverennel méri össze erejét. Az első mérkőzést a nyíregyháziak hazai pályán, a békéscsabaiak idegenben játsszák le december 12-én, míg a visszavágó már átcsúszik januárra.

A női Challenge Kupában a Vasas Óbuda révén vagyunk érdekeltek: a piros-kékekre egy liechtensteini csapat vár, ami nem okozhat megoldhatatlan problémát Jókay Zoltán csapatának. Az első mérkőzésre ráadásul Liechtensteinben kerül sor, december 14-én, míg a visszavágó itt is január elején lesz (utóbbi találkozónak és a Nyíregyháza visszavágójának a pontos időpontja még nem ismert). Sikeres akadályvétel esetén a Vasasra a norvég Randaberg, vagy a francia Nantes vár.

Ami a légiósainkat illeti, idén mindössze hárman szerepelnek majd a nemzetközi kupák valamelyikében. A lányoknál két német csapat révén a CEV-kupában lesz kinek szurkolnunk. A bajnokcsapat, a Schwerin végül nem vállalta a BL-indulást, így Szakmáry Gréta a francia Le Cannet Rocheville ellen léphet majd pályára a 16 közé kerülésért, míg Sándor Renáta és az MTV Stuttgart a cseh Olomouccel méri majd össze erejét. A férfiaknál egyedül Németh Szabolcs révén vagyunk érdekeltek: csapata, a román Steaua Bucuresti a szlovák Kosicével játszik majd a Challenge Kupa első fordulójában, azaz mindhárman decembertől lesznek majd érdekeltek.

 

Női CEV Kupa, 1. forduló:
12.12 18:00 Nyíregyháza – Beveren (belga)
01.09-01.11 Beveren (belga) – Nyíregyháza

12.12 17:30 Maccabi Haifa (izraeli) – Békéscsaba
01.11 18:00 Békéscsaba – Maccabi Haifa (izraeli)

Férfi Challenge Kupa, selejtező:
11.22 18:30 Kaposvár – Nyitra (szlovák)
11.29 18:00 Nyitra (szlovák) – Kaposvár

1. forduló:
12.06 19:00 Pénzügyőr – Szurgut (orosz)
12.20 17:00 Szurgut (orosz) – Pénzügyőr

Női Challenge Kupa, 1. forduló:
12.14 19:00 Schaan (liechtensteini) – Vasas
01.09-01.11 Vasas – Schaan (liechtensteini)