Remek debütálás a trinidadiak ellen, a WGP-n

Három viszonylag szoros játszmában, de végig magabiztosan játszva, győzelemmel kezdte meg szereplését női válogatottunk a Worls Grand Prix-ban, Trinidad és Tobago ellen. Csapatunk következő mérkőzésére magyar idő szerint vasárnap hajnalban kerül sor Ausztrália ellen.

 

Női röplabda World Grand Prix, 1. kör, 1. forduló, Aguascalientes (Mexikó)
Magyarország–Trinidad és Tobago 3:0 (21, 20, 16)
Magyarország: Tálas, Dobi, Liliom, Nagy E., Szakmáry, Dékány. Cs: Szpin (liberó), Soós, Pallag. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.
Trinidad és Tobago: Ross, Thompson, Jack, Ramdin, Forde, Esdelle. Cs: Olton (liberó), Pierre, Steele, Sutherland, Davidson. Szövetségi kapitány: Francisco Cruz.
Az eredmény alakulása: I. játszma: 5:2, 6:5, 8:5, 11:10, 11:13, 16:15, 22:21, 24:21. II. játszma: 4:5, 8:7, 10:11, 14:16, 19:16, 19:18, 22:18, 24:20. III. játszma: 4:2, 8:4, 13:8, 16:9, 20:13, 24:15.

Noha másfél órával a mérkőzés kezdete előtt még javában rendezték be a teret és a csarnokot a házigazdák, a Trinidad és Tobago elleni összecsapás kezdetére minden a helyére került a World Grand Prix mexikói tornáján, Aguascalientesben. A körcsarnok is félig megtelt, a nézősorokat popcornt és rágcsát kínáló eladók járták, így igazi meccshangulat kerekedett. Mindkét csapat újoncként szerepel egyébként az World Grand Prix harmadik vonalában.

Tálas Zsuzsanna szerváival remekül indult a mérkőzés, a magyar válogatott pillanatok alatt 3:0-ra elhúzott a trinidadiaktól. Dobi Edina és az éppen mellé kerülő társ remekül blokkolt, ám közben az ellenfél is belejött, egy-egy pontra megközelítette Liliom Ritáékat. Ezzel együtt Alberto Salomoni együttese irányította a mérkőzést, a Francisco Cruz 8:5-ös hátrányban kért időt. Mit sem használt, a magyarok 11:6-os vezetésre tettek szert. Illékonynak bizonyult az előny, hiszen néhány perccel később már a karibiak léptek meg 13:11-re. Ekkor Dékány Bernadett helyett jött a pályára Soós Nikolett, a csapat pedig 15:13-ra fordított. A hektikus és szoros szett végén koncentrált maradt a csapat, és 25:21-re behúzta a játszmát.

A második felvonás is változó játékot és állást hozott, hol az egyik, hol a másik oldalon nem tudtak mit kezdeni egy-egy életerős lecsapással. Egyik együttes sem tudott ellépni a másiktól, Szakmáry Gréta okos ejtéssel egyenlített 12:12-re – ez csak egy volt a sok egalizálás közül. Trinidad és Tobago néhány percig két ponttal vezetett, Salomoni 12:14-es álláskor időt is kért, s rendet tett a fejekben, mert a játszma hajrája fele közeledve megint erősebbnek bizonyultak a piros mezes magyarok, akik 18:16-ra fordítottak. Csoda-e, ha a rivális szövetségi kapitányának volt mondanivalója a kispadnál… A játszma végül 25:20-szal lett a magyaroké.

A harmadik játszma örömjátékot hozott. A kétszettes vezetés birtokában teljesen felbátorodott a csapat, stabilan 4-5 pontos előnyre tett szert. A hajrára, 14:9-es vezetés után érkezett a pályára Pallag Ágnes, aki tevékenyen hozzájárult a magabiztos játékhoz. A közönség olykor-olykor felhördült a sok ütéses labdamenet láttán, a semleges mexikói nézőknek sem lehetett panasza a szórakoztatásra. A kicsit nagy mellénnyel nyilatkozó karibiak megtapasztalhatták, melyik a jobb csapat. A magyar, amely simán, 25-16-ra húzta be a harmadik szettet, és a meccset is.

A válogatott helyi idő szerint szombat Ausztráliával, vasárnap Mexikóval játszik.

 

Alberto Salomoni:Nagyon boldogok vagyunk. Tudtuk, hogy az ellenfél fizikálisan erős, ugyanakkor hajlamos arra, hogy sok hibát kövessen el. Bíztunk abban, hogyha azt játsszuk, amit tudunk, akkor nyerünk. Minden elismerésem a lányoké, mert betartották a taktikai utasításokat. Lassan kezdtünk, néhány hibát elkövettünk, de aztán irányítottuk a játékot. Nem volt könnyű győzelem, hiszen itt egyetlen sikert sem adnak olcsón. Ismertük a trinidadiak gyengeségeit, ám azért szép pontokat is elértek. Nagyon boldog vagyok a győzelem miatt, viszont nincs idő belefeledkezni, hiszen holnap Ausztrália vár ránk.