Péntektől Eb-selejtező Jászberényben!

Magyarországon, Jászberényben rendezik az U18-as női röplabda Európa-bajnokság magyar érdekeltségű selejtezőcsoportjának mérkőzéseit, január 13. és 15. között. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatót kedden délelőtt tartották a jászsági városban. A magyar válogatott sorrendben Dániával, Spanyolországgal, és Németországgal mérkőzik. A csoportgyőztes automatikusan kijut az áprilisi, hollandiai Eb-re. A csoport második is reménykedhet, ugyanis a nyolc selejtezőcsoportból a három legjobb második is tagja lesz a döntő a mezőnyének.

A jászberényi selejtezőtorna sajtótájékoztatóján Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára elmondta: azért is esett Jászberényre a választás, mert ezzel is szerették volna elismerni a város és a klub sportágért tett erőfeszítéseit.

Szabó Tamás polgármester hangsúlyozta, nagyon örülnek, hogy egy ilyen eseménynek lehetnek a házigazdái, egyúttal kijelentette: az önkormányzat elkötelezte magát a sportág mellett. A torna vendéglátójaként bízik benne, hogy minden csapat és minden játékos jól érzi majd magát a hétvégén, de reméli, hogy a legjobban a magyarok fognak örülni, mégpedig a továbbjutásnak.

A társrendező Jászberényi RK elnöke, Molnár László úgy fogalmazott: hatalmas megtiszteltetés, hogy egy három évvel ezelőtt gyakorlatilag újjáalakult klub ilyen rangos eseményt szervezhet. Mint mondta, azért is fontos számukra ez a torna, mert szeretnék felhívni az utánpótlás figyelmét a sportágra, de örömmel számolt be arról is, hogy a drukkerek érdeklődését is kiváltotta már a válogatott, s remélhetőleg szép számú szurkológárda bíztatja majd a lányokat.

Szabados István, a szövetség utánpótlás igazgatója kifejtette, bizakodva várják a selejtezőtornát, amelyen a német csapat tűnik a legnehezebb ellenfélnek, de a dán és a spanyol együttes is komoly játékerőt képvisel. Hozzátette: mivel a nyolc selejtezőcsoportból a győztesek mellett a három legjobb csoport második is kijut az áprilisi, hollandiai kontinensviadalra, egy esetleges vereséggel is sikerülhet kiharcolni az Eb-szereplést.

Kotormán Réka, a válogatott csapatkapitánya elmondta: január 2-a óta napi két edzéssel készülnek a selejtezőre, s minden feltétel adott a sikerhez. Hozzátette: fantasztikus érzés számukra, hogy Magyarországon rendezik ezt a tornát, hiszen ennek a korosztálynak gyakorlatilag ez az első nagy eseménye, az pedig minden játékos számára óriási megtiszteltetés, hogy magukra ölthetik a címeres mezt.

A magyar női válogatott pénteken a dánok, szombaton a spanyolok, vasárnap pedig a németek ellen játszanak egyformán 17 órai kezdéssel, a nap másik mérkőzésére 19:30-tól kerül sor. A mérkőzéseket napi jeggyel tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek ára 1500, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 1000 forint, míg 12 év alattiak ingyen látogathatják a mérkőzéseket.

Az esemény a sajtó számára akkreditáció-köteles, amelyet az érdeklődő kollégák a media@hunvolley.hu email-címen, illetve a helyszínen, sajtóigazolványuk bemutatásával kérhetnek.