Sporttörténelmi siker: World Grand Prix-győztes Magyarország!

Hibátlan teljesítménnyel, a döntőben is remekül játszva nyerte meg a 2017. évi World Grand Prix-sorozat 3-as csoportját a magyar női röplabda-válogatott. Alberto Salomoni együttese az ausztrálok elleni canberrai döntőben 3:0-ra győzött. A magyar csapat július elején Mexikóban három győzelemmel, majd egy héttel később Venezuelában ugyancsak három sikerrel abszolválta a selejtezőket, s jutott a canberrai Final Fourra, ahol az elődöntőben a franciákat, a fináléban pedig – amelynek tudósítását az alábbiakban olvashatják – az ausztrálokat verte. Az aranyérmes magyar válogatott Ausztráliát, Franciaországot, Venezuelát, Mexikót, Trinidad és Tobagót, Kamerunt, valamint Algériát utasította maga mögé.

A magyar csapat magabiztosan, az ausztrál pontatlanul és idegesen kezdte a döntőt. A mieink ezúttal is a Tálas, Dobi, Nagy E., Szakmáry, Dékány, Soós összeállításban léptek pályára, s a sok ki nem kényszerített hibának is köszönhetően az első technikaiban 8:5-re vezettek. A három pontos előnyt 11:8-nál Szakmáry, 13:10-nél Soós harcolta ki ismét, sőt 14:10-nél az ausztrál szövetségi kapitánynak, Shannon Winzernek időt kellett kérnie. Sokat ezután sem változott a játék képe: Szakmáry egy szerencsés blokk, Dobi Edina pedig Tálas remek feladása után szerzett pontot, ezzel a második technikainál már 16:11-et mutatott az eredményjelző. Az ausztrálok mindent megpróbáltak a folytatásban, de Szakmáry továbbra is folyamatosan kapta a jobbnál-jobb labdákat és élt is a lehetőséggel, Soós ütésével pedig 21:16-nál ismét visszaállt az ötpontos különbség. 22:17-nél újabb ausztrál időkérés következett, de ez sem akadályozta meg a magyar válogatottat abban, hogy végül Dobi Edina hatalmas pontjával 25:18-ra nyerje meg az első játszmát (0:1).

A második játszmában ott folytatták a magyar hölgyek, ahol az elsőben abbahagyták. Hamar 2-3 pontos különbségre tettek szert, Nagy Eszter pontjával 9:6-ra vezettek, igaz ezután összeszedte magát a hazaiak válogatottja, feljött 10:8-ra, majd 11:10-re is. A magyar csapat viszont gyorsan váltani tudott, s Szakmáry bombaerős ütésével újra három ponttal vezetett 15:12-nél, Nagy Eszter centerpontja pedig a 16:13-as állást jelentette a technikai szünetben. A folytatásban még nagyobb sebességre kapcsolt Magyarország, Dobi Edina is látványos pontokat szerzett, de a csapat többi tagja, köztük a csereként beállt Pallag is egyaránt jó teljesítményt nyújtott. Ez az összhang gyorsan a játszma végéig repítette a magyar válogatottat, amely Tálas bravúros megoldásával 25:17-es sikerrel zárult (0:2)

A harmadik játszma eleje – az előző kettőéhez képest – szorosabban alakult. Ezúttal is a magyar csapat kezdett jobban, de 7-7-nél egyenlített Ausztrália. A technikaira Dékány pontja után vonulhattak a felek. Ezután úgy tűnt, megroppantotta ellenfelét a magyar válogatott, Dékány újabb ütésével, 12:8-nál már négy ponttal vezetett. A lendület a folytatásban is megmaradt, Soós pontjával 14:9 húztak el a mieink. Innentől kezdve azonban az ausztrálok a csapatkapitány Carey vezérletével erőteljes felzárkózásba kezdtek, 14:12-nél már csak kettő volt közte, de Alberto Salomoni szövetségi kapitány a lehető legjobb ütemben időt kért, s máris egy Szakmáry pont következett. Az ausztrálok viszont ezután sem adták fel, 16:16-nál kiegyenlítettek, sőt a vezetést is átvették Rourke ütésével. Dobi Edina Tálas feladására nagyszerűen érkezett a jobb oldalon, majd az ő ásznyitása után meg is fordította az állást a magyar csapat, 19:18. Ausztrália a hazai nézők támogatását élvezve azonban játékban akart maradni, 19:19. A hajrá óriási izgalmakat tartogatott, egy rossz ausztrál nyitást követően 20:19-nél, majd Soós pontjával 21:20-nál is a magyar csapatnál volt az előny, amely ezután állva hagyta ellenfelét, s megkezdte őrületes száguldását a World Grand Prix-győzelem felé. A hajrában ugyanis már csak egy csapat volt a pályán, s végül Szakmáry ütése az aranyérmet jelentette Magyarország számára, 25:20, (0:3).

World Grand Prix, 3. csoport, döntő
Ausztrália-Magyarország 0:3 (-18, -17, -20)
Canberra, AIS Aréna, 2000 néző. Játékvezető: Mohamed (egyesült arab emirátusok-beli), Perez (kubai)
Ausztrália: Tait 5, Reeve 8, Rourke 15, Carey 5, Paine, Hynes 14. Csere: De Innocentiis, (liberók), Sadler, Lean, Chen. Szövetségi kapitány: Shannon Winzer
Magyarország: Tálas 5, Dobi 10, Nagy E. 6, Szakmáry 21, Dékány 8, Soós 10. Csere: Szpin (liberó) Pallag. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni

Alberto Salomoni: Büszke vagyok a csapatra, amely nagyon egységes volt mindegyik mérkőzésen. Elégedett vagyok a játékosok teljesítményével, hisz a taktikát maximálisan betartva játszottak és megérdemelten hódították el a trófeát.  A hetek során remekül összekovácsolódott ez a társaság, s azt az arcát, azt a szellemiséget mutatta a pályán, amit látni szerettem volna. Gratulálok az egész csapatnak! Szép, sporttörténelmi siker ez a magyar röplabdának!