EL: A kapitány szerint a legnehezebb ellenféllel kezdünk

Pénteken délután, magyar idő szerint 15 órakor kezdi meg szereplését férfi röplabda-válogatottunk az Európa Ligában, az ukrajnai Ivano-Frankivszkban. A magyar küldöttség rendben megérkezett, s még az este folyamán edzett is egyet. A dánok elleni nyitótalálkozó előtt Juan Manuel Barrial szövetségi kapitány nyilatkozott honlapunknak.

Közel nyolc órás zötykölődés után érkezett meg férfi válogatottunk Nyíregyházáról az ukrajnai Ivano-Frankivszkba. A két város távolsága közúton ugyan csak 380 kilométer, ám az ukrán utak minősége erősen hagy némi kívánnivaló maga után – kíváncsiak lennénk, hogy például a dán csapat vajon mit szólt az ilyen utak láttán –, ráadásul még a határon is váratták a mieinket majd’ egy órát. Így aztán a reggeli háromnegyed nyolcas indulás követően, helyi idő szerint már öt óra is elmúlt (egy óra az időeltolódás), mire a mieink elfoglalhatták szobáikat.

Sajnos az ottlét, az utazáshoz hasonlóan tele volt kátyúkkal: kezdődött azzal, hogy a vendéglátók nem készültek uzsonnával a csapat számára, még szerencse, hogy a többek között oroszul is kitűnően beszélő csapatvezető, Veres Péter ki tudott udvarolni a személyzetből egy kávét és egy kis harapnivalót.

A másik kellemetlenség a csarnokban érte a mieinket. Az értesítés alapján ugyanis hétkor kezdődött a csapat edzése, a busz pedig fél órával korábban érkezik a szállodához. A busz ott is volt, és annak rendje és módja szerint el is vitte a küldöttséget, ám az amúgy atlétikai  csarnokból átalakított pályán hétkor még javában az izraeliek edzettek, egészen fél nyolcig. A játékosok a fél óra plusz pihenő helyett türelmesen vártak a sorukra: „Már megszoktuk…” – mondták többen is legyintve. A fél óra elteltével aztán annál intenzívebb tréninget produkáltak.

„Meg vagyok elégedve a csapat felkészülésével, az elmúlt napokban már remekül mozogtak a fiúk – mondta el honlapunknak Juan Manuel Barrial szövetségi kapitány. – A világbajnoki selejtezőkön is jó formában voltunk, de utána kaptak a játékosok két és fél nap pihenőt, s ekkor némileg leengedett a társaság. A múlt héten, amikor elkezdtük a felkészülést Nyíregyházán, akkor az első napokban fel kellett újra pörgetni a csapatot.”

Az Európa Ligában Dánia, Izrael és a mostani házigazda Ukrajna lesz a mieink ellenfele. A csoport a jövő héten, Nyíregyházán is játszik egy kört, s a négyes döntőbe a házigazda dánok mellett a két csoport három legjobban szereplő csapata jut majd be.

„A vb-selejtezőkön több olyan csapat is volt, amely sokkal erősebb volt a miénknél, itt viszont három, nagyjából hasonló képességű válogatottal kell majd felvennünk a versenyt. Ahhoz hogy sikeresek legyünk velük szemben, végig ott kell lennünk fejben és a meccseken a maximumot kell majd nyújtanunk. Emellett nem szabad elengednünk több ponttal az ellenfeleket, folyamatosan ott kell lennünk a nyomukban, persze a legjobb az lenne, ha nekik kellene futniuk az eredmény után.”

A kapitány szerint a három közül a legnehezebb ellenfél éppen az a Dánia lesz, amellyel első meccsét vívja a csapat. A skandináv ország válogatottjával egy hónapja Dunaújvárosban mérték össze erejüket a mieink, s akkor az A keretek összecsapását 3:2-re a dánok, másnap a B-ken ugyanilyen arányban a magyarok nyertek.

“Akkor még eléggé a felkészülés elején jártunk, ráadásul azóta csatlakozott a kerethez Baróti Árpád, Deák Márk, Kovács Zoltán és Pádár Krisztián is. Mi azóta erősödtünk, az ő csapatuk viszont nem változott. Kiváló a fogadásuk, és az abból épített támadásaik, de nekünk pont a szervák az erősségeink. A nyitásainkkal lehet keresnivalónk ellenük, feltéve, ha keveset hibázunk, mert ellenkező esetben éppen magunkat fogjuk hátrányos helyzetbe hozni.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
Kaszap Tamás (Stiinta Baia Mare – román), Keen Cameron (Fino Kaposvár) – feladók;
Baróti Árpád (Kepco – dél-koreai), Gergye Roland (Paris Volley – francia), Bozóki Bence (Fino Kaposvár), Dávid Csanád (Waremme – belga), Németh Szabolcs (Steaua Bucuresti – román), Pádár Krisztián (Woori – dél-koreai) – ütők;
Kovács Zoltán (Stiinta Baia Mare – román), Nagy József (Fino Kaposvár), Szabó Alpár (Korson Veto – finn), Rása Alex (Openhouse-Szolnok) – centerek;
Pápai Péter (Komarno – szlovák), Deák Márk (Fino Kaposvár) – liberók.

VÁLOGATOTTUNK PROGRAMJA A HÉTEN:
Június 9., péntek
15:00 Magyarország – Dánia (férfi Európa Liga)
Június 10., szombat
15:00 Magyarország – Izrael (férfi Európa Liga)
Június 11., vasárnap
18:00 Ukrajna – Magyarország (férfi Európa Liga)

A csapat első ukrajnai napjáról készült képgaléria itt tekinthető meg