Katonai kísérettel Venezuelában

Hosszú utazás után megérkezett Caracasba a magyar női röplabda-válogatott. Az együttes péntektől magyar idő szerint hétfő hajnalig szerepel itt a World Grand Prix harmadik csoportjának tornáján. A csapat fegyveres kísérettel vonul mindenhova.

 

Magyar idő szerint kedden este tíz körül szálltak repülőre a magyar röplabdázók, hogy Aguascalientesből Mexikóváros és Bogotá érintésével eljussanak Caracasba. Venezuela fővárosában rendezik meg ugyanis a World Grand Prix harmadik vonalának következő tornáját. Szívünknek kedves a tabella, ugyanis a nyolc csapat összetett rangsorában Magyarország áll az élen, három győzelem és kilenc pont a mérleg.

Pénteken magyar idő szerint este tízkor Mexikó lesz az ellenfél, s nem árt feleleveníteni, Liliom Ritáék 3:0-ra verték a közép-amerikaiakat az aguascalientesi záráson.

A szállást tekintve minden adott a kényelmes felkészüléshez, hiszen a csapat remek hotelt kapott Caracasban. Szerda délelőtt fél 12 körül érkezett meg az együttes a szállásra, az ebéd után pedig néhány órát pihentek a sportolók, hiszen az éjszakai-délelőtti repülés mindenkit kimerített. Venezuelában szinte polgárháborús állapotokat uralkodnak, igaz, az egyértelmű, a magyar válogatottra (és nyilván a többire is) a szeme fényeként vigyáz mindenki. A küldöttség rendőrautós felvezetéssel és állig felfegyverzett katonákkal utazik bárhova. „Senki sem hagyhatja el egyedül a szállodát, a városnézésről szó sem lehet” – jegyezte meg Alberto Salomoni szövetségi kapitányt.

Szerdán este edzett is a társaság – Soós Nikolett (betegség) és Kötél Dóra (hasi fájdalom) miatt kihagyta a tréninget – egy katonai akadémia pályáján. A csarnokban poros és koszos volt a parketta, a lányok és az edzők (nem helyi személyzet…) nem győzték feltörölni a pályát. Egy ponton elment az áram, percek alatt jött vissza, de kísérőnk „megnyugtatott” minket: gyakran előfordul áramkimaradás. A kapitány és a csapat nem kereste a kifogást, izzasztó másfél órás edzést végzett.

„Szerintem mindenkinek nagyon fura volt, kevesen utaztunk éjjel egykor – összegzett Pallag Ágnes. – Engem személy szerint megviselt, de aztán az edzésig ki tudtam pihenni magamat. A tréning helyszínén nagyon meleg volt, alig kaptunk levegőt, rendkívül csúszott a pálya, de meg kell birkózni ezekkel a kihívásokkal is. Ami a többi körülményt illeti: bízom abban, hogy garantálják a biztonságunkat. Talán a szüleim jobban aggódnak értem, mint én magamért, de ezt a néhány napot már átvészeljük.”

 

WORLD GRAND PRIX, 3. CSOPORT
A magyar válogatott programja
Caracas, Venezuela
Július 14., 22.00: Magyarország–Mexikó
Július 15., 22.00: Magyarország–Algéria
Július 17., 1.00: Venezuela–Magyarország