EL: Fordított válogatottunk Izrael ellen

Második mérkőzésén sikerült győznie a magyar férfi röplabda-válogatottnak, az ukrajnai Ivano-Frankivszkban zajló Európa-ligában. A mieink az első játszma elvesztése után fordítottak és összességében 3:1-re nyertek Izrael ellen.

 

RÖPLABDA, FÉRFI EURÓPA LIGA, 1. FORDULÓ, 2. MÉRKŐZÉS

Magyarország – Izrael 3:1 (–22, 15, 16, 22)

Ivano-Frankivszk (Ukrajna), 100 néző. V: Koiv (észt), Juracek (szlovák).

Magyarország: Németh Sz. 20, Rása 6, Pádár 22, Gergye 15, Kovács Z. 1, Keen 2. Csere: Deák, Pápai 1 (liberók), Szabó A. 8, Kaszap, Baróti Szövetségi kapitány: Juan Manuel Barrial.

Izrael: Finkelstein 9, Batchkala 8, Zemlianukhin 5, Goldrin 12, Sokolov 5, Milstein. Csere: Hannoun (liberó), Osokin, Boulkin 3, Saada, Kssel 1, Libling. Szövetségi kapitány: Grzegorz Rys.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 6:8, 10:8, 13:13, 16:15, 16:18, 19:22, 21:24. II. játszma: 4:2, 4:5, 8:6, 14:9, 18:11, 24:14. III. játszma: 0:3, 6:5, 6:8, 10:9, 14:10, 16:11, 19:12, 19:15, 24:16. IV. játszma: 4:4, 8:5, 11:6, 14:8, 16:10, 16:14, 19:15, 21:20, 24:22.

 

Az elején még kicsit bizonytalankodott a csapat – a tegnapi naphoz hasonlóan megint sok volt a szervarontás a játszma elején, így az izraelieknek volt két pontos előnye a szünetben, de pihenő után Rása Alex nyitássorozatával azonnal megfordítottuk az eredményt. A tegnapihoz képest amúgy csak egy helyen változott a kezdőcsapat: a keret legfiatalabbja, Keen Cameron kezdett feladóként. A második szünetig maradt is a magyar vezetés, akkor viszont az izraelieknek volt egy négyes sorozata, és ez megbosszulta magát a játszma végén (22:25).

A második szett Gergye Roland ászával, aztán Németh Szabolcs mértani pontosságú ejtésével kezdődött, és ez megadta az alaphangot. Bár egyszer fordítottak az izraeliek, de szerencsére Pádár Krisztián a legjobbkor talált magára, így gyorsan visszavettük a vezetést, sőt öt ponttal is megléptünk. Rása is remek centerpontokat szerzett, s többel is vezethettünk volna, ha a játékvezetők nem fújnak folyamatosan hálóhibákat a mieinknél. Németh Szabolcs nyitásaival aztán már hétre is nőtt az előny, Szabó Alpár blokkjával pedig tíz volt közte. Az i-re a pontot Németh bombája tette fel (25:15).

A harmadik játszma három izraeli ponttal kezdődött, de mielőtt megijedhettünk volna Pádár bombája után, az ő ászával sikerült egyenlíteni. 5:5 után pedig a liberó, Pápai Péter mentését nézték be, így liberóponttal sikerült a vezetést is átvenni. Fordulatos volt a játék, felváltva vezettek a csapatok, de Szabó Alpár blokkja a szett közepén áthatolhatatlan volt, s így sikerült meglépnünk négy ponttal is. Azért nem öttel, mert a játékvezető piros lapot adott a reklamáló Gergyének, aki egy egyértelmű kettős érintést kért számon rajta. Azonban ez sem törte meg a mieink lendületét, Pádár ászával már hétre nőtt a különbség. Ezután ugyan három ellenfélpont következett, de aztán Juan Manuel Barrial időkérését követően Németh megtörte a sorozatot, s innen pedig minden ment a maga útján: ezúttal Gergye fejezte be a szettet (25:16).

A negyedik játszma elején megint összekapták magukat az izraeliek, és 5:5-ig tartották a lépést, de aztán sikerült alaposan megszerválni őket, s a szünetre már három pont volt a mieink előnye. A másodikban pedig már a duplája: úgy látszik a mieink belőtték a szervákat, mert az ellenfél ezúttal nem tudott mit kezdeni velük. jellemző adat, hogy míg az első játszmában hét nyitást rontottak a mieink, addig a következő kettőben összesen hatot, viszont tíz ászt is összehoztak. A pihenő után viszont egy kicsit megakadt a szekér, sorozatban négyszer volt eredményes az ellenfél, de egy időkéréssel sikerült rendezni a sorokat. Ennek a játszmának a vége azért szorosabbra sikeredett, de szerencsére a kritikus pillanatokban a helyén volt a mieink szíve és esze. Végül két meccslabdája volt a mieinknek, amelyikből már az elsőt sikerült kihasználnia Rásának (25:22).

Juan Manuel Barrial: – A meccs előtt azt kértem a fiúktól, hogy kevesebbet hibázzanak, mint tegnap. Ez első szettben ez még nem jutott el a tudatukig, de aztán ők is megértették, hogy csak így nyerhetnek. Ezt követően már sokkal összeszedettebben, koncentráltabban és határozottabban játszottak, ami meg is hozta a gyümölcsét. Ezt az utat kell tovább folytatni…

 

A csoport másik mérkőzésén: Dánia – Ukrajna 3:0

A csoport állása: 1. Dánia 6 pont (6:0), 2. Ukrajna 3 (3:3), 3. MAGYARORSZÁG 3 (3:4), 4. Izrael 0 (1:6)