Alapításának 120 éves évfordulóját ünnepli a MAFC

November 16-án ünnepélyes fogadást tartanak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, abból az alkalomból, hogy éppen 120 éve alapították meg a MAFC sportegyesületet, amelynek egyik legeredményesebb szakosztálya az utóbbi években éppen a röplabda volt.

 

Már az alapításkor is az volt a cél, hogy sportolási lehetőséget adjanak az egyetem hallgatóinak, s ehhez az elvhez alapítás óta hűek maradtak: a nagyjából 1300 igazolt sportoló zöme a műegyetemisták köréből kerül ki, s többségük amatőr szinten űzi sportágát a klub 51 szakosztályában.

A MAFC története során több mint harminc olimpikont adott, köztük a vívó Pósta Sándor (1924) és az öttusázó Nagy Imre (1960) olimpiai bajnoki címig jutott, míg a vízilabdázó Holop Miklós (1948) ezüstérmes lett. Az úszó Fabinyi József személyében már az 1908-as londoni olimpián volt versenyzőjük a magyar csapatban, legutóbb pedig a magasugró Mátay Andrea képviselte a klubot az 1976-os montreali ötkarikás seregszemlén. Versenyzőik atlétikában, kézilabdázásban, kosárlabdázásban, öttusában, úszásban, vívásban és vízilabdázásban képviselték színeinket a nyári olimpiákon, de három sportolójuk az 1948-as St. Moritzi téli játékokon is részt vett.

A klubnak minden csapatsportágban, így röplabdában is van szakosztálya. Utóbbi fél évszázada alakult, s néhány éven belül fel is jutott az NB I-be, ahonnan aztán a hetvenes évek elején búcsúzott. Két évtizedes szünet után aztán 1992-től szerepel megszakítás nélkül a MAFC az élvonalban, ahol három bajnoki és egy Magyar Kupa bronzérmet szereztek.

A felnőtt férfi NB I-es csapat mellett további hét csapatuk szerepel a Budapest bajnokság mezőnyében a férfiak és a nők között, a műegyetemisták részére immár hagyományosan, minden évben kiírt MŰÁRT kupára pedig legutóbb 46 csapat nevezett.

A csütörtökön 14 órakor, a Műegyetem központi épületének dísztermében megrendezésre kerülő ünnepségen – amelyen az MRSZ-t Ludvig Zsolt főtitkár képviseli – többek között Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, dr. Józsa János, az egyetem rektora, dr. Székely Mózes MEFS-elnök és dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere tart beszédet.

Ünnepi_program