Egy szettig az oroszokat is szorongattuk

Ezúttal a papírforma érvényesült: az Európa-bajnoki címvédő orosz válogatott három játszmában győzte le a helyenként jól játszó, sőt egy szettig velük partiban lévő magyar csapat ellen. Azonban a meccs végére az előző három nap tizenöt szettet pályán töltő válogatottunk elfáradt.

 

RÖPLABDA, NŐI VB-SELEJTEZŐ, 2. KÖR, 4. MÉRKŐZÉS

Magyarország – Oroszország 0:3 (–11, –21, –7)

Eszék, 100 néző. V: Popovics (szerb), Michlic (lengyel)

Magyarország: Dékány 8, Nagy E. 5, Liliom 3, Szakmáry 11, Dobi 7, Bleicher R. 1. Csere: Kötél D., Szpin (liberók), Kötél Zs., Pallag, Villám, Kalotai 1. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Oroszország: Frolova, Goncsarova 16, Zarjazko 13, Fetyiszova 8, Kosianenko 1, Parubec 9. Csere: Tretyakova, Galkina (liberó), Koseleva 15. Szövetségi kapitány: Vlagyimir Kuzjutkin.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 5:2, 6:8, 8:8, 8:14, 9:16, 10:20, 10:24. II. játszma: 6:3, 8:6, 12:7, 13:14, 16:15, 17:18, 20:24. III. játszma: 2:1, 4:8, 6:16, 7:21, 7:24.

 

Bár a meccs első pontját az oroszok szerezték, nem kellett sokat várni a történelmi magyar pontra sem: mindjárt a második labdamenetben a mieink is eredményesek voltak, sőt a vezetést is átvették. Sikerült meglepnie a mieinknek a szbornaját, amely 5:2-es magyar vezetésnél kezdett el ébredezni. Sajnos elég gyorsan magukhoz tértek, mert az első technikai szünetben már ők vezettek, de ezután sem hagyták a mieink leszakítani magukat, így 8:8-nál pedig megint egyenlő volt az állás. Sajnos ekkor utoljára, mert ezt követően már csak három pontot engedélyeztek a mieinknek (11:25).

Ekkor sem omlottak össze a mieink, és a második játszma elején is magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek köszönhetően el is húztak három ponttal. A szett közepén aztán 12:7-re is vezettek, s már ekkor több pontot csináltak, mint az első felvonásban összesen. Persze megint jött az orosz henger, még a második szünet előtt fordítottak is, de a pihenőben így is egy ponttal a mieink mentek. 18:18-ig tartották a lépést a lányok és végül sikerült húsz pont fölé jutniuk (21:25).

A harmadik játszma elején 2:1-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Sajnos ezen a meccsen utoljára, mert ezután már nem ismertek könyörületet az oroszok. Az első szünetben négy, a másodikban pedig tíz pont volt a különbség, így Alberto Salomoni pályára küldte a fiatalok közül Kalotai Zsófiát és a születésnapos Villám Lillát is. Ebben a játszmában sajnos a tízből sem tudott kijönni a csapat, de tekintve az előző három napon lejátszott tizenöt szettet, ez annyira nem is csoda (7:25), így is a magyar drukkerek vastapsa közepette vonult le a csapat a pályáról.

 

Alberto Salomoni: – Ahogy gondoltuk, nagyon nehéz ellenféllel játszottunk ma. Az első két szettben a saját játékunkat próbáltuk játszani, s ez olyan sikerrel ment, hogy az orosz kapitány végül a legveszélyesebb fegyvereit is bevetetette. Nagyon jól játszottunk a második szettben, de 18:18 után három pontot vesztettünk, a harmadikban pedig már nagyon nehéz volt talpra állnunk. Ekkor megpróbáltam lehetőséget adni azoknak is, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, hogy átérezzék, milyen egy ilyen rangos ellenfél ellen pályára lépni. Úgy gondolom, hogy az eddig látottak alapján, jó úton járunk. Azt kívánom, hogy holnap egy győzelemmel zárjuk a tornát, mert a lányok ezt megérdemlik.