Nem csak a szeptember 22. autómentes nap Békéscsabán

Immáron 25 éve szeptember 22. az európai autómentes nap, melyhez egyre többen csatlakoznak a világ minden tájáról. Így tesz a Swietelsky-Békéscsaba is: a játékosok azonban nem csak ezen a napon pattannak biciklire, hiszen a kerékpár számít az első számú közlekedési eszköznek Békéscsabán.

 

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület már évek óta nagy figyelmet szentel a környezettudatosságnak és a fenntarthatóságnak, emellett az egészséges életmód elkötelezettje. Ahogy azt a klub honlapján is olvashatjuk, már kilenc éve folyamatosan “céges” kerékpárt biztosítanak az extraligás csapat játékosainak, amivel igazi precedens teremtettek, hiszen azóta számos európai klub is átvette ezt a kezdeményezést. Egyedi “rendszámtáblával”, vagyis a játékosok mezszámával ellátott kerékpárok elnyerték mindenegyes Békéscsabán megforduló röplabdázó tetszését. A városban a lehetőségek is adottak a kerékpáros közlekedéshez, hiszen több, mint 70 kilométernyi kerékpárút-hálózat szövi át a várost. Nem csak a röplabdázók, hanem az itt élők több, mint egyharmada rendszeresen használja a rendelkezésére álló kerékpárutakat.

A kezdeményezés nem valósulhatott volna meg a támogatók és mecénások nélkül, akik akkor is a klub segítségére siettek, amikor Viktoriia Oliinyk kerékpárját ellopták és újra volt szüksége.

„Kilenc éve jött az ötlet, hogy támogatóink segítségével, minden játékosunknak és a szakmai stáb tagjainak egyedi a nevükkel és a számukkal ellátott kerékpárt biztosítsunk. Ismereteink szerint a projekt ötletét azóta Európa több országában is átvették, ami örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket. A klub számára kiemelten fontos a fenntartható fejlődés, szeretnénk a jövő generációjának jó példát mutatni. Békéscsabán nagyszerű a kerékpáros infrastruktúra, az előző évek során jelentős fejlesztések valósultak meg” – nyilatkozta a békéscsabai klub honlapjának Baran Ádám, a klub első embere.

„Nagyon jó dolognak tartom az autómentes napot, hiszen ez a környezetbarát közlekedésre hívja fel a figyelmet. Úgy gondolom, hogy nekünk, csabaiaknak nem is kellett „rászokni” erre, hiszen mi mindig is ezt láttuk itt Békéscsabán, ahol az emberek többsége biciklivel jár. Rengeteg kerékpárút van, ami kényelmessé teszi ezt a fajta közlekedést, az újonnan érkezők is mindig nyitottak és örömmel használják a névre szóló kerékpárjukat” – tette hozzá a klub saját nevelésű ütője, a magyar válogatott Glemboczki Zóra.

A kezdeményezés nemzetközi sajtóvisszhangot kapott ugyanis a kontinentális röplabda szövetség, a CEV is beszámolt róla a honlapján.

 

Forrás és fotó: BRSE