Az FIVB és a CEV elnöke is ellátogathat az MRSZ ünnepélyes jubileumi évzárójára

Október és november hónapban tartották a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) világkongresszusát Buenos Airesben, illetve az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) közgyűlését Luxemburgban. Mindkét eseményen dr. Kovács Ferenc elnök és Ludvig Zsolt főtitkár képviselte az MRSZ-t. Bár a két esemény különbözött egymástól, alapvető célja mindkettőnek azonos volt: elősegíteni a röplabdázás további fejlődését.

Az FIVB kongresszusát még október 4. és 6. között rendezték az argentin fővárosban, ahol az úgynevezett Development Day (fejlesztési nap) programmal kezdődött a 35. esemény. Ezen a tartalmas napon ismert röplabdás személyiségek tartottak előadást, illetve fórumot a fejlesztési program szükségességéről. A legnagyobb sikere az újonnan alakuló FIVB Játékos Bizottság elnökének, a brazil röplabdázó legendának, Gibának volt.

A kongresszus első igazi munkanapja egy léggömb játékkal indult, majd a riói olimpia sikeréről, és az ott felépített röplabdás házról kapott tájékoztatót a grémium. A tagok meghallgathatták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Tomas Bachnak az üdvözlő szavait, majd dr. Ary Graca beszámolója következett, melynek lényege a transzparencia, illetve az FIVB kitűzött kilenc fő célja volt.

A napirendi pontok közül nagy vita alakult ki a tagfelvételi kérdéseknél a Fülöp-szigeteki szövetség helyzetéről, emellett pedig két új tagállammal is gyarapodott az FIVB, miután Dél-Szudán és Koszovó is felvételre került (utóbbi férfi válogatottjával májusban a mieink meg is mérkőznek majd világbajnoki selejtezőn). A nemzetközi szövetség tagállamainak száma ezzel 223-ra nőtt (ezzel egyetemben a CEV-é 56-ra), amivel az FIVB rekordernek számít a nemzetközi sportszövetségek között.
A nap végén egyhangú szavazással a következő nyolc évre a brazil dr. Ary Gracát választották meg az FIVB elnökének.

A második napon megtörtént az új elnökség bemutatása (a tagokat már korábban megválasztották a kontinentális szervezetek), majd a kötelező női kvóta megléte miatt választás következett (a szabályzat szerint legalább két női tagjának kell lennie az ügyvezetőségnek), melyen a marokkói Mrs. Hajij és az indonéz Mrs. Subowo kapta meg az erre fenntartott helyeket.

Délután a bizottsági beszámolókra került sor, melyen nagy ívű változások nem történtek. A lejáró mandátumú bizottságok összetételéről az új elnökség a közeljövőben dönt majd. Két magyar sportdiplomata is a jelöltek között van: Herpai Lászlót a Játékszabály Bizottságba jelölték, aki már húsz éve tagja, s jelenleg titkára is ennek a testületnek, míg Ludvig Zsoltot a Sportszervezési Tanácsba, illetve a Sportágfejlesztési Bizottságba jelölték.

Az ülés végén a Lausanne-ban épülő interaktív röplabdás bemutató házról tartottak ismertetőt, illetve a CEV tavaly leköszönő elnökét, André Meyert tüntették ki az FIVB nagykeresztjével.
A következő kongresszust 2018. október 27-28-án, várhatóan a dominikai Punta Cana-ban rendezik majd.

************************************

Az Európai Röplabda Konföderáció közgyűlését november 12-én tartották, az azt megelőző napon azonban MEVZA-egyeztetésre is sor került a 2017-es év versenyeiről és terveiről.
A kongresszuson nagyon hatékony, lényegre törő tájékoztatást és víziót kaphattak a képviselők, amely alapján mindannyian meggyőződhettek arról, hogy az európai röplabdázás méltán a világ legerősebbike.
Elnökségi tag-választás is zajlott, miután a korábbi tisztújítás óta történt egy lemondás. Ennek eredményeképpen a lengyel Miroslaw Przedpelski került be a CEV legfelsőbb vezetésébe.

A kongresszus alatt, kihasználva a lehetőséget, dr. Kovács Ferenc és Ludvig Zsolt több megbeszélést is lebonyolított, amelyek igen eredményesek voltak. Az egyik ilyennek köszönhetően sikerült a jövő évi válogatott programot érintően megállapodni a svéd szövetség elnökével egy vendégjátékról, amelyet a svéd Mikasa Kupa keretében, Örebróban játszanak le május 6-7-én. Viszonzásképpen a svéd válogatott újra részt vesz majd az Alba Regia Gálán, s ugyancsak előrehaladott stádiumban vannak már az egyeztetések a dán és a horvát szövetséggel, amelyek csapatai szintén valószínűsíthető résztvevői lesznek a május 12. és 14. között Székesfehérváron megrendezésre kerülő tornának.

A női Savaria Kupa egyik résztvevője várhatóan a cseh válogatott lesz, s emellett a környező országok csapatai jöhetnek még szóba lehetséges ellenfélként. Ide tartozó hír az is, hogy a horvát szövetség képviselőivel lefolytatott egyeztetés során kiderült: a május-júniusi női világbajnoki selejtező helyszíne Rovinj vagy Zágráb lesz.

A strandröplabdázás további fejlesztése érdekében a 2017-es FIVB világbajnokságot rendező osztrák szövetség elnökével, Peter Kleinmann úrral is egyeztettek rendezvényszervezési és edző-továbbképzési kérdésekben, aki készséggel ajánlotta fel segítségét. A spanyol szövetséggel pedig a női teremválogatott által már idén meglátogatott lorcai strandröplabda központban való felkészülésről sikerült egyeztetni.

A záró vacsorán óriási megtiszteltetés érte a magyar röplabdázást, miután Dr. Kovács Ferencet Dr. Ary Graca mellé ültették, elismerve a hazai szövetségnek az utóbbi években kifejtett eredményes és aktív munkáját. A baráti beszélgetés mellett az FIVB elnöke meghívást kapott a Magyar Röplabda Szövetség december 17-én esedékes jubileumi évzárójára, melyre nagy eséllyel el tud jönni, csakúgy, mint a CEV elnöke, a szerb Aleksandar Boricic, a CEV alelnöke, s egyben a szlovák szövetég elnöke, Lubor Halanda, valamint a horvát elnök Zdeslav Barac, aki a CEV elnökségének tagja.