Jöhet az újabb klasszikus! 

Eljött a várva várt pillanat: a 2023/2024-es idényben először mérkőzik meg egymással a Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda. 

Hogy miért is számít ez a párosítás kiemelt jelentőségűnek? Nos, 2011 óta összesen tíz (!) magyar bajnoki címet nyert ez a két csapat, ötöt a Vasas (2012, 2013, 2019, 2022, 2023), ötöt a Békéscsaba (2014, 2015, 2016, 2017, 2018). Ráadásul, ez a két együttes éppen egymás ellen játszotta a legutóbbi két Extraliga-kiírás, illetve az idei Magyar Kupa döntőjét is. Ezek az összecsapások rendre teltház előtt zajlottak, s a játékot nézve is igencsak magas színvonalat képviseltek.

Alighanem a ma délutáni bajnoki rangadó is sok izgalmat tartogat nekünk. A Vasas egy ötjátszmás szerdai BL-meccs után érkezik a csabaiakhoz, akik tegnap jelentették be a 22 éves horvát ütő, Luna Becic szerződtetését. Ha az Extraliga-szereplésüket nézzük, mindkét csapat jó formában van: a Vasas címvédőhöz méltóan kezdett, eddigi hat mérkőzését egyaránt megnyerte és 18:3-as szettaránnyal áll a tabella élén. A Békéscsaba ugyan elvesztette szezonbeli első bajnokiját a Nyíregyháza ellen, azóta viszont sorozatban négy találkozón győzött, ráadásul mindegyiken 3:0-ra.

Ami a két csapat egymás elleni mérkőzéseit illeti: a legutóbbi 10 bajnoki találkozójukból hetet nyert a Vasas, hármat a Békéscsaba. Ennek a tíz meccsnek a fele ötjátszmás küzdelmet hozott, viszont a legutóbbi négy Extraliga-mérkőzésük rendre rövidebb idő alatt – egyszer 4, háromszor 3 játszmában – dőlt el.

Mindkét gárda komoly szintet képviselő külföldi röplabdázókkal rendelkezik, de több meghatározó magyar játékos is náluk üti a labdát. A Békéscsaba jelenlegi keretéből Pintér Andrea, Kump Alíz, Glemboczki Zóra és Kertész Petra is részt vett az idei Európa-bajnokságon, de Molcsányi Rita, Bodnár Dorottya és Kotormán Réka is volt korábban magyar válogatott. A Vasas részéről Török Kata, Papp Orsolya, Jámbor Cecília és Szalai Anna léptek pályára idén a nemzeti csapatban, de Juhár Dalmát és Gyimes-Capet Zsófiát is láthattuk már korábban válogatott színekben játszani.

A ma 16 óra 30 perckor kezdődő Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda női bajnoki rangadót Jámbor Tamás és Adler László vezeti majd, a vonalbírók pedig Bibók Ferenc és Takács Ádám lesznek. A találkozó ezúttal is jelentős országos médiafigyelmet kap, az M4 Sport+ élőben közvetíti.