EB2017: remek kezdés után azeri siker a nyitányon

Megkezdte szereplését az azeri–grúz közös rendezésű Európa-bajnokságon női röplabda válogatottunk Bakuban, amely a házigazda azeriek ellen játszotta le első csoportmérkőzését. Bár a mieink remekül kezdtek, s volt is esélyük az első játszma megnyerésére, a hajrában végül fordított az ellenfél, s végül a mérkőzést is megnyerte 3:0-ra. Ettől függetlenül a mieink nem játszottak rosszul, a szombati, lengyelek elleni mérkőzésen van lehetőség a továbbjutáshoz szükséges győzelem megszerzésére.

 

Azerbajdzsán Magyarország 3:0 (23, 14, 16)
Baku, 4500 néző. V: Krticka (cseh), Nederhoed (holland).
Azerbajdzsán: Poznyak 8, Jagubova 3, N. Mammadova 11, Haszanova 5, Rahimova 23, Bajramova 5. Csere: V. Mammadova (liberó), Szamadova 8, Habibova. Szövetségi kapitány: Faig Garajev.
Magyarország: Nagy E. 1, Bokorné Liliom 11, Szakmáry 15, Dobi 4, Tálas, Dékány 3. Csere: Szpin (liberó), Török, Bleicher, Soós 2. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:1, 5:4, 6:8, 8:11, 11:16, 13:19, 18:19, 18:21, 24:22. II. játszma: 3:1, 8:3, 10:3, 11:6, 16:11, 19:12, 24:14. III. játszma: 5:2, 6:6. 8:7, 14:9, 14:11, 16:11, 21:14, 24:15.

 

Egy órás csúszással kezdődött a találkozó, mivel az orosz–ukrán meccs csak az ötödik játszmában dőlt el. Kellett ugyan néhány labdamenet, hogy a mieink belemelegedjenek a játékba, de 4:1-es hazai vezetés után szépen felpörögtek Szakmáry Grétáék. s az első technikai szünetben már ők vezettek kettővel. A csapat remekül nyitott, s hiába voltak magassági fölényben a hazaiak, ha nyitásfogadásuk dadogott. A második szünetben már öt pont volt a mieink előnye, ekkor Dékány Bernadett volt elemében. 19:13 után viszont megtorpant a gárda, s Alberto Salomoni ekkor mindkét idejét kikérte. Szerencsére egy pontos előnynél sikerült megállítani a hazaiakat, s a végjátékot három pontos előnyben kezdték a mieink. Viszont ekkor elkezdtek hibázni a lányok, ráadásul kissé egysíkú is lett a játékunk, így a hazaiak fordítottak, s két játszmalabdához is jutottak. Az elsőt ugyan Dobi Edina bombájával hárítottuk, de aztán egyet az azeriek is beütöttek, így gyakorlatilag egy megnyert játszmát ajándékoztunk az hazaiaknak (23:25).

Sajnos az első játszma meghozta az azeriek önbizalmát, a mieinket pedig kissé elbizonytalanította. Az ellenfél bombázója, Rahimova elkapta a fonalat, s pillanatok alatt öt pont lett a különbség a két csapat között. Ezután ugyan magukhoz tértek a lányok, de a különbség nem apadt, pedig még egy challenge-et is „nyertek” a mieink. 16:12 után pedig sorozatban háromszor voltak eredményesek a hazaiak, s ezzel sajnos el is dőlt a játszma sorsa (25:14).

A harmadik játszmát sem kezdték túl jól a mieink, de hárompontos hátrányból szerencsére most gyorsan talpra tudtak állni és ki is egyenlítettek. Sajnos a technikai szünet után azonban megint megléptek a hazaiak, s a második pihenőben már öttel vezettek, hiába állt be Soós Nikolett is. Bár ezúttal is nyertünk egy Challenge-et, a különbség azonban így is tovább nőtt, s végül simán nyerték ezt a játszmát, s így a meccset is az azeriek (25:16).

Pedig a kezdés ennél sokkal biztatóbb volt, de a továbbjutáshoz, Lengyelország ellen ennél sokkal jobb teljesítményre lesz majd szükség.

Alberto Salomoni: – Azt hiszem, mindenki láthatta, hogy az első szett volt a döntő, amikor gyilkolhattunk volna, de nem tettük. Másként alakult volna a mérkőzés, ha megnyerjük az első szettet. Az első játszma után megkönnyebbültek az azeriek, és utána elkezdtek jobban röplabdázni, mi pedig elveszítettük a magabiztosságunkat. Képesnek kell lennünk jobban játékban maradni, mert mindhárom ellenfelünk nagyon magas színvonalon játszik, és nem elég egy vagy két játszmában jól teljesíteni ellenük. Ha kicsit felzárkóztunk, magasabb fokozatra kapcsoltak. Talán nem hittük el, hogy legyőzhetjük őket.