EB2017: Második lett válogatottunk a minszki tornán

Az Európa-bajnokságra készülő női válogatottunk lejátszotta harmadik mérkőzését is a fehéroroszországi túráján, ahol ezúttal 3:2-es vereséget szenvedett a házigazdák ugyancsak a kontinenstornára készülő csapatától.

 

Fehéroroszország Magyarország 3:2 (–22, –21, 19, 14, 16)

Fehéroroszország: Palcsevszkaja 1, Harelik 2, Borisevics 14, Kavalcsuk 1, Markevics 11, Kalinovszkaja 11. Csere: Pauljukoszkaja (liberó), Malaszaj, Klimec 13, Pavlova, Serik 11, Kapko 3, Jonava 4. Szövetségi kapitány: Piotr Hilko, Alekszandr Klimovics.

Magyarország: Tálas 6, Liliom 17, Nagy E. 18, Soós 10, Szakmáry 22, Dobi. Csere: Szpin, (liberó), Török, Bleicher 2, Villám 1. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

 

Hivatalosan Dobi Edina is szerepelt a kezdőcsapatban, a bemelegítésnél azonban jelezte, hogy érez egy kisebb sérülést, s végül a szakmai stáb nem kockáztatta, hogy súlyosabbra forduljon, úgyhogy ő végül nem játszott. Mivel azonban a keretben összesen két center van, így végül Nagy Eszter szerepelt egyedül ezen a poszton.

Ennek ellenére jól kezdték a mieink a mérkőzést, az első két játszmában az a harcosság jellemezte a mieinket, amit az elmúlt években már megszokhattuk tőlük, s végül a szoros végjátékokat meg is nyerték, s 2:0-s előnyre tettek szert. Ezt követően viszont elfáradt a csapat, s a házigazdák ezt kihasználva kiegyenlítették a játszmaarányt. A döntő szett aztán óriási izgalmakat hozott: a mieink feltámadtak, végig vezettek a játszma során és két mérkőzéslabdájuk is volt. Sajnos ekkor viszont megint jött egy hullámvölgy, a hazaiak pedig sorozatban négy pontot csinálva végül megfordították a meccset.

„Két szettig jól tartottuk magunkat, aztán előjöttek hibák, amelyeken a csapat nem tudott átlendülni. Fontos belátnunk, hogy a magyar válogatott egyénekkel nem tud meccset nyerni, csakis akkor, ha a játékosok elfogadják egymás gyengeségeit, és a nehéz pillanatokban összetartanak. Egyébként jó volt kimozdulni otthonról, és idegen környezetben megméretni magunkat, a körülményekre pedig nem lehet panaszunk, kedvesen és jól fogadtak minket a fehéroroszok.” – nyilatkozta a mérkőzés után a Nemzeti Sportnak Tálas Zsuzsanna, aki azt is elmondta, hogy optimista, mert egyrészt úgy véli, a minszki három mérkőzés sokat javított a helyzeten, másrészt az elkövetkező néhány nap elegendő lesz arra, hogy kijavítsák a hibákat és csiszolják a játékukat.

Győzelmüknek köszönhetően a fehéroroszok végül megnyerték a tornát, a mieinket a második helyre szorítva. A bronzérmes a Mincsanka Minszk, a negyedik pedig az orosz Szeverianka Cserepovec lett.

A csapat hétfőn tér vissza Fehéroroszországba, s mostantól Érden készül majd az Európa-bajnokságig. A lányok szeptember 19-én utaznak Bakuba, ahol 22-én játsszák le az első csoportmérkőzésüket a házigazda Azerbajdzsán ellen. Ezt követően Lengyelország és Németország lesz majd a mieink ellenfele.