Igazodási pont lett a sporttudományos konferenciák sorában a békéscsabai!

Idén is megrendezte a BRSE – a Magyar Röplabda Szövetséggel közösen – a nemzetközi sporttudományos konferenciáját az egyesület akadémiáján. A második alkalommal életre hívott esemény ezúttal is elérte a célját, hisz az – olimpiai bajnokokat is felvonultató – előadók színvonalas prezentációkkal készültek, míg a közönség soraiban többek között korábbi válogatott sportolók és szövetségi kapitányok is helyet foglaltak.

Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere és Baran Ádám klubelnök mellett Baji Balázs nyitotta meg a pénteki eseményt. A békéscsabai születésű, korábbi világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség Zrt. (NSÜ) sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy ne csak sportnemzet, hanem sportolónemzet is legyen Magyarország. Baji Balázs után Baran Ádám bevezetője következett, amelyben elhangzott, hogy a békéscsabai összejövetel most már igazodási pont a sporttudományos konferenciák sorában itthon. A Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagjaként is dolgozó sportvezető az összefogást hangsúlyozta, hogy egy irányba húzzon minden sportági szereplő, jelezve, itt az idő, hogy szakítsunk a kényelmes középszerrel és a lehető legjobbá kell válni!

Az első előadást Baji Balázs tartotta a nemrég véget ért budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán, rögtön azzal kezdve, még mindig benne van a vb élménye, mai napig sokan állítják meg az utcán, hogy gratuláljanak neki. Kiemelte, a szervezőbizottság és az ország bizonyította, hogy olyan feladatokat is meg tud oldani, amelyeket sokan nem hittek volna, hogy képes lehet megcsinálni. Hangsúlyozta, valóban élményt adtak a világnak, a verseny társadalmi hatása pedig tovább él hagyományként országszerte. Baji Balázs színes történetként azt is megosztotta a népes hallgatósággal, hogy a Budapesten távolugrásban aranyérmet nyert szerb Ivana Vuleta pályafutása elején a békéscsabai atlétikai klub futófolyosóján is bontogatta a szárnyait edzőtáborozása során.

Mester Gyula, a jugoszláv férfiválogatottal többek között olimpiai aranyat nyerő korábbi klasszis center, a Szerb Röplabda Szövetség elnöke videóinterjúban mesélt ötkarikás élményeiről, továbbá a két ország sportági szervezetének együttműködéséről és a magyar röplabda jövőbeli fejlődéséről is. A játékosként válogatott, magyar bajnok és kupagyőztes, immár az MRSZ ügyvezetőjeként tevékenykedő Vatai Gabriella interaktív formában beszélt a sportolói életpályamodell szerepéről és jelentőségéről, arról, hogy milyen lehetséges jövőképek vannak a sportpályán túli életben. A sportvezető hangsúlyozta a hosszú távú eredményességet biztosító sportolói életpályamodell jelentőségét.

A magyar férfi vízilabda-válogatottal játékosként olimpiát, szövetségi kapitányként Európa-bajnokságot nyerő Märcz Tamás, az NSÜ sportszakmai és módszertani igazgatója a csapatmunka fogalmáról, a csapategység kialakításáról tartott beszámolót, arról, hogy mitől lesz valaki egyéniség, miért érték az egyéniség, továbbá arról, hogy milyen kihívások és feladatok érik az edzőt, mint egyéniséget. Märcz Tamástól bepillantást nyerhettünk az egyén, mint szponzorációs érték és mint márkanév témájába is, megemlítve a a játékosok iránti szponzori és marketing érdeklődést is.

Lénárt Ágota, sportpszichológus, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense „Téthelyzetben csúcsformában – sportpszichológia a gyakorlatban, bajnoknevelés” címmel tartott széles körű előadást; Csurka Gergely, a Magyar Úszó és a Magyar Vízilabda-szövetség kommunikációs vezetője az edzői és a sportolói kommunikáció napjainkban való fontosságáról beszélt korábbi sztorikat is felemlegetve, míg Sáfár Sándor, az NSÜ Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek Igazgatóságának vezetője a terhelés és a pihenés modern megközelítéseibe avatta be a résztvevőket.

A színvonalas és érdekes előadásokkal tarkított egész napos rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel és a kérdések félórájával zárult.