Teher nélkül az oroszok ellen

Szombat délután az Eb-címvédő Oroszországgal játszik női válogatottunk az Eszéken zajló világbajnoki selejtezőn. Mivel ellenfelünk a csoport favoritja, ezért lányaink teher nélkül léphetnek ma pályára, amiből bármi kisülhet.

 

Papíron a házigazda horvátok is esélyesebbnek számítottak a mieinknél, ám úgy látszik, a papírforma ezen a selejtezősorozaton teljesen felborult. A mieink tegnap úgy fordítottak a hazaiak ellen 0:2-ről, hogy a második játszmában hat szettlabdájuk is volt, mégis elbukták. Más csapatot ez ilyenkor demoralizálni szokott, a mieink azonban fantasztikus küzdőszellemről tanúbizonyságot téve ekkor sem adták fel, hanem sorozatban három szettet nyerve megfordították a meccset.

A küzdőszellemmel egyébkén az első két meccsen sem volt probléma, egész egyszerűen ezeken a meccseken nem volt szerencsénk, hiszen a görögök ellen 2:1-es vezetésnél Szakmáry Gréta, az osztrákok ellen meg Soós Nikolett sérült meg. Mintha valaki egy voodoo babával hozott volna rontást a mieinkre.

Soós Niki egyébként a tegnapi meccset a kispadon szurkolta végig. „Szerencsére nincs komolyabb baj, se törés, se szakadás – mondta el a békéscsabaiak csapatkapitánya –, most folyamatosan jegelem a bokámat. Ugyan itt Eszéken már nem fogok játszani, de aztán a felkészülés következő szakaszában már ott leszek a többiekkel. Fantasztikusan küzdöttek ma a lányok, minden dicséretet megérdemelnek. Innen a kispadról ezt sokkal izgalmasabb átélni, mint a pályáról, de a legfontosabb, hogy végre megtört a jég…”

A péntek éjszakába nyúló mérkőzés után Alberto Salomoni úgy döntött, hogy nem fárasztja még a lányokat egy plusz edzéssel az oroszok elleni meccs előtt – persze az is lehet, hogy az éppen ma 20. születésnapját ünneplő Villám Lillát akarta meglepni (akinek ezúton is nagyon boldog születésnapot kívánunk) –, és törölte a délelőtti tréninget.

Ami egyébkén az oroszok elleni mérlegünket illeti, bármilyen hihetetlen, de a Szovjetunió 1992-es felbomlása óta egyszer sem találkozott még a két válogatott, azaz a mostani lesz a premier. A hetvenes években még a Gabi néni féle csapat kétszer megütközött az Orosz Szovjet Szövetségi Köztársasággal, azokat a meccseke azonban a mieink nyerték. Legyen így ma is!

Itt tegyük hozzá, bármilyen félelmetes az orosz csapat híre, tegnap ők is megszenvedtek a görögökkel, hiszen a második játszmát elvesztették és a negyedikben is „égtek” 20:16-ra, végül azonban blokkjuknak köszönhetően fordítani tudtak. Egy biztos, a mieink ma teher nélkül léphetnek pályára ellenük, s ebből bármi jó is kisülhet…

 

A pénteki eredmények:
Grúzia – Ausztria 0:3
Görögország – Oroszország 2:3
Magyarország – Horvátország 3:2

 

A csoport állása: 1. Oroszország 9 pont (9:1), 2. Görögország 5 (7:5), 3. Ausztria 5 (6:5), 4. Magyarország 4 (7:8), 5. Horvátország 4 (5:6), 6. Grúzia 0 (0:9)

 

A szombati program:
15:00 Grúzia – Görögország
17:30 Magyarország – Oroszország
20:00 Ausztria – Horvátország