Évzáró és Magyar Kupa-döntő az elnökség asztalán

November 4-én tartotta soron következő ülését a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége. Bár az érintettek közül nem mindenki tudott részt venni ezen, de így is megvolt a szükséges létszám a határozatképességhez.

Az ülés elején az elnökség határozott a 2016–2017. évi Magyar Kupa döntőjének rendezéséről, amelyet az elmúlt két fináléhoz hasonlóan központilag az MRSZ szervez. A döntő időpontja a tervek szerint 2017. február 10–11., a helyszíne pedig várhatóan a korábban már többször is bizonyító, és az idei finálénak is helyt adó Érd Aréna lesz.

Az elnöki beszámolóból – amely az MRSZ jelen és jövő évi várható pénzügyi viszonyait volt hivatott tisztázni – kiderült, hogy az idei kötelezettségek (az U19-es EB rendezés, a válogatott szereplése és a strandröplabda események) a szövetség költségvetését jelentősen megterhelték. A felmerült többletköltség finanszírozására a megoldásokat az MRSZ iroda feladata megtalálni az elnök segítségével. Reményteli bizakodásra ad okot, hogy a sportág megítélése továbbra is javul, melynek köszönhetően a 2017. évi anyagi források is megemelkedhetnek.

A tagok tájékoztatást kaptak arról is, hogy a bíróság elfogadta az MRSZ alapszabályának módosítását, melyet a 2016. május 27-i közgyűlés szavazott meg, valamint egyeztettek az MRSZ kommunikációjáról, kiemelten az MTVA-val kötendő szerződéssel, valamint a szövetség saját kommunikációjával kapcsolatban.

Az ügyvezetőség határozatainak jóváhagyását követően döntés született a 2015. és 2016. évi sportlétesítmény-fejlesztési elképzelések megváltoztatásáról. Erre azért volt szükség, mert a Kispesti Uszoda területére korábban tervezett fedett strandröplabda-létesítmény megvalósításától a kispesti önkormányzat elállt. A 2015-ös forrás felhasználására még nincs megfelelő létesítmény, de a 2016-os keret ki fogja egészíteni a tagszervezetek felől érkező beruházási igényeket, így ezen a soron közel 85 millió forint áll majd rendelkezésre.

Az ülésen szó esett a speciális átigazolási díj megváltoztatásáról, azonban az elnökség helybenhagyva a korábbi döntést, nem változtat a szabályon. A kérdéskör felülvizsgálata a jövő nyári átigazolási időszak előtt lesz esedékes.

Napirendre került a Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottság is, mivel annak vezetője benyújtotta lemondását a tisztségről. A tagok folytatják a munkát, s az elnökség az új vezető kijelöléséig a főtitkárt bízta meg a bizottság felügyeletével. A lemondás előtörténete, hogy a strandröplabda referensi feladatokat is ellátó Bagics Bence és a szövetség közötti szerződés közös megegyezéssel felbontásra került, melynek oka a strandröplabda szakág működtetésére szánt keretösszeg jelentős túllépése volt.

Az ülés végén szó esett a Magyar Röplabda Szövetség fennállásának 70 éves ünnepi évzárójáról, melynek időpontja december 17., helyszíne pedig az MKB Bank Váci utcai székházának nagyterme lesz. A szervezés és az évfordulóval kapcsolatos egyéb teendők koordinálásával az elnökség részéről Dömötör László lett kijelölve.