Február elején sorsolnak az U19-es Eb-re

Nem csak a lányoknál, hanem a fiúknál is lezárultak az idei utánpótlás Európa-bajnokság selejtezői. Mint ismert, sajnos női U18-as válogatottunk nem jutott ki az áprilisi kontinensviadalra, a fiúknál azonban mint rendezők, érdekeltek leszünk, így megvizsgáltuk, mely csapatok lehetnek majd a mieink ellenfelei. A sorsolásra február első napjaiban kerül sor.

Az idei U19-es Eb-t Győr és a szlovák Puchov rendezi meg közösen április 22. és 30. között, mégpedig olyan leosztásban, hogy a Az egyik hatos csoport küzdelmeit a magyar, a másikat pedig a szlovák városban bonyolítják le, majd a szlovák csoport első négy helyezettje átköltözik Győrbe, s a helyosztókat már itt rendezik meg.

Mivel a két rendező miatt itt csak tíz hely volt kiadó, így a nyolc csoportgyőztes mellett csak a két legjobb második jutott tovább. Ráadásul ezt is speciálisan kellett számolni, mert mindössze harmincegy válogatott nevezett, azaz egy csoportba csak három csapat jutott. Így a csoportok legjobb második helyezettjének kiszámításánál a negyedik helyezettek ellen elért eredményt kiejtették. Így fordulhatott elő az a furcsa helyzet, hogy bár a cseh válogatottnak mindössze öt pontja volt, s ennél négy csapat is többet szerzett, mégis a csehek örülhettek.

Csehország mellett Belgium jutott még ki másodikként az Eb-re, mellettük pedig Lengyelország, Olaszország, Törökország, Franciaország, Románia, Olaszország, Bulgária és Finnország lesz még ott a házigazda magyar és szlovák csapat mellett a kontinensviadalon.

A listát elnézve bizony nem lesz könnyű dolga a magyar csapatnak, de az ellenfelek közül a cseheket például sikerült már legyőzni a decemberi, győri MEVZA-torna döntőjében, szóval, ha lehet, őket azért jó lenne megcsípni a csoportban is. Hogy ez így lesz-e, az február első napjaiban dől el, ugyanis ekkor tartják majd az Európa-bajnokság sorsolását Győrben.

Nem mellesleg két magyar játékvezető tevékenykedett a férfi selejtezőkben: Horváth Miklós Törökországban, az éppen szombaton 44. születésnapját ünneplő Tillmann Gyula pedig Németországban fújta a sípot.

Ami a hollandiai női U18-as Európa-bajnokságot illeti, amint arról beszámoltunk, válogatottunknak nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást. Ennek a tornának majd Szerbia, Fehéroroszország, Törökország, Lengyelország, Oroszország, Németország, Görögország, Bulgária csoportgyőztesként, Románia, Olaszország és Szlovénia pedig legjobb második helyezettként lesz résztvevője a rendező Hollandia mellett.