Vereség Szlovénia ellen, nem jutunk Eb-nyolcaddöntőbe

Gent, 2023. augusztus 22. Nacsa-Pekárik Eszter (háttal, b) és Németh Anett (j), valamint Masa Pucelj, a szlovén válogatott játékosa (k) a nõi röplabda Európa-bajnokság csoportkörében játszott Magyarország - Szlovénia mérkõzésen Gentben 2023. augusztus 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Válogatottunk negyedik csoportmérkőzését is elvesztette a kontinenstorna genti csoportjában, a szlovénok elleni kudarccal pedig eldőlt, hogy nem jut nyolcaddöntőbe. 

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, A CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország-Szlovénia 0-3 (-19, -18, -16)
Gent, 400 néző. Vezette: Simonovic (svájci), Ewald (német)
Magyarország: Lászlop, Boskó 1, Glemboczki 10, Nacsa-Pekárik 5, Németh A. 18, Kiss G. 5. Csere: Tóth F., Kertész (liberók), Petőváry 1, Berkó, Török, Pintér 1. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Szlovénia: Najdic 1, Lorber Fijok 13, Planinsec 7, Mlakar 11, Pucelj 13, Milosic 15. Csere: Banko (liberó), Pogacar , Zatkovic . Szövetségi kapitány: Marco Bonitta
Edzői értékelés:
Alessandro Chiappini:Szomorú vagyok, mert bár komoly nehézség számunkra fizikálisan ilyen erős csapatok ellen játszani, a fő baj az, hogy ha tét van, akkor megijedünk. A lengyelek ellen nem volt és jól játszottunk, ma, amikor nyerni kellett volna, olyan volt, mintha pályán sem lennénk. Technikailag, taktikailag és hozzáállásban sem hoztuk, amit tudunk, ezért elnézést kérek. Meg kell tanulnunk menedzselni a rajtunk lévő nyomást, ehhez pedig sok ilyen meccsre van szükség.

Negyedik csoportmeccsükön az előzetesen leginkább verhetőnek tartott szlovén válogatott várt mieinkre. Ellenfelüknél az utóbbi években a magyarokéhoz hasonló fiatalítást hajtott végre Marco Bonitta vezetőedző, a találkozóra riválisunk hozzánk hasonlóan nyeretlenül készült.

Alessandro Chiappini magyar szövetségi kapitány nem változtatott legutóbbi kezdőcsapatán, abban újra Kiss Gréta, Boskó Ágnes, Lászlop Alexandra, Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett és Glemboczki Zóra szerepelt, a liberóként Tóth Fruzsina és Kertész Petra felváltva szerepelt. 

A találkozó elejére megérkezett a tízfős magyar keménymag, amely már a bemelegítés előtt hangosan buzdította övéit. 

A magyaroktól Kump Alíz mellett ezúttal Vezsenyi Adrienn sem volt bevethető, a feladóátlónak a keddi edzésen eltört az egyik ujja.

A szlovénok kezdték jobban a mérkőzést, nekünk a támadásbefejezésünk mellett a nyitásfogadásunk is dadogott, így annak ellenére is hátrányban voltunk, hogy ellenfelünk viszonylag sok ajándékponttal segített (8-11). Chiappini időkérése után állandósult a különbség, de a magyar térfélen is mindig a lehető legrosszabbkor jött egy rontás, így közelebb zárkózni nem tudtunk (14-18). A mezőnymunkánk sem volt az igazi, a szlovén támadók jó hatékonysággal dolgoztak, s mivel blokkokból és ászokból extrapontokat is tudtak hozni, végig vezetve szerezték meg a vezetést (19-25, 0-1).

A második játszmára visszatért a magyarok egy nappal korábbi, lengyelek elleni lelkesedése, s hárompontos hátrányunkat hamar eltűntettük (5-4). Szoros volt a mérkőzés, egyik válogatott sem tudott nagy előnyt kialakítani. Nálunk Németh volt a fő pontfelelős, míg a túloldalon jobban megoszlottak a terhek a játékosok között (12-12). A hajrára, kétpontos hátrányban Kisst Török Kata váltotta, de a következő két labdamenet is a riválisé lett, így nehéz helyzetbe kerültünk (15-19). A végjáték nem hozott újabb fordulatot, így biztossá vált, hogy nem jutunk nyolcaddöntőbe (18-25, 0-2).

A harmadik szettre maradt az előző végjátékában pályára küldött Pintér Andrea, de az ő beállása sem javított a magyar csapat teljesítményén. A szlovénok minden játékelemben jobban teljesítettek, s előnyüket folyamatosan növelték (6-11). A mieinknek ugyan voltak fellángolásai, de a ki nem kényszerített hibák száma is magas volt, így riválisunk közel tízpontos előnyt épített ki (10-17), s végül simán, 86 perc alatt lezárta a mérkőzést (16-25, 0-3).

A magyarok a csoportkör szerdai zárásán a világbajnok szerbekkel csapnak össze.