Drámai vég a görögök ellen

Ötszettes mérkőzésen, óriási csatában maradt alul a magyar női röplabda válogatott a Görögország elleni világbajnoki selejtezőn. A mieink 2:1-es vezetésénél megsérült a csapat egyik legjobbja, Szakmáry Gréta, amely – bár a csapat így is remekül küzdött – sajnos végzetesnek bizonyult.

 

RÖPLABDA, NŐI VB-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
Magyarország – Görögország 2:3 (–18, 20, 20, –21, –13)
Eszék, 100 néző. V: Sikanjic (szlovén), Popovics (szerb).
Magyarország: Dékány 15, Nagy E. 5, Liliom 13, Szakmáry 21, Dobi 14, Kötél Zs. 1. Csere: Kötél D., Szpin (liberók), Bleicher R. 2, Soós 11, Kalotai 2, Pallag. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.
Görögország: Lampruszi 16, Merteki 8, Vaszilantonaki 17, Hantava 15, Giota 11, Hrisztodulu 6. Csere: Konomi (liberó) Kalantaridu, Nomiku 7, Csohaci. Szövetségi kapitány: George Russzisz.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 0:4, 3:5, 6:8, 8:13, 10:17, 14:17, 18:24. II. játszma: 5:1, 9:4, 9:8, 15:9, 16:10, 18:17, 21:18, 24:20. III. játszma: 7:8, 9:11, 12:11, 14:16, 16:20, 19:24. IV. játszma: 1:4, 5:5, 5:8, 8:9, 9:13, 13:16, 18:18, 21:24. V. játszma: 1:3, 5:3, 8:7, 10:8, 12:13.

 

Nem kezdtük túl jól a meccset, 0:4 után Alberto Salamoninak kellett rendeznie a sorokat, de ezt követően beindult a gépezet és a több tucatnyi magyar szurkoló buzdítása közepette fel is zárkózott a csapat. Sajnos a szett közepén aztán megint gödörbe kerültünk és már héttel is vezettek a görögök. Hosszú hajrát nyitottak a mieink, és Szakmáry Gréta valamint Dobi Edina pontjaival sikerült is szűkíteni a különbséget, de már túl későn kaptak erőre a mieink, a szett így is elúszott (18:25).

Amilyen rosszul kezdődött az első játszma, olyan jól a második: 5:1-nél ezúttal a görög kapitány volt kénytelen időt kérni, ez azonban nem törte meg a mieink lendületét. A technikai szünet azonban igen, s öt pontról egyre olvadt a hátrány. Ezúttal a magyar kapitánynak kellett rendeznie a sorokat, s a csereként beálló Kalotai Zsófia nyitássorozatával sikerült is négy pontra növelni az előnyt. 13:9-nél a játékvezetők problémáztak valamin, s emiatt percekig állt a játék, de ez sem tudta visszavetni a mieinket. A második szünetben hat volt az előny, de megint a mieinknek jött rosszul a pihenő, és ez pillanatok alatt egyre olvadt. Szerencsére egy újabb időkérés után megint megléptek a mieink, és ez már elég volt a játszma megnyeréséhez: az i-re a pontot Szakmáry bombája tette fel (25:20).

Kalotai és Soós Niki aztán bent is ragadt a csapatban, a harmadik játszmára is, amely viszont szorosan kezdődött, fej-fej mellett haladtak a csapatok az első szünetig, s bár utána kettővel is vezettek a görögök, Liliom Rita ásza már a mieinket jutatta előnyhöz. Ezután megint óriási csata alakult ki, a végjátékra azonban a mieink négy pontos előnnyel érkeztek, és aztán Soós bombájával fejezték be (25:20).

A vezetés azonban vezéráldozattal járt: az első szettlabdánál fájdalmas arccal kapott a lábához a csapat egyik legjobbja, Szakmáry Gréta, aki aztán nem is tudott visszaállni. Nem is kezdtünk jól, de szerencsére ekkor meg Dobi Edina tartotta a meccsben a csapatot. A pihenőkor azonban megint három volt a különbség, s ez nem változott a második technikai időre sem. Ezt követően azonban sikerült kiegyenlíteni, de egy görög időkérés után, megint ellenfelünk lépett meg és végül nyerte a játszmát is (21:25).

Kezdődhetett tehát a döntő ütközet, amely görög előnnyel indult, de aztán a mieink villámgyorsan fordítottak. Elszakadniuk azonban nem sikerült, de Bleicher Réka hálón átcsorduló ászával így is a mieink vezettek a térfélcserénél. Aztán Nagy Esztó két briliáns pontja következett, és így két pontos előnyből kezdhettük a végjátékot. A görögök azonban sorozatban három pontot szereztek, majd meccslabdájuk is volt, amit egy jó blokkal ki is használtak (13:15).

A csapat így is minden dicséretet megérdemel, hiszen remekül küzdöttek, de Szakmáry sérülése sajnos végzetes volt. A feladat persze továbbra sem változott, hiszen a továbbjutáshoz a házigazda horvátokat kell legyőzni várhatóan, ha ez sikerül pénteken, akkor a továbbra is elérhető a cél.

Alberto Salomoni: – Nagyon szoros volt első hivatalos mérkőzésem. Sajnálom a lányokat, mert a játék bizonyos elemeiben sokkal jobbak voltunk. Az egész csapat hozzátett a jó teljesítményhez, ami jó jel, mert azt mutatja, hogy nagy dolgokra leszünk képesek. A teljesítménnyel elégedett vagyok, az eredménnyel nem, mert mi jobban megérdemeltük a győzelmet. Jobban támadtunk és jobban is fogadtunk, csak sajnos kulcsszituációkban megremegett a kezünk és Szakmáry Gréta sérülése is a legrosszabbkor jött.