“Megpróbálom 2020-ig, az olimpiáig…” – sztárinterjú a friss Eb-ezüstérmes ifjabb Grózer Györggyel

Az elmúlt hétvégén véget ért krakkói férfi röplabda Európa-bajnokság egyik legnagyobb sztárja a vb-ezüstérmes német válogatott magyar származású játékosa, ifjabb Grózer György volt. Az oroszok elleni döntő pontkirályával a kontintenstorna mellett pályafutásának alakulásáról, a német válogatott sikerességéről és orosz klubcsapatáról, a Novoszibirszkről is beszélgettünk.

– Eb-döntőig jutottál a német válogatottal, pályafutásod egyik legnagyobb sikerét érted el, a csapat húzóembereként…

– Hihetetlen volt, annak ellenére, hogy én már játszottam egy-pár döntőt. Úgy léptem pályára, hogy minden élmény ami ér, az kísérjen végig az életem során, hisz ez valószínűleg az utolsó Európa-bajnokságom volt… Igyekeztem jó értelemben mondva lazán, sok mosollyal röplabdázni, nem görcsölni, persze, nyilván egy ilyen meccs előtt azért némi drukk van az emberben… Egy nagyon pici hiányzott csak a győzelemhez, de így is büszkék lehetünk arra amit elértünk ezzel a megfiatalított német válogatottal.

– Példaképnek tekintenek a fiatal válogatott csapattársak, felnéznek rád?

– Az volt a terve a szakmai stábnak, hogy a pályán én legyek az a játékos, aki tartja a kapcsolatatot a többiek és az edző között. Próbáltam a rutinommal sokat segíteni, mindent átadni a fiataloknak, amit tanultam, továbbá igyekeztem a stresszt levenni a vállukról és törekedtem arra is, hogy egy kölcsönös bizalom alakuljon ki köztünk. Ez olyannyira jól sikerült, hogy Eb-döntőig jutottunk, a srácok ugyanis elhitték, hogyha csapatként játszunk, akkor bármi megtörténhet…

– Ez az ezüstérem a német férfi röplabdázás legnagyobb sikere, most már akár tényleg visszavonulhatsz (tavaly egyszer már bejelentette, aztán visszatért – a szerk.)…

– Maradni fogok, a vb-re nem jutottunk ki, kevesebb lesz a program, az előző szezonhoz képest mindenképp. Ha belegondolok, az utóbbi időszakban Kínában, Katarban és Vietnámban is voltam, aztán a válogatottal az Eb-n szerepeltem, szeptember 10-én pedig már kezdődik a bajnokság. A pihenésre azért kerítek időt, majd utána megújult erővel állok ismét munkába. Most az a célom, hogy 2020-ig, az olimpiáig megpróbáljak még játszani, tehát nem búcsúzom! Az edző bízik bennem, szeretné, hogy a csapatban maradjak.

– Orosz csapatoddal, a Novoszibirszkkel milyen célokkal vágsz neki a következő szezonnak?

A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is szeretnénk maradandót alkotni. Utóbbiban a négyes döntőbe jutás a célunk.

– A magyar röplabdázás fog valaha találkozni ifjabb Grózer Györggyel akár edzőként, akár más minőségben?

– Edző szeretnék lenni, mert érdekel. Ha valamikor a magyar férfi röplabdázás ott lesz a Bajnokok Ligája közelében, akkor még az sem zárható ki, hogy otthon dolgozom majd.

– Figyelemmel követed a magyar bajnokságot, a válogatottak szereplését?

– Igen, hallottam a bajnoki és válogatott eredményekről is, nyáron eltöltöttem egy kis időt otthon. A női nemzeti csapat kifejezetten jól teljesít. Tudom, hogy az utóbbi időszakban próbálják visszahozni a magyar röplabdát az európai vérkeringésbe, úgy érzem, hogy vissza is került már egy kicsit. Nagyon bízom benne, hogy az erőfeszítések sikerrel járnak, hisz Magyarországon továbbra is sok a tehetség.

Az interjú a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorában is elhangzik a következő napok során.