TAO, KSF, Eb-rendezés és a válogatott is napirenden

A csütörtöki, a 2019-es Európa-bajnoki rendezéssel, illetve az idei részvétellel kapcsolatban megtartott sajtótájékoztatót követően ülést tartott a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége is. A napirendi pontok között természetesen szerepelt a 2019-es Európa-bajnoki rendezés kérdésköre is.

 

A válogatottakat érintő fontos döntés volt a felnőtt férfi és női, illetve az U20-as fiú és U19-es leány nemzeti csapat nevezése a következő Európa-bajnokságokra (az U18 és U 17 korosztály nevezését már korábban jóváhagyta a grémium). A női válogatottnak házigazdaként nem kell selejtezőt játszania, a férfiaknak viszont a megváltozott rendszerben már januárban is pályára kell lépniük két mérkőzésen (majd augusztusban és 2019 januárjában is). Az utánpótláscsapatok a remények szerint csak a selejtező 2. körében lesznek érdekeltek, amelyeket április 26. és 29. között bonyolítanak le.

Szó esett a női válogatott fantasztikus World Grand Prix-sikeréről, és az FIVB meghívásáról, a tervezett új világversenyre, amelynek rendszere még kidolgozás alatt áll. Az elnökség kifejezte abbéli szándékát is, hogy csapataink részt vehessenek ezen is.

 

Az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a szakszövetség TAO-programjának elfogadása volt, összekapcsolva az MRSZ humánerőforrása fejlesztési elképzeléseivel, a szervezetirányítás átalakításával, a TAO-támogatás és a működéshez kapcsolódó pénzügyi források biztosításával. Hosszas vitát követően a tervezet elfogadásra került, így az határidőre benyújtható, a döntéshozó szerv felé (EMMI).

A fejlesztési elképzelések mellé az MRSZ irodabővítésére is szükség van, melyről az elnökség egy újabb ajánlat érkezését követően dönt.

 

A tagszervezeteket leginkább érintő napirendi pontokat az ülés második felében tárgyalta az elnökség. Elfogadásra került a Kiemelt Sportágfejlesztési támogatás, 2017 évre vonatkozó műhelytámogatás része. A 67.5 millió forintnyi támogatás szétosztásáról az értesítéseket a következő napokban kapják meg a tagszervezetek.

A Magyar Olimpiai Bizottság kérésére elkészült a szövetség 2018-as Kiemelt Sportágfejlesztési támogatás-tervezete, melyet az elnökség egyhangúlag elfogadott, így az benyújtásra került.

 

Téma volt a nevelési költségtérítés is, melynek átdolgozására ad hoc-bizottságot hozott létre az elnökség. A szabályzat várhatóan január 1-től változik. A témát érintő döntés továbbá, hogy az egyszeri nevelési költségtérítés célzatú átigazolási díj (50 ezer forint) összegéről, szeptember 8.-át követő átigazolási kérelmek esetén, immár az átadó sportszervezet írásban is lemondhat.

Úgyszintén az átigazolást érintő döntés, hogy a 21 év alatti sportolók esetében, a továbbiakban az átadó sportszervezet hozzájárulására is szükség lesz, az MRSZ-hez tartozó mindhárom szakágban.

 

Megtartotta a 2017-es idényt értékelő beszámolóját a Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottság, amely amellett, hogy sikeresen lebonyolította a három fordulóból és döntőből álló felnőtt bajnokságot, megrendezett egy kiválóra minősített CEV-szatellit tornát és egy Ifjúsági Olimpiai selejtezőt is. Az utánpótlás korosztály számára pedig az országos bajnokság mellett bevezetésre került a Magyar Kupa versenysorozat.

 

Fontos hír, hogy az elnökség elfogadta a Budapesti Röplabda Szövetséggel közösen készített, Budapest-bajnokság első és másodosztályának versenykiírását. Ezáltal a továbbiakban ezek is az MRSZ versenyrendszerének részévé váltak, teljes jogú támogatási igénylési lehetőséggel. A bajnokságot továbbra is a BRSZ bonyolítja, de a nevezéssel, játékengedélyekkel, nyilvántartással kapcsolatos feladatok az MRSZ fennhatósága alá tartoznak. Ezen bajnokságokat érintve módosult az MRSZ Tarifatáblázata is.

 

A maratoni ülés végén az időközben beérkezett tagfelvételi kérelmeket fogadta el az elnökség. Ezekkel együtt immár 143 tagszervezete van a Magyar Röplabda Szövetségnek. A létszám egy év alatt majdnem a másfélszeresére nőtt.