Megragadtuk az utolsó esélyt: Izrael-Magyarország 1:3

A magyar férfi röplabda-válogatott helyenként kimondottan jó játékkal négy játszmában legyőzte Izrael csapatát Európa Liga-mérkőzésen, Nyíregyházán. Juan Manuel Barrial együttese így két győzelemmel és három vereséggel áll csoportjában és továbbra is megmaradt a minimális esélye a dániai négyes döntőbe jutásra.

A múlt heti, ukrajnai 3-1-es siker után hazai környezetben is a győzelem volt a magyar válogatott célja Izrael ellen, Együttesünk ennek szellemében kezdte a találkozót Nyíregyházán, és az első technikai szünetben, Pádár Krisztián pontjával 8:6 arányban vezetett. A folytatásban is a mieink jártak előrébb, de amikor megnyugtató előnyt szerezhettek volna, rögtön felzárkózott az ellenfél. A Japánban légióskodó Osokin 11:10-re hozta fel csapatát, a szett harmadik harmada viszont 16:13-ról indult. Szabó Alpár tapsot érdemlő blokkja után már 21:17 állt a táblán, időt is kért az izraeli válogatott. A hajrá a magyaroké volt: Kovács Zolrán foghatatlan szervája után egy hosszúra sikerült izreali ütéssel jutott játszmalabdához a csapat, a csereként beállt Baróti Árpád pedig kialakította a 25:19-es végeredményt.

A térfélcsere után is a magyarok kezdtek jobban, Kovács Zoltán és Pádár Krisztián látványos sánca után 2:0 volt az eredmény. A folytatásban felváltva estek a pontok, egyik csapat sem tudott elhúzni a másiktól. Bozóki Bence egy szépségdíjas megoldással tűnt ki a mezőnyből, A 206 centis Kovács Zoltán alakította 10:10-re az állást, közben viszont az izraeliek egyre inkább játékba lendültek. Látványos labdamenet végén Baróti szerzett pontot, majd Gergye Roland köszönt be. Hiába vezetett együttesünk a második technikai szünetben 16:15-re, izraeli percek jöttek ezután, és ekkor nem volt annyi erő a magyar fiúkban, hogy visszavegyék az irányítást. 17:16-os vezetésünk után mindössze három pontra futotta, így egyenlíteni tudott riválisunk.

A harmadik játszma előtt Juan Manuel Barrial szövetségi kapitány felhívta a játékosok figyelmét, hogy ha kevesebb hibával röplabdáznak – nyitásban, nyitásfogadásban főleg – akkor nem lesz gond. A magyar csapat ezután ismét az első szettben látott játékot mutatta, Kovács Zoltán mellett a csereként beállt Baróti Árpád is rendkívül sokat tett a csapat teljesítményéhez: az első technikai szünetben három, a másodikban pedig már hat ponttal vezetett a magyar válogatott, amely végül 25:23-ra nyerte a játszmát (2:1).

A negyedik szett kőkemény csatát hozott, de a magyar csapat az első technikai szünettől, 8:6-os izraeli vezetés után végig kontroll alatt tartotta a játékot, Keen jól mozgatta a csapatot, a Gergye, Baróti, Kovács Z. hármas remekelt, de Bozóki is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így 16:13-nál már három ponttal vezettek a mieink. A folytatásban is lendületben maradt a magyar együttes, de adta meg könnyen magát az izraeli csapat, 24:19-ről 24:22-re még felzárkózott, de Bozóki nagy erejű ütése eldöntötte a mérkőzés sorsát, 25:22 (3:1). A magyar válogatott ezzel továbbra is versenyben van a Final Fourba jutásért, de ennél sokkal fontosabb, hogy az elmúlt hétvégéhez hasonlóan ismét tétmérkőzést tudott nyerni.

Nézze meg a győztes pontot Bozóki Bencétől ITT!

IZRAEL-MAGYARORSZÁG 1:3 (-19, 20, -13, -22)
Nyíregyháza, Continental Aréna, 500 néző. V: Burhan (török), Zguri (albán).
MAGYARORSZÁG: Bozóki 7, Kovács 19, Pádár 6, Gergye 15, Szabó 10, Keen 2. Csere: Deák (liberó), Baróti 15, Kaszap, Pápai. Szövetségi kapitány: Juan Manuel Barrial
IZRAEL: Kssel 1, Finkelstein 12, Batchkala 7, Saada 8, Goldrin 8, Osokin 6. Csere: Hannoun (liberó), Boulkin, Libling 1, Milstein. Szövetségi kapitány: Grzegorz Rys

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:0, 5:4, 9:7, 14:12, 19:17. 2. játszma: 1:0, 5:4, 11:11, 13:15, 17:16, 19:22. 3. játszma: 2:0, 5:4, 10:6, 16:10, 19:11, 23:13. 4. játszma: 1:0, 3:6, 7:9, 12:11, 18:13, 21:17, 24:19

A meccs legjobbjának választott Kovács Zoltán Hoboth Sándor versenyigazgatóval.

Juan Manuel Barrial (szövetségi kapitány, Magyarország): Elégedett vagyok, mert egy nehéz meccset tudtunk megnyerni. A találkozó néhány szakaszában kifejezetten magas szinten játszottunk. A szélső támadásaink erősök voltak, s úgy gondolom, hogy a jövőre nézve jó úton haladunk.

Grzegorz Rys (szövetségi kapitány, Izrael): Szerintem sokkal jobban játszottunk, mint tegnap Ukrajna ellen, igaz a támadásokban és a nyitásfogadásban ezúttal is akadt bőven hiányosság. Reméljük, az utolsó csoportmeccsünkön Dánia ellen még jobbak leszünk majd.