Történelmet írtak az U19-es fiúk – tornagyőztes a válogatott!

Történelmi tettet hajtott végre férfi U19-es válogatottunk, hiszen a sportág történetében először nyert MEVZA-tornát magyar csapat. A mieink a Csehország elleni döntőt ráadásul három játszmában nyerték meg Győrben. A lányok a hatodik helyen zártak.

Férfi U19-es MEVZA-torna, Győr, döntő:
MAGYARORSZÁG – CSEHORSZÁG 3:0 (21, 22, 21)
Magyarország: Kiss Marcell 7, Szabó M. 10, Pesti 11, Csizmadia 3, Horváth K. 9, Fülöp 11. Csere: Hartyányi, Farkas R. (liberók), Szabó Bence, Kiss Máté, Szabó Barna. Szövetségi kapitány: Tomanóczy Tibor.
Csehország: Piskácek 1, Polák 4, Humler 9, Svoboda 6, Horák 1, Sotola 13. Csere: Gerza (liberó), Toman, Sulc 3, Varous 4, Rohácek 7, Drozen. Szövetségi kapitány: Ludek Kohlmann.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 8:6, 11:7, 14:9, 16:13, 20:16, 21:20, 24:21. II. játszma: 2:3, 8:3, 9:7, 16:12, 20:14, 23:16, 24:21. III. játszma: 2:4, 6:6, 8:7, 13:10, 13:13, 14:16, 15:18, 23:18, 24:21.

Igazi döntőhöz méltóan, kiegyensúlyozottan indult a találkozó, de szerencsére végig a mieink vezettek egy-két ponttal. Az első technikai szünet után aztán Horváth Kristóf szerváira nem volt ellenszere a cseheknek, s így néggyel, majd öttel is vezettek a mieink, akiken a megilletődöttség nyoma sem látszódott, annál inkább az eltökéltség. A második szünet előtt jött ugyan egy kis hullámvölgy, de így is maradt három az előnyből. A különbség azonban ezután is rohamosan apadt, s a végjátékban már csak egy volt. És akkor érkezett Pesti Marcell, aki nyitása után maga fejezte be az akciót is, s végül ennek köszönhetően három szettlabdája volt a mieinknek. Az időkérés után aztán rosszul álltak fel a csehek, így Pesti újabb szervája után a miénk volt a játszma (25:21).

A második szett egy kicsit döcögősen indult, de 2:3 után sorozatban hat pontot szereztek a mieink. A technikai szünet azonban jókor jött a cseheknek, akik vissza tudtak zárkózni két pontra. Szerencsére elég sok nyitást rontottak, így ennél közelebb nem kerültek, sőt Szabó Márton ászával megint négyre duzzadt és ennyi volt a második szünetben is. A végjátékhoz érve Csizmadia Tamás szemtelenül maga mögé ejtett labdájával már ötre nőtt, s a vendégek ekkor teljesen összezavarodtak, így héttel is vezettünk már. Ekkor jött egy hullámvölgy, kettőre zárkóztak a vendégek, hiába kérte ki Tomanóczy Tibor mindkét idejét. Szerencsére egy rossz nyitás után három játszmalabdája volt a mieinknek, s másodszorra egy remek blokkal behúztuk a második szettet is (25:22).

A harmadik felvonás elején érezhetően egy kicsit elfáradt fejben a csapat, de, bár a csehek vezettek, nem szakadtak le tőlük, sőt, az első szünetre fordítottak a srácok. Ekkor inkább a szíve vitte a csapatot, na meg persze az ellenfél sem volt friss, ők is sokat rontottak, így fej fej mellett haladtak a gárdák 11:10-ig, amikor két buta hibát is elkövetett az ellenfél. Ki is kérte idejét a cseh kapitány, ami használt, mert pillanatokon belül megint egyenlő volt az állás, majd a vezetést is átvették. Három pontos hátránynál állt be Csizmadia és Szabó Barna, és kezdett el nyitni Kiss Marcell, akinek szerváival nem tudtak mit kezdeni, s villámgyorsan nyolc pontot szereztek a mieink. A remek sorozatnak köszönhetően karnyújtásnyira került a mieinktől a tornagyőzelem. Szerzett ugyan kettőt a cseh csapat, de aztán ütöttek egy outot, s így négy meccslabdája volt a mieinknek. Az ellenfél pedig ismét megtette azt a szívességet, hogy szélesre ütötte a labdát (25:21).

A MEVZA-tornák története során először nyert magyar válogatott aranyérmet. Eddig ez csak a cseheknek és a szlovénoknak sikerült, illetve egyetlen alkalommal a horvátok is győztek a lányoknál.

Tomanóczy Tibor: – Nem gondoltam volna, hogy három játszmában megnyerjük ezt a döntőt, de most nagyon együtt volt a társaság, úgyhogy megemelem a kalapomat az összes játékosom előtt. Ha ezt így folytatják, akkor nagyon sok szép sikert érhetnek még el.

Eredmények, 5-7. helyért:
Horvátország – Ausztria 3:1
Szlovákia – Horvátország 3:0
A 3. helyért:
Szlovénia – Izrael 3:2

A végeredmény:
1. Magyarország (Csizmadia Tamás, Farkas Róbert, Flachner Dániel, Fülöp Péter, Hartyányi Gergő, Horváth Kristóf, Kiss Marcell, Kiss Máté, Leiner Péter, Lukács Zalán, Pesti Marcell, Szabó Barna, Szabó Bence, Szabó Márton. Szövetségi kapitány: Tomanóczy Tibor, másodedző: Demeter András)
2. Csehország
3. Szlovénia
4. Izrael
5. Szlovákia
6. Horvátország
7. Ausztria

**************************

Leány U18, az 5-7. helyért:
MAGYARORSZÁG – IZRAEL 3:0 (19, 22, 16)
Magyarország: Kotormán 9, Lesi 3, Kovács L. 4, Sebestyén 5, Kökény P. 10, Ambrosio 7. Csere: Schwegler, Pap D. (liberók), Kundrák 5, Glemboczki 5, Horváth F., Tettamanti 2. Szövetségi kapitány: Csizmadia Szabolcs.
Izrael: Dudockin 8, Hakas 9, Matviyenko 6, Henkin 2, Hazan 5, Cohen 1. Csere: Hundiashvili (liberó), Abutbul, Edny 2, Ganah, Binat. Szövetségi kapitány: Guy Shahay.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 2:4, 8:7, 10:10, 16:14, 19:16, 22:17, 24:19. II. játszma: 8:7, 12:9, 16:15, 16:19, 20:20, 24:21. III. játszma: 2:4, 10:4, 16:7, 18:12, 22:12, 24:16.

Picit álmosan kezdték a mieink a mérkőzést, így 4:2-re is vezettek a vendégek, de aztán Kökény Petra vezérletével gyorsan magához tért a csapat, s éppen a kecskeméti játékos nyitássorozatával már 7:4-volt a javunkra. Nem sokáig örülhettünk, mert jött az egyenlítés, s sokáig fej fej mellett haladt a két csapat, éppen a második szünet előtt sikerült újra két ponttal ellépni, majd mindjárt hárommal is. A végjáték elején Kundrák Eszter állt be nyitni, s eredményesen tette, 22:17-ig maradt is. A szettet Kotormán Réka ásza zárta (25:19).

A második játszma is szorosan indult, mindkét csapat vezetett két-két ponttal, de mindkettő le is adta azt. 10:9 után aztán Ambrosio Melani percei következtek: előbb egy remek centertámadást hajtott végre, majd blokkja is pontot ért. Sajnos ekkor elbizonytalanodott a nyitásfogadásunk, és ezt kihasználva megint egyenlítettek a vendégek. A második szünetben a mieink vezettek eggyel, de aztán a csereként beálló Edny két ászt is nyitott, s rögvest hárommal vezettek az izraeliek. A lehető legjobbkor javult fel a blokkunk, s így sikerült visszajönnünk a játszmába, aztán pedig megint Kundrák ászaival fordítottunk, a végén pedig egy izraeli játékos hálóba érésével nyertük ezt a játszmát is (25:22).

A harmadik felvonást nem kezdte a legjobban a csapat, de aztán Kotormánra került a nyitás sora, aki sorozatban nyolcszor szerválhatott. Aztán Kökény is megsorozta az izraelieket és kilenc pontra nőtt a különbség. Kicsit ugyan tudtak faragni a vendégek, de aztán a harmadik játszmában a kezdőbe kerülő Tettamanti Virág két ásszal megint visszaállította a különbséget. Nyolc mérkőzéslabdánkból végül már az elsőt sikerült kihasználni, miután Kundrák ütötte át az izraeli falat (25:16), így végül a hatodik helyen végzett a januári, jászberényi Eb-selejtezőre készülő válogatottunk.

Csizmadia Szabolcs: – Örülök, hogy győzelemmel sikerült befejeznünk a tornát, a végén pedig végre felszabadultan játszottak a lányok, ezeknek pedig erőt kell adnia a folytatáshoz. Mindenkinek kellemes Szilvesztert kívánok, és januárban várjuk a szurkolókat a jászberényi selejtezőn.

További eredmények:
Horvátország – Izrael 3:0
A 3. helyért:
Szlovákia – Ausztria 3:2
Döntő:
Szlovénia – Csehország 3:0

A végeredmény:
1. Szlovénia
2. Csehország
3. Szlovákia
4. Ausztria
5. Horvátország
6. Magyarország (Ambrosio Melani, Glemboczki Zóra, Horváth Flóra, Kalmár Viktória, Kökény Petra, Kotormán Réka, Kovács Lilla, Kundrák Eszter, Lesi Olívia, Mihály Dorka, Pap Dorka, Schwegler Stefánia, Sebestyén Flóra, Tettamanti Virág. Szövetségi kapitány: Csizmadia Szabolcs, másodedző: Szappanos Máté)
7. Izrael