Ismét Mexikó következik

Már a mérkőzés – esőben beázó – helyszínén is edzett a listavezető magyar női röplabda-válogatott, amely pénteken hazai idő szerint este tíztől a nemrég 3:0-ra legyőzött Mexikóval csap össze a World Grand Prix harmadik csoportjának caracasi állomásán. A feladatokról Liliom Rita csapatkapitánnyal beszélgettünk.

 

Ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk, igencsak érdekes, több szempontból is kifogásolható edzéshelyszínen tartotta meg legelső caracasi tréningjét a női röplabda-válogatott a World Grand Prix harmadik vonalának venezuelai tornáján.

Joggal gondolhattuk, hogy a mérkőzések helyszíne ennél már csak jobb lehet, s bár mondjuk az áram nem ment el, és madárpiszkot sem kellett takarítani a labdákról, a versenyaréna is tartogatott meglepetéseket. A csarnok felé utazva szakadni kezdett az eső, amely nemcsak a bejutáskor áztatta el a játékosokat, hanem a létesítményben is: a tető beázott, így konkrétan a pályán és a pálya mellett is tócsák jelentek meg…

Ezen kínjában nagyjából már mindenki csak mosolygott, és a lehetőségekhez mérten igyekezett kihozni magából a legjobbat. A kora délután tartott tréninget – amelyen már a korábban egészségügyi problémákkal küzdő Soós Nikolett és Kötél Dóra is részt vett – pihenés és videózás követte. A nap végén Liliom Rita csapatkapitányt kérdeztük ki a tapasztalatokról és a torna hátralévő részéhez kapcsolódó várakozásairól.

– Milyen volt a versenyhelyszínen edzeni?

– Szép, nagy, de nem túl modern csarnokban gyakoroltunk. A helyzet az, hogy még nem voltak készen a fogadásunkra, a borítás már le volt rakva, ám még sok mindent szerelgettek. Hozzáteszem, nem meglepő, erre számíthattunk, hiszen ma még nem is kellett volna ott edzenünk. Hangos volt a légkondi, szakadt az eső, és elég rendesen be is ázott a csarnok. Jó, hogy sokan vagyunk, páran törölgettek a pályán.

– És akkor most szurkolni kell, hogy a meccseken essen az eső?

– Néztük az időjárás-jelentést, és egészen szombatig esőt mondanak, úgyhogy felkészülünk rá, hogy a meccseken is hasonló lesz a helyzet. A labdamenetek között nem foglalkozunk majd ezzel, a két labdamenet között viszont gondolom majd törlést kérünk.

– Nem féltitek magatokat? Mégiscsak balesetveszélyes vizes pályán edzeni.

– Persze, az, de az az igazság, ez kisebb probléma. Vannak olyan termek, amik ennél sokkal rosszabbak. Az is előfordul, hogy a harmadik szettre már annyira leizzadunk, hogy tócsa van körülöttünk, mikor elesünk. Túl kell lépni ezeken a problémákon.

– A videózáson mit figyelve, hogyan készültetek?

– Most alapvetően az ellenféllel foglalkoztunk. Tudni kell, hogy a legutóbbi meccsünkhöz képest a mexikóiak közül három vagy négy kulcsjátékosa nem szerepel ezúttal a tornán. Igaz, ugyanúgy, koncentráltan készültünk.

– Múltkor is három játszmában nyertetek, ráadásul gyengültek is…

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lenézzük az úgymond B-csapatot. Előfordult már, hogy valaki nagy mellénnyel jött, aztán kikapott, mi azonban nem szeretnénk ebbe a hibába esni.

– Mennyire kerül szóba az Algéria és a Venezuela elleni mérkőzés?

– Az első megbeszélésünkön megnéztük a rangsort, és átbeszéltük a három meccset, azóta viszont nem, mert tényleg mindig a következő összecsapásra koncentrálunk.

– És eszetekbe sem jut a karnyújtásnyira lévő ausztráliai döntő?

– Megfordul az ember fejében, persze, csak tényleg szeretnénk ezt visszaszorítani. Igaz, kell gondolnunk rá, hiszen teljesen más éghajlat várható, be kell szereznünk néhány holmit, a szövetségnek is le kell adnunk az igényeket, de magunkban tényleg csak a következő meccsre koncentrálunk.

 

WORLD GRAND PRIX, 3. CSOPORT
A magyar válogatott programja
Caracas, Venezuela
Péntek, 22.00: Magyarország–Mexikó
Szombat, 22.00: Magyarország–Algéria
Hétfő, 1.00: Venezuela–Magyarország